Rusya'nın 'tahıl koridoru' gerekçesi: Açlara değil Avrupa’ya gidiyor

- Güncelleme:
Rusya'nın 'tahıl koridoru' gerekçesi: Açlara değil Avrupa’ya gidiyor

Ekonomi Haberleri

Rusya 19 Kasım’da bitecek olan tahıl koridoru anlaşmasını sürdürmeyeceğini açıkladı. Gerekçe ise ihraç ettikleri tahılın aç ülkeler yerine Avrupa’ya gitmesi.

OSMAN SAĞIRLI'NIN HABERİ

Temmuz ayında açılan tahıl koridoruyla yüzde 15 düşen gıda fiyatları, Rusya’nın “Anlaşmayı yenilemeyeceğiz” çıkışıyla yüzde 5 yükseldi. Rusya lideri Vladimir Putin, anlaşmadan çekilmelerine gerekçe olarak ihraç ettikleri tahılın çoğunun aç ülkeler yerine Avrupa’ya gitmesini de gösterdi. Bu açıklama üzerine BM İnsani Yardım Şefi Martin Griffiths, “Bu adım yoksul ülkelerin tahıl ithal etmek için daha fazla ödemelerine yol açacak” dedi. Ukrayna, program kapsamında Etiyopya’ya 30 bin ton buğday taşıyan bir geminin pazartesi yola çıktığını söyledi. Etiyopya, Somali ve Kenya ise son senelerde çok büyük bir kuraklık yaşıyor. 

'YENİ ŞARTLAR' YOLDA

Rusya’nın BM büyükelçisi Vassily Nebenzia ise “Karadeniz bir düşmanlık alanı olmaya devam ediyor. Teftişimiz olmadan gemilerin engelsiz geçişine izin vermeyiz” açıklaması yaptı ve Moskova’nın yeni şartlar açıklayacağını öne sürdü. Rusya Duma Başkanı Vyacheslav Volodin de  Ukrayna tahıl ihracatına dair anlaşmanın “eski şartlarda” devam edemeyeceğini söyledi. Rusya aynı zamanda en yoksul ülkelere “ücretsiz” olarak tahıl tedarik etmeyi de teklif etti. Öte yandan dünyanın gıda ve gübre devleri anlaşmanın devam edeceğine hep temkinli bakan emtia tüccarları sebebiyle dünyada mısır fiyatları da tahıl koridoruna rağmen düşmedi, aksine yükseldi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...