Türk petrol şirketinden kritik Rusya kararı! Vanaları kapattılar

Düzenleyen: / Kaynak: Reuters
- Güncelleme:
Türk petrol şirketinden kritik Rusya kararı! Vanaları kapattılar

Ekonomi Haberleri  / Reuters

Türkiye'nin en büyük 7. petrol ithalat şirketi olan Global Terminal Services (GTS), ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları kapsamında Rusya'dan artık petrol ve petrol ürünü ithalatını kestiklerini duyurdu. Hatay Dörtyol'da petrol terminali bulunan şirket, 2023'te 24 milyon varlin üzerinde petrol ve petrol ürünü ihraç etmişti.

Türkiye'nin Akdeniz'deki petrol terminallerinden biri olan Dörtyol terminalinin işletmecisi olarak faaliyet gösteren Global Terminal Services (GTS), ABD'nin yaptırım baskısı nedeniyle Rusya'dan yapılan petrol ve petrol ürünü ithalatının artık yapılmayacağını duyurdu. GTS, geçen yıl Rusya'dan rekor miktarda ithalat yapmıştı. 

Türkiye, Batı'nın Ukrayna'nın işgaline tepki olarak Rusya'ya yönelik uyguladığı yaptırımların ardından 2022'den bu yana Rusya'dan en fazla ham petrol ve yakıt ithalatı yapan ülkeler arasına girdi. Rusya, yaptırımlara karşı petrolünü Avrupa ve ABD yerine Türkiye ve Afrika ülkelerine yönlendirme kararı almıştı.

ABD'nin Rusya ile iş yapan finansal kuruluşlara yaptırım uygulayacağını duyurmasının ardından, hem ithal petrol hem de Türk ihracatı için ödeme sorunları ortaya çıktı ve ticari ilişkilerde ödeme krizi yaşanmaya başladı.

ABD'NİN YAPTIRIM BASKISI KARŞILIK BULUYOR

GTS tarafından Reuters'a yapılan açıklamada, "GTS, Rus petrolüyle olası tüm bağlantılarını kesmeye karar verdi ve bu doğrultuda Şubat 2024'ün sonlarında müşterilerine, herhangi bir yasa, yönetmelik veya yaptırım ihlali olmasa bile, yürürlükteki yaptırım kurallarına ek bir önlem olarak Rus menşeli hiçbir ürünü veya Rus limanlarından yüklenen hiçbir ürünü kabul etmeyeceğini bildirdi. GTS'nin kararı, yürürlükteki tüm yaptırımlara uyma çabalarına rağmen ulaşamayacağı ve kontrol edemeyeceği faaliyetlerin etkilerini ortadan kaldırmaya yönelik ek bir önlemdir" ifadesi kullanıldı.

ABD'nin Rusya ile iş yapan finans şirketlerine yaptırım uygulanacağını açıklamasının ardından, hem ithal petrol hem de Türk ihracatı için ödeme sorunlarının yaşanmasına neden olmuş ve ticari ilişkilerde ödeme krizi yaşanmaya başlamıştı.

2023'TE İHRACAT REKORU KIRDI

Nakliye Analiz Firması Kpler'in verilerine göre GTS, geçen yıl Rusya'dan 11,74 milyon varil ham petrol aldı. Şirket, hacim açısından 2021'de onuncu sıradayken Türkiye'nin yedinci büyük petrol ithalat şirketi haline geldi. Kpler'e göre şirketten yapılan ihracat da 2023'te neredeyse beş kat artarak 24,7 milyon varile ulaştı.

Kpler verilerine göre, Dörtyol'da boşaltım yapan son tanker 19 Şubat'ta Türkiye'ye geldi ve Rusya'nın Baltık limanından Türkiye'ye dizel taşıdı.

GTS tarafından Dörtyol'dan ihraç edilen petrolün ortak varış noktaları arasında Yunanistan'ın Korint, Elefsis ve Selanik limanları ile Hollanda'da Rotterdam ve Antwerp yer alıyordu.

Ankara, Rusya'nın iki yıl önce Ukrayna'yı işgal etmesini eleştirmesine rağmen Batı'nın Moskova'ya yönelik yaptırımlarına karşı çıkıyor. Çatışma boyunca hem Moskova hem de Kiev ile yakın ilişkilerini sürdürmeyi devam ettiriyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...