Marinalar doldu taştı, tekne koyacak yer yok

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Marinalar doldu taştı, tekne koyacak yer yok

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Pandemi döneminde talebin arttığı yatlarda şimdi yer sıkıntısı yaşanıyor. Yenikapı Boat Show CEO’su Murat Arslan “Tekne koyacak yerimiz yok” diyerek Türkiye’deki 50 binlik marina kapasitesinin 500 bine çıkarılması gerektiğini söyledi.

ÖNDER ÇELİK'İN HABERİ - Megayat üretiminde dünyanın ilk beş üretici ülkesi içerisinde yer alan Türkiye, denizcilik ve deniz araçları üretimi alanında da küresel merkezlerden biri olma yolunda… Fuarlar ise sektörün gelişimine, özellikle de üretime ve ihracata pozitif katkı sunan etkenlerin başında geliyor. Türkiye’de karada düzenlenecek en büyük denizcilik fuarı olma özelliği taşıyacak olan Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı Yenikapı Boat Show, 16 Aralık 2023’te ilk kez Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezinde kapılarını açmaya hazırlanıyor. Fuarı organize eden Yenikapı Boat Show CEO’su Murat Arslan, pandemi döneminde yat sayısının arttığını, buna yaz dönemi turistlerin yatlarının da eklenmesiyle Türkiye’nin marinalarında yer kalmadığını söyledi. “Tekne koyacak yerimiz yok” diyen Arslan “Biz değerli iş adamlarımıza daha önceden 2 milyon dolarlık tekneyi 1,7-1,6 milyona satmaya ikna edemiyorduk. Pandemide ölüm korkusu sardığı için, ‘bu paraları kim yiyecek’ deyip 2 milyon dolarlık tekneyi 3 milyon dolara alan iş adamlarımız da oldu” dedi.

‘KAPASİTE 500 BİN OLMALI’

Türkiye’deki marinalarda 50 bin civarında park alanı olduğu bilgisini veren Murat Arslan, en yüksek dönemde yerli-yabancı yatların sayısının 300 bini bulduğunu, yat parkı sayısının en az 500 bin adet olması gerektiğini kaydetti. Arslan, Türkiye sularında 1 milyar dolarlık oligark yatının gezdiğini de ifade ederek, marina fiyatlarının da çok arttığını, avro bazında yüzde 30 zam yapıldığını vurguladı. Yat sektöründe Türk markası sayısının 5’ten 50’ye çıktığını anlatan Arslan, Türkiye’nin geçen yıl gemi ve yat hizmetleri ihracatından yaklaşık 1,4 milyar dolar gelir elde ettiğini kaydetti. Arslan, şu ifadeleri kullandı: Bunun yanında bakım, yenileme ve tamirat kalemlerinden elde edilen gelirler var. Bu işlerden elde edilen gelirleri de eklediğimizde ihracat rakamı 2,5 milyar doları buluyor. Sektör ihracatının artması için tersane sayımızı artırmamız gerekiyor. Dünyada ilk 10’a giren dolar milyarderleri yaz aylarında demirlemek için ülkemizin koylarını tercih ediyor. Bu noktada marina sayımızı artırmamız elzem hâle geliyor. Yenikapı Boat Show’da hedefimiz 500 milyon dolarlık ticaret hacmi oluşturmak. 

MİLYONLUK YATLAR YENİKAPI BOAT SHOW'DA SERGİLENECEK

Yenikapı Boat Show’a 10’u yabancı olmak üzere toplamda 100 tekne ve motoryat üreticisi katılacak. Fuarda, fiyatları 100 bin TL ile 150 milyon TL arasında değişen yaklaşık 250 tekne, bot, motor yat ve megayat 24 Aralık’a kadar sergilenecek. 30 ülkeden yaklaşık 800 yabancı ziyaretçinin ve alıcının yer alacağı fuarda yaklaşık 500 milyon dolarlık ticaret hacminin oluşması bekleniyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...