Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Altın düşüşe geçti
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Ekonomi

Altın düşüşe geçti

Son Güncelleme: 23 Nisan, 2014 - 10:27
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Altın düşüşe geçti
Fotoğraf Başlığı Altin düsüse geçti

Güvenli liman altın, ABD'den gelen iyileşme sinyallerine ek olarak dünyadaki en büyük alıcı Çin'de talebin azalmasıyla düşüşe geçti.

Kaydet
a- | +A
Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilim nedeniyle tekrar tırmanma yaşayan altın, son bir haftadır ABD ekonomisindeki iyileşme belirtileri ve kötüye giden Çin ekonomisi ile yeniden düşüşe geçti. Altın destekli ETF varlıklarından çıkışların devam ediyor olması ve bu varlıklardaki hacmin 12 haftanın en düşüğüne gerilemesi ile altın fiyatları geçen pazartesi, 3 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesi olan 1.281 dolara kadar düştü, ardından 1290 dolar düzeylerinde sabitlendi. 12 yıldır değerlenmekte olan altın, FED'in ABD ekonomisindeki toparlanma işaretleri üzerine tahvil alımlarını sonlandırmaya başlamasıyla kazanç rallisini 2013 yılında sonlandırmıştı. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve en büyük altın tüketicisi Çin'in büyümesinin yavaşlaması ise altın talebinde azalmaya sebep olarak, metalin fiyatına aşağı yönlü baskı yaptı. INTL FC Stone analisti Edward Meir "Finans anlaşmalarına kayan talep, altın üzerinde düşüş baskısı yapıyor" dedi.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve en büyük altın tüketicisi Çin'in büyümesinin yavaşlaması da altın talebinde azalmaya sebep olarak, metalin fiyatına aşağı yönlü baskı yapıyor. INTL FC Stone analisti Edward Meir "Son dönemde altın destekli ETF (exchange traded fund) varlıklarındaki çıkışlar ve Çin son tüketicisinin talebi hakkındaki endişeler yapılan raporlar ışığında, altın ithalatında hatırı sayılır bir miktarın eridiğini gösteriyor.
Finans anlaşmalarına kayan bu talep fiyat üzerinde baskı yapıyor" diye konuştu. Dünyanın en büyük altın destekli ETF varlıklarını bulunduran SPDR Gold Trust pazartesi günü altın varlıklarının 3 ton daha azalarak 792.14 tona gerilediğini açıkladı. Sadece geçtiğimiz hafta ETF varlıklarından çıkışların toplamının 9.3 tona yükseldiğini ve yıl başından bu yana sağlanan tüm kazançları sildiği belirtiliyor. Uzmanlar bu çıkışların kalıcı hale gelmesinin piyasadaki hissi değiştirebileceğini ve tüm kazançları zorlaştıracağını öngörüyor.
Zayıflayan Asya talebi altın fiyatını baskılıyor
Dünya Altın Konseyi geçtiğimiz hafta yayınladığı bir raporunda bin tona kadar altının Çin finans anlaşmaları için bloke edildiğini belirtiliyor. Çin'in ithal ettiği bu altının dar kredi koşulları sebebiyle fon oluşturmak için kullanması altın ithalat pastasının büyük bir diliminin tüketici talebine yönlendirilmediğini gösteriyor. Dünyanın en büyük altın tüketicisinin finansla ilgili altın alımı yapıyor olması da metal emtialarını son tüketici için değil finansal ihtiyaçlar için kullanması altın fiyatlarının daha da baskılanabileceği anlamına geliyor. Şangay'da bulunan Everbright Futures Co. makroekonomi stratejistlerinden Sun Yonggang, "ABD verileri pozitif olduğu sürece altın baskı altında kalmaya devam edecektir. Fiyatlar 1,300 doların altına gerilediğinde biraz toparlanan fiziksel alımlar ile yaşanan destekler görüyoruz" dedi.
'Altının düşüşü alım fırsatı olarak değerlendirilebilir'
Forex piyasalarında ise altının bu düşüşü bir alım fırsatı olarak değerlendiriliyor. Marbaş FX tarafından hazırlanan "Altın'da düşüş durdu mu, alım yapanlar nerede satmalı?" adlı Altın Fiyatları Raporu'na göre bir süredir altının fiyatları pozitif yönde etkileyebilecek haberlere reaksiyon vermede isteksiz kaldı. Altının onsunun 1,335 dolardan 1,280 dolara olan düşüşü büyük ölçüde bir fon satışından kaynaklanabileceği belirtildi. Özellikle son günlerde altın fonlarından çıkışın hızlanmasıyla fiyatlar daha da aşağı yönlü hareket ediyor. Marbaş FX'in raporuna göre fiyatlar 1,280 dolar altına sarkmadığı sürece aşağı yönlü pozisyonlarda biraz daha temkinli olmakta fayda var. Bununla birlikte danışmanlık şirketi zaman zaman risk almayı sevenlere önemli destek noktalarından dar stop loss kullanarak alım denemeleri yapılabileceğini söylüyor.
Raporda şu an içinde bulunulan 1,280/1,290 dolar arasında bu tür bir denemenin yapılabileceği güçlü destek bölgelerinden bir tanesi olduğu belirtiliyor. Özellikle 1,280 dolara yakın yerlerden yapılan alımlarda 1,300 dolara yaklaşıldıkça realizasyon yapılabileceği belirtilen raporda 1,315 doların yukarıdaki en kritik seviye olduğu ifade ediliyor. Altın fiyatlarının pazartesi günü keskin ETF düşüşleriyle üç haftanın en düşük seviyesine gerilemesi, 2014'ün ilk çeyreğinde elde ettiği gelirleri eritmeye devam ediyor.
Gümüşe bakarak altının hareketini tahmin ediyorlar
Gümüşteki fiyat değişimlerini izlemiş olan analistler için altının yakın dönemdeki kazançları bir sürpriz oluşturmadı. COMEX gümüşün 2011'den bu yana altın fiyatlarına yön verdiği belirtilen bir habere göre gümüş ile altın arasında gecikmeli benzer hareket azalsa da gümüşün fiyat gelişmelerini belirlemeye devam ettiği ifade ediliyor. Gümüş fiyatlarındaki hareketi izlemenin altın traderlarına avantaj sağlayabildiği belirtiliyor.
Altın, Ukrayna krizi sebebiyle 'düşemiyor'
Uzmanlar altının tekrar yükselebilmesi için geriye kalan tek faktörün Ukrayna - Rusya geriliminin daha da tırmanarak bir savaş tehlikesinin ortaya çıkması olduğunu belirtiyor. Altın iyi ABD verileri ve kötü Çin verilerine rağmen çok sert bir düşüş yaşamıyor. Bunun sebebi ise Cenevre'de Ukrayna krizinin çözülmesine yönelik yapılan görüşmelerin çatışma haberleriyle etkisini kaybetmesine bağlanıyor. ABD'nin Doğu Avrupa ülkelerinin de katılımıyla Rusya sınırında tatbikat yapacağı haberleri ise altın fiyatına yukarı yönlü destek veriyor. Bir hafta önce altının ons fiyatı jeopolitik gerilimin yükselmesi, Batı ve Rusya arasındaki gerilimin tırmanmasıyla 1.330 dolara kadar yükselmişti. Doların döviz sepeti karşısında açılış seansında yüzde 0.1 değer kaybederek son üç haftalık zirvesinden geri indi. Doların bu hareketi altında pozitif bir etki yaptı.
DÜNYA GAZETESİ
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 23 Nisan, 2014 - 10:27
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yü...
    Kaydet
  • 2
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor: Görüşmeleri bizzat yürütüyor
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor
    Kaydet
  • 3
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 4
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 5
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Sahada ve kulübede önemli değişiklikler
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Önemli değişikl...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail, barışı hep sabote ediyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Mutabakat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ankara-Moskova hattı ve ilkeler
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD-İran mutabakatı ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yeşil vilayetin lezzetleri
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Kaydet
  • Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Kaydet
  • Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Kaydet
  • Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Kaydet
  • Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Lucas Torreira gözyaşlarına hakim olamadı: Veda paylaşımı gündeme oturdu
Torreira'nın veda paylaşımı gündeme oturdu
Kaydet
Evlere giren yılanları çıplak elle yakalıyor! Artışın sebebini tek cümleyle anlattı
Evlere giren yılanları çıplak elle yakalıyor! Artışın sebebini tek cümleyle anlattı
Kaydet
Cezaevinde mahkumlar üretti! Piyasa değerinin altına satılıyor
Cezaevinde mahkumlar üretti! Piyasa değerinin altına satılıyor
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası