Kozmetikte alarm var! Her 4 üründen 3’ü uygunsuz çıktı
Bu yıl içinde incelenen 886 kozmetik ürünün 684’ü uygunsuz çıktı. Firmalara 33 milyon TL ceza kesildi, binlerce sahte parfüm imha edildi.
- Denetlenen 886 kozmetik ürünün 684'ü uygunsuz bulundu; 16'sı doğrudan risk taşırken, 668'i teknik düzenlemelere aykırıydı.
- Kozmetik ürün uygunsuzlukları nedeniyle firmalara toplam 33 milyon 521 bin TL idari para cezası kesildi.
- Çeşitli kurumlar ve kolluk kuvvetleri tarafından bildirilen 78 bin 245 adet parfüm güvensiz ürün kapsamında değerlendirilerek imha edildi.
- İnsan vücuduna temas eden biyosidal ürünlerden 43'ünün 19'u uygunsuz bulundu; 13'ü doğrudan risk taşıyordu.
- Biyosidal ürün uygunsuzlukları nedeniyle toplam 4 milyon 760 bin TL idari para cezası uygulandı.
Esma Altın /ANKARA - Türkiye’de kozmetik ve biyosidal ürünlere yönelik denetimler sıkı şekilde sürerken, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun (TİTCK) 2026 yılının ilk çeyreğine ilişkin verileri çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Kurum tarafından bu yılın ilk üç ayında gerçekleştirilen piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinde yüzlerce üründe ciddi uygunsuzluklar tespit edildi.
İtalya’dan kozmetik devlerine soruşturma: Kız çocukları “sinsi pazarlama teknikleri” ile hedef alınıyor
Denetimlerde; kalıcı oje çıkarıcı, cilt maskesi, serum, göz ürünü, krem, şampuan, cilt bakım spreyi, saç maskesi olmak üzere geniş bir yelpazede incelenen 886 kozmetik ürünün 684’ü uygunsuz bulundu. Bu ürünlerin 16’sı doğrudan risk taşıyan, 668’i ise teknik düzenlemelere aykırı olarak değerlendirildi. Uygunsuzluklar nedeniyle firmalara toplam 33 milyon 521 bin TL idari para cezası uygulandı.
Çeşitli kurumlar ve kolluk kuvvetleri tarafından bildirilen 78 bin 245 adet parfüm, güvensiz ürün kapsamında değerlendirilerek imha sürecine alındı.
Rekabet Kurumu’ndan 3 kozmetik firmasına soruşturma
5 MİLYONA YAKIN CEZA
İnsan vücuduna doğrudan temas eden biyosidal ürünlerde de benzer bir tablo ortaya çıktı. Antibakteriyel ıslak mendil, temizleme havlusu, sinek kovucu losyon, yara ve cilt temizleyici, kene kovucu sprey gibi ürünlerin yer aldığı 43 ürünün 19’u uygunsuz bulundu. Bu ürünlerin 13’ünün doğrudan risk taşıdığı tespit edilirken, toplam 4 milyon 760 bin TL idari para cezası uygulandı.
