Çinli Haier, Eskişehir'de 70 milyon avroluk yatırımı fırına verdi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Çinli Haier, Eskişehir'de 70 milyon avroluk yatırımı fırına verdi

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Çinli Haier, Eskişehir’deki yeni fabrikasıyla hedefine Avrupa liderliğini koydu. Devletin yatırım teşviki de verdiği şirket, tesiste yüzde 90 yerlilik oranı ile yapay zekâlı fırın üretecek...

ÖMER TEMUR'UN HABERİ-

Dünyanın en büyük beyaz eşya üreticilerinden Haier, Eskişehir’de 3. fabrikasını devreye aldı. 70 milyon avro yatırım yapılan fabrikada ilk etapta ankastre fırın üretilecek. Yıllık kapasitesi 300 bin adet olan fabrikada, 5 sene içinde 1 milyon 200 bin adet üretime ulaşılması hedefl eniyor. Haier, Eskişehir’de ürettiği ürünleri Avrupa pazarına satarak, bu bölgede lider olmayı hedefliyor.

Haier’ın Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde yapımı tamamlanan Haier pişirici ürünler fabrikası, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Liu Shaobin, Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Haier Avrupa CEO’su Yannick Fierling’in katılımıyla hizmete girdi. Bakan Kacır açılış töreninde yaptığı konuşmada, Haier Türkiye’nin rekabetçi iş ortamı, cazip teşvik paketleri, istikrarlı finansal altyapısı ve makroekonomik dengesiyle yatırımcılar için kârlı ve güvenilir bir adres olduğunu söyledi.

Çin'li Haier, 70 milyon avroluk daha yatırım yaptı! Eskişehir beyaz eşyada Avrupa’nın üssü olacak - 1. Resim

TÜRKİYE AVRUPA’NIN ZİRVESİNDE

Kacır “Yatırım yaparak Türkiye’nin parlak geleceğine inanan her girişimci, her işletme bu kararının meyvelerini toplamaya devam edecektir. Bizler her zaman bu ülkeye yatırım yapanın, bu ülkenin potansiyeline, insan kaynağına güvenenin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi. Türk beyaz eşya sektörünün Avrupa’da birinci, dünyada ise ikinci konuma geldiğini dile getiren Kacır şöyle devam etti: Beyaz eşya sanayiimizi, katma değerli üretime yönlendirecek ve uluslararası rekabetçiliğini güçlendirecek destek programlarını hayata geçirdik.

Çin'li Haier, 70 milyon avroluk daha yatırım yaptı! Eskişehir beyaz eşyada Avrupa’nın üssü olacak - 2. Resim

Bugüne kadar sektörde 464 yatırım teşvik belgesi düzenledik ve 76 milyar liralık sabit yatırımı teşvik ederek, 16 bin 200 nitelikli istihdamın önünü açtık. Ülkemiz beyaz eşya sektörünün küresel pazarda daha iyi bir konumda yer almasını sağlayan Haier Europe’un yatırımlarını da teşvik sistemimiz kapsamında destekledik. AR-GE ve yenilik kapasitesinin Çinli Haier, Eskişehir’deki yeni fabrikasıyla Avrupa’da liderliğe yükseldi. Devletin yatırım teşviki de verdiği şirket, tesiste yüzde 90 yerlilik oranı ile yapay zekâlı fırın üretecek... ÇİNLİ HAIER, 70 MİLYON AVROLUK DAHA YATIRIM YAPTI gelişiminde kilit rol üstlenen 41 teknopark firmamıza ve biri de Haier Europe’a ait olmak üzere 20 AR-GE merkezimize bugüne kadar 15 milyar liralık vergi avantajı sağladık.

YAPAY ZEKÂLI FIRINLAR

Haier Avrupa CEO’su Yannick Fierling de bugüne kadar Eskişehir’deki yatırımların 200 milyon avroya ulaştığını belirterek “Yeni açtığımız fabrikada yapay zekâ destekli, internet bağlantısı olan, uzaktan kontrol edilebilen, ankastre fırınların üretimini yapacağız. Ürünlerin büyük bir kısmını Avrupa’ya ihraç ediyoruz. Hâlihazırda Avrupa’da yüzde 8,3 pazar payıyla 4. sıradayız, küreselde son 15 yıldır yüzde 17’lik pazar payıyla lideriz.

Hedefimiz Avrupa bölgesinde lider olmak” diye konuştu. Bu hedefe Eskişehir’deki tesisle ulaşmayı planladıklarını ifade eden Fierling “Türkiye çok güçlü bir ortak. Kabiliyet ve kapasite anlamında yatırımlarımız sürecek. Ayrıca, Eskişehir’de iki teknoloji merkezimiz var. Burayı sadece üretim değil teknoloji geliştirip ihraç edeceğimiz bir merkez yapacağız” diye konuştu. Haier Türkiye Ticari Müdürü Gözde Küçükyılmaz ise küçük ev aletleri pazarında da olmak istediklerini, yakın zamanda Türkiye’ye yeni ürün getireceklerini bildirdi.

Çin'li Haier, 70 milyon avroluk daha yatırım yaptı! Eskişehir beyaz eşyada Avrupa’nın üssü olacak - 3. Resim

YÜZDE 90 OTOMASYONLA ÇALIŞIYOR

56 bin metrekare alanda yüzde 85 otomasyonla üretim yapan fabrikada 18 robot görev alıyor. Yerlilik oranı yüzde 90’ı bulan fabrika, enerjisinin tamamını 2025’te güneşten sağlayacak. Eskişehir’in 4,3 milyar dolarlık ihracatının 350 milyon dolarını gerçekleştiren Haier, yeni açılan tesisiyle bu oranı daha da arttıracak. Eskişehir’de 200’ü mühendis 1.800 kişiyi istihdam eden firma, yeni yatırımla bu sayıyı 2.500 kişiye çıkaracak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...