Hayvanların nefesine bile online takip

Hayvanların nefesine bile online takip

EKONOMİ Haberleri

Bilişim Vadisi’nde yerli imkânlarla geliştirilen ‘İnternetin İnekleri’ projesi hayata geçiriliyor. Geliştirilen çiple hayvanın kimliği ve kime ait olduğunun yanı sıra; yaşı, en son yaptığı doğum, kızgınlık evresi, kaçak ve hastalık riski gibi durumlar hemen öğrenilip, gerekli tedbir alınacak

Hayvancılık sisteminde kayıt dışı işlemlerin önüne geçilmesi, hayvanın sağlık durumunun takip edilmesi, kaybolma ve çalınma riskinin azaltılması için önemli bir çalışma hayata geçiriliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle kurulan Bilişim Vadisi’nde çalışmalarını sürdüren Ortem “İnternetin İnekleri” projesi kapsamında özel bir çip geliştirdi. Ortem Genel Müdürü Ömer Şahin Karaman, projeyle ilgili 4 senedir çalışmalar yaptıklarını belirterek “Nihai ürünleştirme bölümüne geçtik. Son 6 aydır da Tarım Bakanlığının bize atadığı Kocaeli’deki bir çiftlikte, konseptin doğrulama kısmındayız. Hayvanlara taktığımız küpeyle, hayvanların nerede olduğunu inceliyoruz. Konum bilgisi, üzerindeki kızgınlık bilgisi, sağlık bilgisi, hayvan kesime gitmiş mi, canlı mı, ölü mü gibi bilgileri toplayıp, hayvanların tohumlama verimliliğini de hesaplıyoruz. Önceliğimiz; kaybı azaltmak, verimi artırmak ve hayvanların döllenme verimliliğinin artırılması... Devamında da kaçak hayvanlar var. Özellikle sınır bölgelerinde dışarı çıkan hayvanlar var. Bunların geri gelmesinde sıkıntı oluyor. Onları da engelleyeceğiz” dedi.
Eski teknolojide sadece hayvanın kimliği ve kime ait olduğunun bilindiğini hatırlatan Karaman “Bizim geliştirdiğimiz sistemle hayvan kaç yaşında, en son ne zaman doğum yaptı ya da tahmini ne zaman kızgınlık evresine girecek. Bunları görüyoruz. Dünya için yeni bir teknoloji. Türkiye’de aktif çip uygulaması yok. Çin’de benzer uygulamaları var. Seri üretime 2020 yılı içerisinde geçmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı. GSM’nin çekmediği noktalarda cihazın topladığı verileri saklayarak sonradan bilgi verebileceğini aktaran Karaman; muhtemel bir salgın hâlinde de küpeler üzerinden tespit yapılacağını, erkenden karantina tedbiri alabileceklerini söyledi.

KIRMIZI ETTE MALİYET DÜŞECEK
Kırmızı et üretiminin artması ve fiyatların gerilemesi için, maliyetlerin düşmesi gerekiyor. İnternetin İnekleri projesi de bu anlamda önemli katkı sağlayacak. Ulusal Kırmızı Et Konseyi Genel Başkanı Ahmet Hacıince, diğer tedbirlerin de önemli olduğunu belirterek “Biz, hayvanımızın ayağına yem götürüyoruz. Hayvanı yeme götürmemiz gerekiyor. Ayrıca etin pazarlanmasında, hayvanın, kesimi sonrasında doğrudan tüketiciye ulaşımı önemli” dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...