Türkiye plastik üretiminde Avrupa’da ikinci, dünyada 6. sırada

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Türkiye plastik üretiminde Avrupa’da ikinci, dünyada 6. sırada

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, plastik üretiminin pek çok sektöre ara girdi sağladığı için “stratejik ham madde yatırımı” sayılacak kadar kritik önemi bulunduğunu, firmaların artan talebini karşılayarak ithalatı durduracak yeni planlamaların olduğunu belirtti.

HABER MERKEZİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin Avrupa’da ikinci, dünyada ise altıncı olarak en büyük plastik mamul üreticisi olduğunu söyledi. 

Türkiye’deki plastik üretimi, plastik atıkların yol açtığı kirlilik ve geri dönüşümlerine ilişkin milletvekillerinin soru önergelerini cevaplayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Türkiye’de üretilen plastik mamulün önemli bir kısmının doğrudan ve dolaylı olarak ihraç edildiğini hatırlatarak “Ülkemiz plastik sektörü, yerli üretime ve istihdama katkısıyla büyük değer taşımaktadır. Sektör, birçok sektöre ara girdi sağlaması sebebiyle kritik önemi haizdir” ifadelerini kullandı.

Döngüsel ekonominin temel prensipleri arasında atıkların yeniden kullanımının esas olduğunu dile getiren Bakan Kacır, dünyada bu nedenle farkındalıkların arttığına dikkat çekti. Bakan Mehmet Fatih Kacır “Dolayısıyla, ilgili tüm sektörlerde olduğu gibi plastik sektörü için de atıkların ham madde olarak yeniden kullanımının sağlanması yüksek öneme sahiptir. Sadece plastik değil zamanla bütün sektörlerde geri dönüştürülmüş ham madde kullanımının daha da önemli hâle gelmesi beklenmekte ve atık işleme, bir stratejik ham madde yatırımı olarak değerlendirilmektedir” diye konuştu.

“İTHALATI DURDURACAĞIZ”

Sanayinin ihtiyaç duyulan nitelikte atık işleme ve geri dönüştürülmüş malzemeden granül üretme kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Bakan Kacır, artan talebi karşılamak üzere sektörde yeni yatırımlar yapılmasına ve firmaların dönüşümüne yönelik planlamaların da gündemde olduğunu kaydederek “Hâlihazırda sektör, geri dönüşmüş hammadde ihtiyacını yerli kaynaklardan karşılayabilmektedir. Ancak talebin önümüzdeki yıllarda hızlıca artması öngörülmektedir” dedi. Plastik geri dönüşüm ham maddesi üretebilen, farklı nitelik ve büyüklükte 1.000 kadar firma bulunduğunu ifade eden Bakan Kacır, yurt içi kapasitenin arttırılarak geri dönüşüm ham maddesi ithalatının tamamen ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...