Merkez Bankası için iddialı tahmin: Ünlü ekonomist alınacak kararı şimdiden açıkladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Merkez Bankası için iddialı tahmin: Ünlü ekonomist alınacak kararı şimdiden açıkladı

Ekonomi Haberleri

Piyasalar tüm dikkatini yeniden Merkez Bankası'nın alacağı politika faizi kararına çevirdi. İki ayda 9 puan faiz artışına giden Merkez Bankası'nın Ağustosa ayında alacağı karar merakla beklenirken, Bank of America (BofA) ekonomisti İmamoğlu'ndan iddialı tahmin geldi. İmamoğlu, 24 Ağustos'ta alınacak kararı açıkladı.

Dolar, altın ve Borsa için gözler bir kez daha Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) çevrildi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Ağustos ayında politika faizi için yeni karara imza atacak. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Merkez Bankası'nın başına geçen Hafize Gaye Erkan'ın atacağı adım piyasalar tarafından merakla beklenirken, Bank of America (BofA) ekonomisti Zümrüt İmamoğlu'ndan dikkat çeken yorum ve tahmin geldi.

GÖZLER 24 AĞUSTOS'TA

Her ayın üçüncü haftasında toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) 24 Ağustos'ta yeniden bir araya gelecek. Karar ile bankaların ihtiyaç duyduğu likidite için politika faizi oranı belli olacak. Karar aynı gün saat 14:00'te açıklanacak.

İKİ AYDA 9 PUAN ARTIŞA GİDİLDİ

Naci Ağbal'dan görevi devralan eski TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Mart 2021'den bu yana politika faizinde aşağı yönlü kararlar aldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra ekonomi yönetiminde yaşanan değişimlerin ardından Merkez Bankası Haziran ayında 27 ay sonra ilk kez faiz artışına gitti. Hafize Gaye Erkan başkanlığında yapılan Haziran ayı PPK toplantısında politika faizi 650 baz puanlık artışla yüzde 8,5'tan yüzde 15'e yükseltildi. Temmuz ayında bir kez daha artış yapılarak politika faizi yüzde 17.5'a çıkarıldı. İki ayda toplam 900 baz puan artış yapılmış oldu.

EKONOMİST İMAMOĞLU'NDAN İDDİALI TAHMİN

BofA Securities ekonomisti Zümrüt İmamoğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faiz oranı hakkında iddialı tahminde bulundu. Poltika faizinin çok küçük adımlarla artıracağını belirten ekonomist İmamoğlu, Merkez Bankası'nın yeniden sabit faiz politikasına döneceğini öne sürdü.

BofA ekonomisti İmamoğlu'na göre TCMB, politika faizi yüzde 20'ye ulaşana kadar 50-100 baz puanlık artışlar yapacak ve daha sonra Nisan ayına kadar faizi sabit tutacak.

CARİ AÇIK BEKLENTİSİ REVİZE EDİLDİ

BofA aynı zamanda cari açık tahminlerini de revize etti. Ekonomist İmamoğlu "Petrol fiyatlarındaki artış ve güçlü iç talep nedeniyle cari açık tahminimizi 2023'te 36 milyar dolardan 42 milyar dolara revize ediyoruz. Altın ithalatındaki kota kısıtlamaları muhtemelen yardımcı olacaktır, ancak bu yıl rezerv biriktirme alanının çok sınırlı olduğunu görüyoruz" diye ekledi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...