2023 gayrimenkulün yılı olacak

- Güncelleme:
2023 gayrimenkulün yılı olacak

Emlak Haberleri

Gayrimenkul sektörüne yönelik art arda açıklanan kampanyalar ekonomiye doping etkisi yapacak. 250 sektöre dokunan gayrimenkulde 600 milyar TL’lik satış ve yatırım hacmi oluşacak. Vatandaş konuta daha kolay ulaşırken, yeni yatırımlarla istihdam ve satışlarda rekor kırılması bekleniyor.

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ

Hükûmetin dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapabilmek adına başlattığı ‘İlk Evim, İlk İş Yerim’ projesi ve orta gelirlilere yönelik olarak devreye aldığı ‘Yeni Evim’ kampanyası büyük ilgiyle karşılandı. Vatandaşın konuta kolay ulaşımına imkân sağlayacak bu iki tarihî kampanya ile bir süredir durgun seyreden satışların hareketlenmesi bekleniyor. Ayrıca sektörde artan konut fiyatlarının gerilemesi, yeni projelerin hayata geçmesi planlanıyor. 250 alt sektöre dokunan gayrimenkul piyasasına yönelik açıklanan bu desteklerin ekonomiyi de temelden canlandırması hedefleniyor…

YENİ PROJELER HAYATA GEÇECEK

> Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı “Özellikle son 2,5 yıl pandemiyle savaşırken, dünyada olduğu gibi ülkemizde de konut üretimi ciddi biçimde yavaşlamıştı. En temel ihtiyaçlardan biri olan barınma ihtiyacını karşılamak noktasında dünyadaki tüm ülkeler için mücadele dönemi oldu. Konut fiyatlarındaki ve kiralardaki artış, bu geçmiş dönemin ciddi bir yansıması oldu. Sonuç olarak bu yatırım fırsatının çok büyük avantajları olacak ve ekonomik canlılık oluşturacak. Tüketici için olduğu gibi sektör için de can suyu olacak. KGF kredisi, üreticilerin konutlarını daha hızlı şekilde tüketicilerine ulaştırması ve projelerini tamamlaması için önemli bir adım olacak” dedi.

2023 gayrimenkulün yılı olacak

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HAREKETLENDİRECEK

> EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı “Destek projeleri konutu olmayan veya konut alabilecek imkâna erişmiş olan vatandaşlara güzel bir fırsat sunuluyor. Ancak evi olana bir yatırım fırsatı olmayacak. Bu detay da gerçekten ilk defa konut sahibi olanlar için büyük bir avantaj sağlayacak. Ancak konut alımının sadece ilk konutla sınırlı olması piyasa derinliğini etkileyecek keşke bütün konutlar dâhil edilseydi. Kampanyanın kentsel dönüşümü canlandıracağını ve motive edeceğini öngörüyoruz. Bu kampanya aslında üretimin de önünü açmak için tasarlandı. Kısa vadeli barınma sorununa çözüm olmasa bile, uzun vadede etkili olacaktır” dedi.

SEKTÖRE 600 MİLYARLIK DESTEK SAĞLAYACAK

> Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkan Vekili İrfan Aşçıoğlu “Sektöre dair açıklanan bütün kampanyaları hem Türkiye ekonomisi hem de gayrimenkul sektörü açısından oldukça olumlu karşıladık. Bu kampanya satın alma gücünü artırıcı özelliği ile başta tüketiciler olmak üzere, arzı destekleyen teşvikleri ile gayrimenkul geliştiricilere ve alt sektörlere olan etkisi ile genel ekonomik görünüme pozitif etki sağlayacak. Kampanyanın ekonomiye katkısının 600 milyar TL olması bekleniyor. Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan gayrimenkul sektörü, yaklaşık 250 farklı sektörü ve binlerce iş alanını besliyor. Dolayısıyla Türkiye ekonomisi için çok önemli bir gelişme olacağını ve çok iyi planlandığını söylemek mümkün” dedi.

KONUTA ULAŞIM KOLAYLAŞACAK

Son dönemde artan inşaat maliyetleri ve fırsatçılık konut sektöründe köpük fiyatların oluşmasına sebep oldu. Markalı konutların dışında satılan evlerde fiyatlar bir anda âdeta tavan yaptı. Yalnızca satış değil kira fiyatları da ciddi anlamda arttı. Yeni kampanyalarla birlikte fiyatların ilk etapta bir nebze olsun düşmesi, orta ve uzun vadede ise rayına oturması bekleniyor.

İSTİHDAM VE SATIŞ REKORU GELECEK

2021 yılı sonunda 1 milyon 499 bin adet konut satışı gerçekleşti. 2022 sonunda da satışların aşağı yukarı bu civarda olması planlanıyor. Ancak hükûmetin açıkladığı yeni konut destek projeleri ile 2023 sonunda bu rakamların aşılacağı ve sektörde cumhuriyet tarihinin satış rekoru kırılacağı tahmin ediliyor. İnşaat, demir, alçı, elektrik malzemesi, trafo, kombi, perde, mobilya, cam, parke, plastik boru, çivi ve boya gibi 250 civarında yan sektörü doğrudan ve dolaylı olarak etkileyen konut sektöründe 6 milyondan fazla kişiye istihdam sağlanıyor. Yeni projelerle bu sayının daha da artacağı ifade ediliyor.

KURA ÇEKİMLERİ HIZLA SÜRÜYOR

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi ‘İlk Evim, İlk İş Yerim’ projesinde 7 Kasım’da başlayan kura çekimleri etaplar hâlinde devam ediyor. İlk 4 etapta 76 bin 784 konutun kuraları çekilerek hak sahipleri belirlendi. TOKİ 2-13 Ocak tarihleri arasında beş şehirde kura çekilecek. Proje dâhilinde yıl içinde 250 bin konutun inşa edilmesi planlanıyor. Ayrıca orta gelirlilere yönelik ‘Yeni Evim Kampanyası’ 16 Ocak’ta başlıyor. Kampanya çerçevesinde İstanbul’da 5 milyon liraya kadar finansman sağlanabilecek.

İKİNCİ EL KONUTA MORTGAGE YOLDA

Sıfır konut alımına yönelik açıklanan kredi ve destek paketleri, ikinci el konut alımını kapsamıyor. Ancak bu konu üzerinde de bakanlığın bir çalışma yapacağı açıklandı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ikinci el konut sektörüne yönelik özel bir çalışma yapıyor. Bu doğrultuda Mortgage kredisi verilmesi planlanıyor. İlk etapta 100 bin konut ile başlanacak projenin orta ve uzun vadede bütün sektöre yayılması hedefleniyor.  

Düzenleyen:  - Emlak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...