Güneş enerjili ve ısı pompalı köy okulu

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Güneş enerjili ve ısı pompalı köy okulu

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Mardin’in Midyat ilçesine bağlı kırsal mahalledeki Çaldere İlkokuluna kışın sıcak, yazın da serin tutacak bir sistem kuruldu.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Bugüne kadar kömür sobasıyla ısınan Çaldere köyünün ilkokuluna; ısı pompası, ısı geri kazanım cihazı, fancoil, hava temizleme cihazı, sirkülasyon pompası ve fotovoltaik panelden oluşan ileri teknoloji devreye sokuldu. Alarko Carrier iyilik projesiyle okul, bundan böyle kendi elektriğini de kendi üretecek. Proje için 28 Eylül’de Mardin’de bir basın toplantısı düzenlendi. Alarko Carrier Genel Müdürü Cem Akan, Genel Müdür Yardımcısı Koray Fedar ve Pazarlama Direktörü Volkan Arslan okulda yürüttükleri çalışma hakkında bilgi verdi. Genel Müdür Cem Akan “‘Temiz hava herkesin hakkı’ diyerek, Türkiye’nin ücra köşesinde bir okul seçerek koşullarını düzeltmeye çalıştık. Projemizi izleyeceğiz, takip edeceğiz. Seneye de yine Güneydoğu’da böyle bir proje yapma niyetimiz var. Bunu geliştirmek istiyoruz, elimizden geldiği kadar” dedi.

Güneş enerjili ve ısı pompalı köy okulu

Akan, Mardin’in yaz ve kışı en sert yaşayan illerden biri olduğunu, bu sebeple proje için kırsal Çaldere Mahallesi’ni tercih ettiklerini belirtti. Okulda kurulan sistemle güneş panellerinden alınan enerji ile ısıtma ve soğutmayı gerçekleştireceklerini, elektrik tüketimini en aza indireceklerini kaydeden Akan, çalışmanın, çocukların konforu ve temiz hava almaları konusunda örnek olduğunu vurguladı. Yaklaşık 61 öğrencinin eğitim gördüğü, kent merkezine uzaklığı yaklaşık 1,5 saat olan bir okulu seçtiklerini kaydeden Akan, voltajın sürekli dalgalandığı bölgede, elektriği sabit bir voltajdan tutup merkezden uzak bir bölgeyi de konforlu bir şekilde hem ısıtıp hem soğutup hem de temiz hava kazandırmayı arzu ettiklerini kaydetti.

Midyat Kaymakamı Ömer Faruk Özdemir da yaptığı açıklamada Türkiye’ye örnek çevre dostu projenin ülkeye yayılmasını ümit ettiklerini söyledi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...