Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Başbakan Erdoğan'ın kıyı çıkışına STK'lardan destek
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Ekonomi

Başbakan Erdoğan'ın kıyı çıkışına STK'lardan destek

Son Güncelleme: 26 Ağustos, 2013 - 10:07
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Başbakan Erdoğan'ın kıyı çıkışına STK'lardan destek
Fotoğraf Başlığı Basbakan Erdogan'in kiyi çikisina STK'lardan destek

Başbakan Erdoğan'ın tebdili kıyafetle Mandalya Körfezi içerisindeki Bodrum'un ünlü Torba ve Güvercinlik koylarında yaptığı denetim geniş yankı uyandırdı.

Kaydet
a- | +A
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tebdili kıyafetle Mandalya Körfezi içerisindeki Bodrum'un ünlü Torba ve Güvercinlik koylarında yaptığı denetim geniş yankı uyandırdı. Muğla Mimarlar Odası ve çevreci dernekler, Erdoğan'ın kıyılarla ilgili çıkışını milat olarak değerlendiriyor. Başbakan'ın, özellikle konunun takipçisi olması gerektiğini belirten sivil toplum kuruluşları (STK), kıyılarda olan yapılaşma kusurların ve hak ihlallerine adil bir şekilde el atılmasını talep ediyor.Başbakan Erdoğan, Ramazan Bayramı'nda tatilini yaptığı Bodrum'da, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ı da yanına alarak Torba Koyu'ndaki kıyılarda denetim yapmıştı. Erdoğan'ın, kıyılardaki durumu gördükten sonra düzeltilmesi yönünde talimat vermesi üzerine, bakanlık, kıyılara yönelik denetimlerini sıklaştırdı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca, bölgede 2011 yılında başlatılan ve şu an hızlandırılan denetimlerde, Bodrum'daki lüks oteller başta olmak üzere yasalara aykırı yapılaşmanın yüzde 60'ın üzerinde olduğu tespit edildi.


İncelemelerde, Torba Koyu içindeki lüks otellerin de bulunduğu yapıların mevzuata aykırı olarak inşa edildiği gözler önüne serildi. Bu binaların, son 2 yıl içinde ruhsatlandırılan yeni yapılar olduğu saptandı. Sorunlu olan binaların, koydaki yapılaşmanın yüzde 60'ının üzerinde olduğu kaydedildi. Söz konusu binaların büyük bölümünün 100 metrelik kıyı yapılaşma sınırına uymadığı ve ruhsata aykırı yapılaşmaya gidildiği belirtildi. Bu binaların, Kıyı Kanunu yanında İmar Kanunu, imar planları ve su basma seviyesi sınırlarına da aykırı olarak yapıldığı ortaya çıktı. Ayrıca, söz konusu yapıların 1., 2. ve 3. derece SİT alanı olan bölgelere yapıldığı gözlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca görevlendirilen denetim elemanlarının tespit ve raporlarını tamamlamalarının ardından mevzuata aykırı işlem yapanlar uyarılacak. Bu kapsamda, mülk sahiplerine verilecek süre zarfında yapıları yıkılmazsa, bakanlık yapıları mühürleyerek, kendisi yıkım yoluna gidecek.


Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Filiz Dizdar, kamuya kapatılan kıyıların acilen açılması gerektiğini ifade ederek, "Başbakan'ın bu anlamda söylemi doğrudur ama geçtir. Biz, eşitlik ve adalet istiyoruz. Bodrum Belediyesi'ne gönderilen yazı, tüm yarımada belediye başkanlarına da gönderilsin. Oralarda da araştırma yapılsın. Çünkü tüm kıyılarda böyle sorunlar var. Çok samimiyet istiyoruz. Gerçek niyet doğru ama sonuçlanmasını, kıyıların bir an önce terkini istiyoruz. Buralarda isteyen istediğini yapıyor. Müzikler, iskeleler… Rahat eşiklik içinde anayasal hakkımızı kullanamıyoruz. Parasız bir biçimde kıyıları kullanamıyoruz. Bodrum'da çevre açısından çok sıkıntılar var, bu işletmelerin hepsi denizin kendilerine ait olduğunu düşünüp, denizin içerisinde bir sürü müdahaleler yapıyorlar, dolgu yapıyorlar, kepçe sokup taşları çıkartıyorlar, her türlü hakkı kendilerinde görüyorlar. Bir an önce bu yasal düzenlemeler değiştirilmeli, yoksa bu ve bundan sonraki hükümetler tarafından kıyılar da doğa da talan edilmeye devam edilecektir. Biz haklarımızdan mahrum kalacağız ve doğa yok olmuş olacak." dedi.


Muğla Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Develi ise Bodrum'un İstanbul'daki gecekondu bölgelerinden daha vahim bir duruma geldiğini söyledi. Bodrum'daki problemin ana sebebinin plan hiyerarşisinin doğru yapılmaması olduğunu dile getiren Develi, "Planların gerçekliğiyle ölçüşmemesi, idarelerin bu planları uygulama tekniği ve yerel yönetimlerin de kendine göre yorumlamasından kaynaklanan birbiriyle çelişkinin oluşturduğu çarpık kentleşmenin örneğidir. Çok güzel yatırımlarla, bunlarla beraber hiçbir planlama tekniğine hiçbir mimari ögeleri, mimarlığın getirdiği hiçbir veriye uymayan bir çağ dışı çarpıklaşmanın içerisindedir. Bu çarpıklaşma bu kentin nasıl kullanılacağına dair de çok büyük karmaşa oluşturmaktadır. Bu kent, turizme beraber aynı zamanda tarihle harmanlanmış bir yerdir. Bu ilişkileri çok doğru uygulayabilmek lazım, bu bölgelerin bir katma değerinin oluşması için bu kentin sürdürülebilir yapılaşma ve bununla beraber bir yaşam şartlarının insan standartlarının oluşması için doğru kararların alınması ve bu kararların sürekliliği önemlidir. Bu kararlar ne siyasetin ne de yönetimsel erklerin tasarruflarıyla beraber gelişen durumlar olmamalıdır." ifadelerini kullandı.


Develi, Başbakan'ın kıyılara el atmış olmasının sevindirici olduğunu kaydederek, "Tabiî ki geç kalmış bir konudur, kendisi büyük bir ihtimalle denizden karaya baktığı için kabullenir bir noktada olduğunu görmüştür. Biz Başbakanımızın bu konuya olan samimiyetine inanıyoruz. İnanmak istiyoruz ama bu sözün arkasında durmalı, adil bir şekilde buradaki kıyılarda olan yapılaşma kusurlarına, hak ihlallerine adil bir şekilde el atmalıdır. Bunun için elimizden geleni yapmaya hazırız. Bu konuda gözü arkasında olmaması lazım. Söylediği sözün arkasında duracağına inanıyoruz. Bu konuda yapacağı her türlü çalışmaya desteğimiz açıktır. Başbakanımızın buradaki yerel idareler, yerel yönetimleri bu zaman içerisindeki olan ve kendisinin de bir anlamda serzenişte bulunduğu 'niye müsaade ettiler' konusundaki, artık bir ülkenin Başbakanının parmak dokunduğu noktada bizim de bundan sonraki süreçteki tüm duyarlılığımızın muhatabı Başbakanımızdır. Bizim için Başbakanımızın bu konuya el atması bir milattır. Bu miladın çok iyi değerlendirilmesi lazım. Bu milat bir yüzleşme olması lazım. Bu yüzleşmenin gereği neyse, herkes artık bu yok olan değerler için elini taşın altına koyma vakti gelmiştir. Geç kalınmıştır, bunun için herkes görevini yapmalıdır." şeklinde konuştu.
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 26 Ağustos, 2013 - 10:07
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 2
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 3
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yü...
    Kaydet
  • 4
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor: Görüşmeleri bizzat yürütüyor
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor
    Kaydet
  • 5
    Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gençlerde alarm veriyor! Riski artıran 4 büyük faktör
    Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gen...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail, barışı hep sabote ediyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Mutabakat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ankara-Moskova hattı ve ilkeler
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD-İran mutabakatı ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yeşil vilayetin lezzetleri
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Kaydet
  • Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Kaydet
  • Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Kaydet
  • Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Kaydet
  • Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Karaman'dan kahreden haber! Çok sayıda can kaybı ve yaralı var
Karaman'dan kahreden haber!
Kaydet
Panter Emel lakabı ile tanınıyordu! Yeşilçam oyuncusu Emel Yıldız hayatını kaybetti
Panter Emel hayatını kaybetti!
Kaydet
Ebrar Karakurt neden yok, oynamıyor, sakat mı? Milletler Ligi (VNL) Ankara etabı kadrosunda yer almadı
Ebrar Karakurt neden yok, oynamıyor, sakat mı?
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası