İndirim marketlere sınırlama geliyor

İndirim marketlere  sınırlama geliyor

EKONOMİ Haberleri

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Altunbilek, perakende yasası ile indirim marketlerinin açılışının belirli şartlara bağlanacağını belirterek “Belki nüfusa, belki de mesafeye göre kural gelecek” dedi.

Ticaret Bakanlığı perakende yasasında yeniden düzenlemeye gidiyor. Meclis açılır açılmaz gündeme gelmesi beklenen yasa ile indirim mağazalarına da sınırlandırılma getirilmesi bekleniyor.  Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, indirim marketlerinin sayısının son yıllarda hızla arttığını belirterek  şu anda 3 markanın 30 bine yaklaşan mağazasının bulunduğunu, köylere kadar girdiğini söyledi. İndirim mağazalarının istihdama da ciddi katkısı olmadığını savunan Altunbilek, bu mağazalarda 3-4 kişi, normal yerel zincir marketlerde ise en az 20 kişi çalıştığını bildirdi. Altunbilek  “Neticede serbest piyasa. Bizim, ‘Bunlar kesinlikle açılmasın’ deme gibi bir lüksümüz yok. Ancak daha önce çıkan perakende yasasında bu indirim mağazalarının belirli bir kural ve kaideye bağlı açılması yönünde talebimiz vardı. Hükûmetimiz bunların bu kadar plansız, programsız yayılmasının doğru olmadığını gördü. Bunlar küçük esnafı bile tehdit etmeye başladı” ifadelerini kullandı.
Altunbilek, perakende yasasında yapılacak düzenleme ile indirim mağaza açılışlarının belirli kurallara tabi olacağını ifade ederek “Belki nüfusa, belki yakınlıklarına göre kural gelecek. Belki de, ‘En az 500 metre veya en az bir kilometrede bir market açılsın’ diyecek. Biz indirim mağazası açılmasın diyemeyiz. Serbest piyasada herkes ticaretini yapar. Müşteriye doğru hizmeti veren kazanır. Ancak bu kadar yaygın açılması hakikaten ülke ekonomisine zarar veriyor” diye konuştu. Altunbilek, bu mağazalardan tüm perakende sektörünün rahatsız olduğunu iddia ederek, bir an önce yasanın çıkmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

PERAKENDEDE ORTALAMA İSTİHDAM 3 BİN 500 KİŞİ
Altunbilek, TPF’ye bağlı 14 perakendeci derneğin 335 üyesi, 3 bin 882 perakende satış noktası bulunduğunu belirterek, 68 bin 744 personel istihdam ettiklerini söyledi. Yerel zincirlerin Türkiye toplam market satış payının yüzde 33,7, toplam gıda satış payının yüzde 9,5 olduğunu dile getiren Altunbilek, 2018 cirolarının 38 milyar lira olduğunu söyledi. Altunbilek “Hedefimiz ciroda yüzde 15, istihdamda yüzde 5 büyüme oranını yakalamak. Yani ortalama 3 bin 500 ek istihdam sağlayacağız. Ekonomideki durağanlığın ortadan kalkması, paraya erişimin kolaylaşması piyasayı rahatlatacak. Bu sayede mağaza açma konusundaki kaygılar kalkacak” dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...