Çatışmalar yayılırsa gıda krizi kapıda

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Çatışmalar yayılırsa gıda krizi kapıda

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Tarım uzmanı Mine Ataman “Çatışmaların yayılması ihtimali bile borsalarda tarımsal fiyatları yukarı çekti. Bölgede yaşananlar, dünya gıda sisteminde şok etkisi oluşturabilir. Yoksul ülkelerin gıda kırılganlıkları tetiklenebilir” dedi.

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - Gıda tedarik zincirinin Rusya-Ukrayna savaşından sonra şimdi de İsrail ile Filistin çatışmasından dolayı bozulabileceğinden endişe ediliyor. Bölgedeki çatışmaların yayılma ihtimalinin bile fiyatları yukarı çektiğine işaret eden uzmanlar, Türkiye’nin gıda stoklarında ise bir problem olmadığını belirtiyor. 

Tarım Uzmanı Mine Ataman, bölgede yaşananların dünya gıda sisteminde şok etkisi oluşturabileceğini söyledi. Ataman “Zaten baskı altındaki dünya, gıda sistemlerinde şok etkisi oluşturabilir. Afrika gibi yoksul ülkelerde gıda kırılganlıklarını, gıda paylaşımı kaynaklı iç savaşları tetikleyebilir. Gelişen ülkelerdeki ekonomilerde durgunluk olabilir” dedi.

İHTİMALİ BİLE FİYATLARI UÇURUR

Çatışmaların bölgeye yayılması ihtimalinin bile borsalardaki tarımsal fiyatları yukarı çektiğini belirten Ataman, bunun Türkiye’deki etkilerinin ise gözle görülür olmayacağını dile getirdi. Ataman “Dünyanın herhangi bir yerindeki, olağan dışı her olayda borsalardaki tarımsal emtia ve lojistik fiyatları mutlaka artıyor. Psikolojik olarak gıdaların fiyatları da artırıyor,  insanlarda bir korku oluşuyor. Bu yüzden satın almalarda bir miktar artış yaşanıyor. Bu da arz-talep ilişkisinde kısa vadeli dengesizlikler ile gıda fiyatlarında artışa yol açıyor” diye konuştu. Petrol fiyatlarının 4 dolar arttığını hatırlatan Ataman, bunun uzun vadede petrol arzını etkileyebileceğini, gıda lojistiği ve tarımda kullanılan enerji maliyetlerinin artmasına yol açabileceğini ifade etti.

EN AZ ETKİLENEN ÜLKE BİZ OLURUZ

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Ankara Toptancılar Derneği (GİMAT) Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Aydoğan ise Türkiye’nin muhtemel bir gıda krizinde hiçbir sıkıntı yaşamayacağını dile getirdi. Aydoğan “Çatışmanın gıdaya yansıması elbette olur; ama Türkiye’nin etkileneceğini sanmıyorum. En az etkilenen ülke biz olacağız. Ancak dünya büyük sıkıntı yaşayacak. Hiç tahıl üretimi yapmasak bile 2 yıllık stokumuz var. Et ve süt ürünlerinde de sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyorum. Türkiye’de ürün bulamama söz konusu olmaz” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...