İngiltere resesyona girdi!

Düzenleyen: / Kaynak: AFP
- Güncelleme:
İngiltere resesyona girdi!

Ekonomi Haberleri  / AFP

İngiltere, 2023'ün son iki çeyreğinde negatif büyüme elde ederek resesyona girdi. Perşembe günü açıklanan verilere göre İngiltere ekonomisi, 2023'ün son çeyreğinde yüzde 0,3 daraldı.

İngiltere, geçen yılın ikinci yarısında iki çeyrek üst üste negatif ekonomik büyüme kaydederek resesyona girdi. Ulusal İstatistik Ofisi'nden (ONS) yapılan açıklamada, 2023'ün üçüncü çeyreğinde yüzde 0,1, dördüncü çeyreğinde yüzde 0,3 küçülen gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) resesyonun teknik tanımını karşıladığı belirtildi.

Perşembe günü açıklanan resmi verilere göre, 2023'ün son çeyreğinde Hizmet sektörü yüzde 0,2, üretim yüzde 1 ve inşaat üretimi yüzde 1,3 küçüldü.

Ekonomi ise, yılın son çeyreğinde yüzde 0,3 daraldı. Ekonomistlerin beklentisi küçülmenin yüzde 0,1 olacağı yönündeydi.

İngiliz ekonomisi 2023'ün üçüncü çeyreğinde de yüzde 0,1 daralmıştı. Böylece, İngiltere ekonomisi son iki çeyrektir küçülerek teknik resesyona girdi.

İngiltere resesyona girdi!

İŞÇİ PARTİSİ SEÇİM YARIŞINDA ÖNE GEÇTİ

Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı krizi nedeniyle faiz artıran İngiltere, resesyonu önleyemedi. Ülkenin üst üste iki çeyrek küçülerek resesyona girmesi, yaklaşan yerel seçimlerde Başbakan Rishi Sunak'a büyük bir darbe vurdu.

İktidardaki Muhafazakârlar genel seçimler öncesinde ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin gerisine düştü. İngiltere'de ekonomik kriz, seçimin en önemli gündem maddesi haline geldi.

İngiltere, ekonominin Covid-19 salgınının etkisiyle sarıldığı 2020'nin ilk yarısından bu yana resesyona girmemişti.

İngiltere resesyona girdi!

"TÜM ANA SEKTÖRLER DÜŞÜŞ GÖSTERDİ"

ONS ekonomik istatistikler direktörü Liz McKeown, "İlk tahminimiz Birleşik Krallık ekonomisinin 2023'ün dördüncü çeyreğinde daraldığını gösteriyor. Şu anda iki çeyrek üst üste küçülmüş olsa da, 2023'ün tamamında ekonomi genel olarak yatay seyretmiştir. İmalat, inşaat ve toptan satış sektörleri büyüme üzerindeki en büyük engeller olmak üzere tüm ana sektörler bu çeyrekte düşüş gösterdi."

"YÜKSEK ENFLASYON BÜYÜMENİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL"

Maliye Bakanı Jeremy Hunt verilere tepki olarak "yüksek enflasyonun büyümenin önündeki en büyük engel olduğunu" sözlerine ekledi.

İngiltere resesyona girdi!

ENFLASYON BoE'Nİ TAHMİNİNİN İKİ KATI

Resesyon haberi, İngiltere'de enflasyonun Ocak ayında Aralık ayına kıyasla yüzde 4.0'te, yani İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) hedef oranının iki katında kaldığını gösteren resmi verilerden bir gün sonra geldi.

RESESYON NEDİR?

Resesyon veya ekonomik durgunluk, bir ekonominin üst üste iki çeyrek (altı ay) boyunca küçüldüğünde ortaya çıkan bir durumdur. Resesyondaki bir ülkede gayrisafi yurt içi hasılası düşer, işsizlik oranı artar, sanayi üretimi ve perakende satışlar azalır. Yatırım sayısı düşerken, insanların gelirleri de işsizlik ve kısa çalışma süreleri nedeniyle geriler. Resesyon, enflasyon, yüksek faiz oranları ve Covid-19 gibi dış şoklar nedeniyle ortaya çıkabilir.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: AFP
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...