Afyonkarahisar'da kuş gribi patladı! 4,5 milyon tavuk itlaf edildi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Afyonkarahisar'da kuş gribi patladı! 4,5 milyon tavuk itlaf edildi

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin önemli yumurta ve kanatlı et üretim merkezi olan Afyonkarahisar'da kuş gribi paniği yaşanıyor. 22 büyük işletmenin karantinaya alındığı bölgede 4 buçuk milyon tavuk itlaf edildi. Maddi zarar milyonlarca lirayı bulurken bu durumun yumurta tavuk fiyatlarına ciddi şekilde yansıyabileceği ifade edildi.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Türkiye’nin en büyük kanatlı et üretim merkezlerinden Afyon Başmakçı’da kuş gribi vakası patladı. Salgının Türkiye çapına yayılmasını önlemek adına bölgede bulunan tüm işletmeler karantinaya alındı. Aynı şekilde Çorum’da da vakaların arttığı ifade edildi. Tüm tesislerde detaylı inceleme başlatıldı. Başmakçı’daki işletme sahipleri durumun kötüye gittiğini belirtiyor. Alınan numune örneklerinden kuş gribi tespiti olduğunu söyleyen işletme sahipleri milyonlarca tavuğun itlaf edildiğini ifade ediyor.

4,5 MİLYON TAVUK İTLAF EDİLDİ

Başmakçı’da kanatlı et ve yumurta üretim tesisi bulunan Yasin Toköz “Birkaç aydır kuş gribi vakaları ile ilgili bakanlık çalışma yapıyordu. Alınan numuneler Konya’da bir laboratuvara götürüldü. Sonuç olarak bir salgın olduğu ortaya çıktı. 22 büyük işletme karantinaya alındı. 4,5 milyon tavuk itlaf edildi. Bakanlık yetkilileri salgını önlemek adına, işletmelerde kuş gribi vakası olsun veya olmasın tamamını kapattı” dedi. 

FİYATLARA YANSIYACAKTIR

Mevcut maddi zararın milyonlarca lira olduğunu söyleyen Toköz “Devlet bazı yardım ve desteklerde bulunuyor ancak bu yeterli değil. İşletmelerin zararı ciddi boyutta. Birçoğu kapanma tehlikesi yaşıyor” diye konuştu. Afyon’un yumurta ve tavuk üretiminde Türkiye’nin merkez konumunda bulunduğunu belirten Toköz “Bu nedenle yumurta ve tavuk fiyatları ciddi şekilde artacaktır. Çünkü üretimin durması ve hayvan itlafları bu sonucu doğuruyor” diye konuştu.

Yumurta Üreticileri Birliği (Yum-Bir) Başkanı Mustafa Ali Çelikten ise, diğer bölgelere göre en az hastalığın ve en az sıkıntının Afyonkarahisar olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: Türkiye genelinde ihracata haftalık 320 tır yumurta verilmektedir. Bunun 70 tırı Afyonkarahisar’dan karşılanmaktadır. Biyogüvenlik’te maksimum uygulamalar yapılmakta ve her türlü hijyen tedbirlerine uyulmaktadır. Biz 2005’te kuş gribinden dolayı sıkıntı yaşayıp, para kaybettiğimiz için üreticilerimiz bunun bilinci ve sorumluluğunda.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...