Elektrik ve doğal gaza zam gelecek mi? Bakan Bayraktar'dan merak edilen soruya cevap
ABD ve İsrail'in İran'a saldırılarıyla Orta Doğu'da başlayan savaş, enerji fiyatlarını artırdı. Bu gelişme sonrası "Elektrik ve doğal gaza zam gelir mi?" soruları gündeme gelirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'dan konuyla ilgili bir açıklama geldi.
- Bakan Bayraktar, Orta Doğu'daki savaşın küresel ekonomiye ve enerji piyasalarına ciddi etkileri olduğunu, günlük 11 milyon varil petrol arzında sıkıntı yaşandığını belirtti.
- Türkiye'de akaryakıt ve doğalgaz arzında sıkıntı öngörmediklerini ifade etti.
- Eşel mobil sisteminin yıl sonuna kadar Hazine'ye etkisinin 600 milyar TL olacağını, savaş devam ederse elektrik ve doğal gazda da 600 milyar TL daha etki olacağını söyledi.
- Elektrik ve doğal gaza zam konusunda, savaşın etkisini henüz fiyatlara yansıtmadıklarını, son 3 yılda fatura desteklerinin yaklaşık 1,85 trilyon liraya ulaştığını ve bu seneki desteklere devam ederek yeni bir fiyat düzenlemesi yapmamayı umduğunu dile getirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar Antalya’daki Enerji Piyasalarında Regülasyon ve Rekabet Zirvesi’nde Habertürk ve Bloomberg HT’nin sorularını cevapladı. Orta Doğu'daki savaş nedeniyle enerji fiyatlarını değerlendiren Bakan Bayraktar'a "Elektrik ve doğal gaza zam gelir mi?" sorusu yöneltildi. İşte Bakan Bayraktar'ın açıklamalarından öne çıkanlar...
100 bin lira yatıranın parası 820 TL oldu! İslam Memiş, piyasadaki soygunu ifşa etti
"ÖNGÖRÜLEMEZ DURUMLAR YAŞIYORUZ"
Orta Doğu'daki savaşın küresel ekonomiye ciddi etkileri olduğunu belirten Bakan Bayraktar, "Kriz bu şekilde devam ederse çok daha büyük etkileri olacak. Bu, geçmişte yaşanan enerji krizlerinden çok daha büyük bir kriz. Ne olacağını bilemiyoruz çünkü öngörülemez durumlar yaşıyoruz. Şu anda 11 milyon varil günlük petrol arzında sıkıntı var, bu ciddi bir rakam. Bir arz krizi yaşıyoruz. Her gün farklı açıklamalar okuduğumuz petrol piyasalarının da farklı tepki verdiği bir ortamdayız" dedi.
"AKARYAKIT VE DOĞALGAZ ARZINDA SIKINTI YOK"
Savaşın neden olduğu krizin her ülkeyi farklı etkilediğini söyleyen Bayraktar, "Herkes fiyat etkisine maruz kalıyor ama Hürmüz Boğazından gelen petrole bağımlığı nedeniyle Asya piyasaları daha farklı etkileniyor. Bu nedenle farklı ülkeler farklı tedbirler alıyor. Ülkemizde ise arz güvenliği açısından, petrol akaryakıt ve doğalgazda sıkıntı öngörmüyoruz." şeklinde konuştu.
Türkiye’de 465 adet var! 13 şehirde 1 tane bile yok
EŞEL MOBİL SİSTEMİN HAZİNE'YE ETKİSİ
Artan akaryakıt fiyatları sonrası devreye alınan eşel mobil sistem hakkında da konuşan Bayraktar, "Eşel mobilin yıl sonuna kadar Hazine'ye etkisi 600 milyar TL. Savaş devam ederse elektrik ve doğal gazda da 600 milyar TL daha etkisi olacak." dedi.
ELEKTRİK VE DOĞAL GAZA ZAM VAR MI?
"Elektrik ve doğal gaza zam gelecek mi?" sorusuna cevap veren Bayraktar, "Savaşın etkisini henüz fiyatlara yansıtmadık. Son 3 yılda, doğalgaz ve elektrikte fatura desteklerinin güncel fiyatlarla yaklaşık 1,85 trilyon liraya ulaştı. Desteklere bu sene de devam edeceğiz. Bu sene ümit ediyorum yeni bir fiyat düzenlemesi yapmak durumunda kalmayız" ifadelerini kullandı.
