Sabancı, Avrupa’ya teknoloji üssü kurdu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Sabancı, Avrupa’ya teknoloji üssü kurdu

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

‘Türkiye’nin Sabancı’sı vizyonunu ‘Dünyanın Sabancı’sı olarak geliştiren grup, enerji, e-Mobilite, dijitalizasyon, enerji depolama, yeşil hidrojen ve elektrifikasyona odaklanacak, yatırımlarını artıracak. Sabancı CEO’su Cenk Alper, geçen yılın 9 ayında 15 milyar TL olan yatırımlarını bu yılın aynı döneminde 33,3 milyar TL’ye çıkardıklarını ifade etti.

CANAN ERASLAN'IN HABERİ - Dünyanın 14 farklı ülkesinde operasyonları olan Sabancı Holding ‘Dünya’nın Sabancı’sı’ ve “Türkiye ile dünyayı birleştirme” vizyonuna önemli katkı sağlayacak inovasyon yatırımlarına yenisini ekledi. Türkiye’yi dünyaya açmak ve dünyadaki teknolojileri Türkiye’ye getirerek gelişime katkıda bulunmayı amaçlayan Sabancı, Almanya’nın Münih kentinde Teknoloji Merkezi’ni hayata geçirdi. Topluluk şirketlerinden Çimsa ve Kordsa’ya ev sahipliği yapacak olan Teknoloji Merkezi, Münih Teknik Üniversitesi (TUM) yerleşkesi içerisinde yer alıyor. Merkez aynı zamanda Sabancı Holding’in büyük katkı sağladığı üniversite-sanayi iş birliğinin de Avrupa’daki simge platformlarından biri olmayı amaçlıyor. Avrupa’nın en iyi üniversiteleri arasında yer alan TUM ile yapılacak ortak Ar-Ge çalışmalarıyla, parlak fikirlerin ürüne dönüşüp ticarileşmesi sağlanacak.

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, inovasyonu bir şirket kültürü olarak kodladıklarını “Dünyada farklı yenilik varsa onu sahiplenip hızlı bir şekilde Türkiye’nin kalkınmasına ve dünyanın bu hedeflere ulaşmasına katkı sağlamak istiyoruz. Bunu sözle değil aksiyonlarla yapacağız” dedi. Alper, holdingin yatırımları hakkında şu bilgileri verdi: Yatırım stratejimize paralel olarak, banka dışı yatırımlarımızın yüzde 25’lik bölümünü mevcut iş kollarımıza, yüzde 75’ini ise ‘yeni ekonomi’ adını verdiğimiz enerji ve iklim teknolojileri, ileri malzeme teknolojileri ve dijital teknolojiler alanlarına yönlendiriyoruz. 2022 yılı 9 aylık döneminde 15 milyar TL olan yatırımlarımızı bu yılın aynı döneminde 33,3 milyar TL’ye çıkardık. Bu rakam geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yatırımlarımızın TL bazında yüzde 124 oranında arttığını gösteriyor. Aynı dönemde, gerçekleştirdiğimiz yatırımların yüzde 75’ini de stratejimiz ile paralel olarak yeni ekonomiye yaptık.

Sabancı, Avrupa’ya teknoloji üssü kurdu

İHRACAT VE YATIRIMDA SEFERBERLİK RUHU

Ekonomi yönetiminin uyguladığı politikaların yurt dışındaki yatırımcılarda da güven oluşturduğunu söyleyen Sabancı CEO’su Cenk Alper “Bu uzun bir yolculuk. Önümüzdeki senenin ikinci yarısında normalleşme olacağını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde ihracatçı şirketlerin farklı teşvik yöntemleriyle desteklenmesi bekleniyor. Tüm şirketlerimiz daha fazla ihracat ve daha fazla uluslararası mecralarda yatırım yapmak konusunda seferber durumdalar. Yatırımımızı katlamayı planlıyoruz” diye konuştu.

DÜNYADA HER 3 UÇAK LASTİĞİNDEN 2'Sİ, HER 3 OTOMOBİL LASTİĞİNDEN 1'İ KORDSA'DAN

Münih’te kapılarını açan Sabancı Teknoloji Merkezi’nin Kordsa’nın küresel büyüme stratejisiyle uyumuna işaret eden Kordsa CEO’su İbrahim Özgür Yıldırım, “Münih, bizim için öncelikli endüstriler arasında yer alan uzay ve havacılık teknolojilerinde de dünyanın öncü merkezleri arasında. Bugün lastik güçlendirme sektöründe dünyanın lider şirketi konumundayız. Dünyada her 3 uçak lastiğinden ikisini; her 3 otomobil lastiğinden birini Kordsa olarak biz güçlendiriyoruz. Lastik güçlendirme alanındaki liderliğimizi ileri malzeme alanına taşırken, ilgili endüstrilerin yakınında konumlanarak, mevcut ve potansiyel müşterilerimizle olan ilişkilerimizi de pekiştireceğiz” dedi.

AVRUPA'DA İLK

Sabancı Teknoloji Merkezi’nin açılışında konuşan Cenk Alper, Sabancı yapı malzemeleri ve sanayi grupları bünyesinde bugüne kadar yurt içinde 6, yurt dışında 1 olmak üzere 7 teknoloji merkezleri olduğunu, Sabancı Technology Center ile birlikte bu sayıyı 8’e yükselttiklerini belirterek “Avrupa’daki ilk merkezimizi hayata geçiriyoruz” dedi. 2,3 milyon avro başlangıç yatırımıyla kurulan teknoloji merkezinin ileri yapı malzemeleri, kompozit teknolojileri, inşaat güçlendirme gibi dünyadaki malzeme devrimine yön veren sektörler için yüksek teknolojili ‘terzi usulü’ ürünler geliştireceğini söyleyen Alper “Çimsa ve Kordsa’nın Türkiye’deki fabrikalarında üretilecek bu ürünler, Sabancı Teknoloji Merkezi’ndeki ekiplerimiz tarafından yine Avrupa pazarına sunulacak” diye konuştu.

ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞ BİRLİĞİ

Sabancı’nın inovasyon yaklaşımının önemli bir noktası olan üniversite-sanayi iş birliğinin bu merkez ile Avrupa’ya taşındığını söyleyen Cenk Alper “Münih Teknik Üniversitesi’nin akademik fikirlerin ticarileştirilmesi konusunda çok derin bir tecrübesi var. Bu üniversiteden 18 Nobel ödülü çıkmış. İnanıyorum ki ortak çalışmalarımızla bu alanda da yeni başarı hikâyeleri oluşturacağız” şeklinde konuştu.

YENİLİKÇİLİK SATACAĞIZ

Patent sayısını 533’e çıkardıklarını anlatan Çimsa CEO’su Umut Zenar “Yetkinliğimizi küresel arenaya taşıyoruz. Mersin’deki Ar-Ge merkezimiz Formülhane ve Sabancı Teknoloji Merkezi sinerjisinde ortaya çıkacak parlak fikirleri, bir yandan ürün hâline getirip ticarileştirirken bir yandan da yenilikçi çözümlerimizi Münih üzerinden Avrupa pazarına sunacağız” dedi.

3 SAATTE PİST ONARAN BETON

Formülhane ekiplerinin çalışmasıyla, normal betonlarla ancak 3 günde yapılabilecek havalimanı onarımlarının 3 saatte yapılabilir hâle geldiğini anlatan Umut Zenar, Flycrete ürününü havaalanı pistleri ve sanayi tesisleri için hazır hâle getirdiklerini ifade etti. Zenar, beyaz çimento ile 2 günde kaba inşaatı tamamlanan evler tasarladıklarını dile getirdi.

FİKİR PARADAN DAHA DEĞERLİ

Cenk Alper, 15-20 yıl önce para veya finansmanın dünya ekonomisindeki en güçlü dönüştürücü olduğunu, şimdi fikrin paranın önüne geçtiğini dile getirdi. Bu kapsamda önemli start-up yatırımlarını hayata geçirdiklerini söyleyen Alper “2020’den bu yana, yatırım yaptığımız fon ve start-up sayısı 30’u aştı. Yaklaşık yarısı Türkiye’de” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...