Bülent Eczacıbaşı: Orta Doğu ve Asya’da yatırım planımız var

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Bülent Eczacıbaşı: Orta Doğu ve Asya’da yatırım planımız var

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Avrupa’daki pazar daralmasının kendilerini de etkilediğini ifade eden Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı “Daha önce 2008’de bunu yaşamıştık. Şimdi de yaşıyoruz. Kriz zamanlarında yatırım yapmaya devam etmenin faydasını görüyoruz. Orta Doğu ve Orta Asya bölgesinde yatırım planlarımız var” dedi.

ÖNDER ÇELİK'İN HABERİ - Türkiye’deki seramik sağlık gereçleri üretiminin tamamını Bozüyük’te gerçekleştiren Eczacıbaşı Holding, hafta içinde 5. fabrikasını devreye alırken, önümüzdeki 5 yılda bu alanda planladığı 370 milyon avroluk yatırımla hem kapasitesini artırıp hem de yeni pazarlara girmeyi hedefliyor. Yaklaşık ayrım asır önce alınan bir kararla Kartal’daki tesisi Bozüyük’e taşıyarak stratejik bir adım attıklarını anlatan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı “Ardından da katbekat büyüdük. 1970’li yıllarda yatırım yeri olarak Bozüyük’ü tercih etmemizin sebebi; ham madde, pazar ve insan kaynağına yakınlıktı. Açtığımız yeni fabrika ile dünyanın tek çatı altındaki en büyük seramik tesislerinden biri olduk” dedi.

AVRUPA DURDU DİYE DURAMAYIZ

Yatırım planları ve ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan Bülent Eczacıbaşı, Avrupa durdu diye duramayacaklarını belirterek “Avrupa’daki pazar daralması pek çok ihracatçı gibi bizi de etkiledi. 2008’de bunu yaşamıştık. Şimdi de yaşıyoruz. Önce Türkiye’de güçlenip ardından da Avrupa pazarında büyüme stratejisi izlediğimiz için kriz zamanlarında yatırım yapmaya devam etmenin faydasını görüyoruz. Başka pazarlara da yöneleceğiz. Karşılaşılan sınamalardan bağımsız olarak, üretimi sürekli artırmak istiyoruz. Orta Doğu ve Orta Asya bölgesinde yatırım planlarımız var. Bu bölgelerde büyümeyi planlıyoruz. Çeşitli ortaklıklarla pazarın içinde olan, pazarı bilen firmalarla iş birliği yapabiliriz” diye konuştu.

FİNANSMANA ERİŞİM İYİYE DOĞRU GİDİYOR

Dengelerin kaydığı bir dönemde finansman konusunun oldukça zorlaştığına işaret eden Eczacıbaşı “Şirketler için finansmana ulaşmak bir dönem neredeyse imkânsız hâle geldi. Hâlâ normalleşmeyi bekleyen bir konu bu. Bugün bir iyileşme var tabii. Yerleşik, güvenilir şirketler için de böyle. Bir anda düzelmesini beklememek lazım ama bence olumlu yönde gidiyor. Örneğin, bugün bizim gibi kuruluşlar çok düşük borçluluk oranı ile çalışmaya gayret ediyor. Anlamlı bir şey değil ama mecburen böyle yapmak durumundayız. Şirketler normal düzen içinde borçtan yararlanırlar. Sen şimdi o kaldıraçtan yararlanamıyorsan, ama başka bir ülkedeki rakibin yararlanıyorsa, dezavantajın var demektir. Biz sadece Türkiye’de faaliyet gösteren bir kuruluş değiliz. Yurt dışında rakiplerimizin bu kaldıraçtan yararlandığını görüyoruz. Yatırımlarda en azından birkaç sene vade ile borçlanma imkânı girişimcilere önemli bir avantaj oluşturuyor” değerlendirmesini yaptı.

SAĞLIKTA BÜYÜMEK İÇİN FON KURDU

Gelecek 5 yılda 2 milyar avroluk yatırım planlayan Eczacıbaşı Holding, yüzde 10 paya sahip sağlığın ağırlığını artıracak. Bu alana 500 milyon avro yatırım yapılacak. İlaç üretimine yeniden başladıklarını anlatan Bülent Eczacıbaşı “Ana iş kollarımızdan sağlık alanında daha da büyümeyi planladık. Sağlık sektörü özellikle teknoloji tarafında geçmişe kıyasla oldukça gelişmiş durumda. Bu nedenle, yatırımlarımız da farklılaşıyor. Artık ‘start-up’lara da yatırım yapıyoruz. Çok sayıda yatırım projesi önerisi geliyor. Bu konuda bir fon da kurduk” ifadelerini kullandı.

6 AY DEĞİL, 3 YIL SONRA DÜZELECEK DEMEK GERÇEKÇİ

“Bakan Mehmet Şimşek ‘3 yıldan önce enflasyonda ciddi bir düşüş beklemeyin’ diyor. Bunu gerçekçi ve doğru buluyorum” diyen Bülent Eczacıbaşı, şöyle konuştu: 6 ay sonra bu iş hallolacak’ deseydi inandırıcılığı sorgulanabilirdi. Gerçekçi tahminler zarar vermez, yarar sağlar. İlk başta moral bozucu gibi gelse de çözüme katkı sağlar. Bize 6 ay sonra düzelecek demek, moral vermez, 3 yıl sonra düzelecek demek moral verir.

ŞİMŞEK'İN NEW YORK'TAKİ TOPLANTISINDAN MORALLE AYRILDIM

New York’ta Mehmet Şimşek’in yabancı yatırımcılarla olan toplantısına katılan Eczacıbaşı’nın izlenimleri şöyle: Şimşek, son derece samimi bir sunum yaptı. Bu samimi ton, yabancıları son derece etkiliyor. Niye şimdiye kadar böyle yaptınız, diyenler oldu. Bundan sonra düzeleceğine nasıl güveniyorsunuz, diyenler de vardı. Mehmet Şimşek bunlara çok güzel ve tutarlı cevaplar verdi. Neticede çok olumlu bir toplantı oldu. Ben oradan moralle ayrıldım. Türkiye’ye yabancı yatırımcılardan bir anda para yağacak demek elbette mümkün değil ama faydalı bir toplantıydı.

YABANCI YATIRIMCININ ÖNCELİĞİ TEŞVİK DEĞİL TUTARLI POLİTİKALAR

Yabancı yatırımcının bir ülkede; tutarlı politikalar, eğitilmiş insan gücü, hukuk aradığını, genelde teşvik aramadığını ifade eden Bülent Eczacıbaşı “İşin kökü sağlamsa, teşvik 3., 4. sırada. Bedelsiz arsa vermek, vergi muafiyeti gibi teşvikler elbette anlamlı… Ama bunlar yatırım kararında çok etkili değil. Geleceğe yönelik güven ortamının sağlanması hepsinden önemli. Yatırımcıları davet ederken, vergi indirimleri ya da teşviklerle değil, eğitilmiş insan gücümüzle, tutarlı politikalarımızla ve hukuk sistemimizle cezbetmeliyiz. Yatırım ikliminin olmazsa olmaz şartı istikrar. Düşük enflasyon. Bizim enflasyonu mutlaka indirmemiz lazım” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...