Ekonomiye güven büyüyor: Reel kesim yılın zirvesinde, hizmet ve perakende yükselişte

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Ekonomiye güven büyüyor: Reel kesim yılın zirvesinde, hizmet ve perakende yükselişte

Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası ve TÜİK reel kesim, hizmet, perakende ve inşaat sektörüne ilişkin güven verilerini yayımladı. Verilere göre ekonomiye güven giderek büyüdü. Reel kesim yılın zirvesine yaklaşırken, hizmet ve perakende yükselişi korudu. İnşaat sektöründe ise güven yüzde 3,5 azalış gösterdi.

Merkez Bankası (TCMB) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekonomik güven endeks verilerini yayımladı. TCMB tarafından yayımlanan Reel Kesim Güven endeksi yılın zirvesine yaklaşırken, TÜİK tarafından yayımlanan hizmet ve perakende ticaret endeksleri yükselişi sürdürdü.

REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİ 105 PUANI AŞTI

Haziran ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 0,6 puan artarak 105,7 oldu. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, genel gidişat, gelecek üç aydaki toplam istihdam ve gelecek üç aydaki üretim hacmine ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, mevcut mamul mal stoku, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

TCMB'den yapılan açıklamada "Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ile iç piyasa sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlendiği, ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin ise bir önceki aya göre bir miktar zayıfladığı görülmektedir." ifadeleri kullanıldı.

GÜVEN HİZMET VE PERAKENDE DE ARTTI İNŞAATTA DÜŞTÜ

TÜİK tarafından haziran ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve inşaat güven endekslerini açıklandı. Verilere göre mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi haziranda aylık bazda hizmet sektöründe yüzde 0,6, perakende ticaret sektöründe yüzde 0,9 arttı. Endeks inşaat sektöründe yüzde 3,5 azalış gösterdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Derleyen: Türkiye Gazetesi

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...