Dijital seyahat ve konaklama platformlarına yeni düzen geliyor: Booking.com geri dönüyor
Dijital seyahat ve konaklama platformlarına yeni düzen geliyor. Booking.com’a temsilcilik açma şartıyla faaliyet izni verilecek.
Dijital konaklama ve seyahat platformlarının Türkiye’deki faaliyetlerine yeni kurallar getiriliyor. Geçtiğimiz dönemlerde Google, YouTube, TikTok, Facebook, Instagram, X (Twitter), LinkedIn ve Snapchat gibi sosyal medya platformlarına getirilen Türkiye’de temsilcilik açma şartı, Booking com, Airbnb ve Trip.com gibi dijital konaklama hizmeti sunan platformlar için de uygulanacak.
Dünyadaki en büyük çevrimiçi seyahat ve konaklama platformu olan Booking.com’un 2017 yılından itibaren Türkiye’deki otellere rezervasyon yapması yasaklanmıştı.
Bu yasak, vergi vermediği ve temsilciliği bulunmadığı için haksız rekabet oluştuğu gerekçesiyle getirilmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığının hazırladığı yeni düzenleme ile Booking com’a erişim engeli de kalkacak.
AK Parti grup yönetimi tarafından teklif hâline dönüştürülen düzenlemenin yetişmesi hâlinde Meclis kapanmadan çıkarılması hedefleniyor.
Veriler açıklandı! İşsizlik haziranda azaldı
Taslak, işletme belgesiz faaliyet gösteren, vergi vermeyen ve sahip oldukları pazar hâkimiyeti ile kuralsız ve denetimsiz bir şekilde turizm pazarını kontrol eden platformların, seyahat acenteleri nezdinde oluşturduğu haksız rekabetin önüne geçilmesini amaçlıyor.
3 MİLYARLIK KAYIP
Türkiye’deki seyahat acentelerini temsil eden TÜRSAB bu yılın başında 10 yabancı seyahat platformuna haksız rekabet oluşturdukları gerekçesiyle dava açmıştı.
Araç muayenesinde TURKA ile yeni dönem: 2027-2047 imtiyaz hakkı sözleşmesi imzalandı
Söz konusu platformların Türkiye’de şirket kurmadığı ve vergi mükellefi olarak kayıtlı olmadığı, bunun haksız rekabet, vergi kaybı ve tüketici hakları açısından risk oluşturduğu belirtilmişti. Yurt dışı merkezli dijital platformların Türkiye pazarından yılda 3 milyar doları aşan gelir elde ettikleri belirtiliyor.
