Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. 2 tünel açma makinesi kazılara başladı! 28,5 kilometrelik Körfezray Metrosu'nda tarihi gün
Gündem

2 tünel açma makinesi kazılara başladı! 28,5 kilometrelik Körfezray Metrosu'nda tarihi gün

Son Güncelleme: 07 Eylül, 2025 - 00:15
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
2 tünel açma makinesi kazılara başladı! 28,5 kilometrelik Körfezray Metrosu'nda tarihi gün
Fotoğraf Başlığı 2 tünel açma makinesi kazilara basladi! 28,5 kilometrelik Körfezray Metrosu'nda tarihi gün

Kocaeli'de 77 milyar TL yatırım bedeliyle hayata geçirilen Körfezray Metro Projesi'nin ilk tünel kazısı başladı. Körfezray Metrosu'nda 2 tünel açma makinesi kazılara başladı.

Kaydet
a- | +A

Kocaeli’de, Körfez-Derince-İzmit-Kartepe hattında hizmet verecek 28,5 kilometrelik Körfezray Metrosu'nda 2 tünel açma makinesi (TBM) düzenlenen törenle ilk kazılarını gerçekleştirdi.

Körfezray'ın Seka Devlet Hastanesi İstasyonu'nda gerçekleştirilen törende konuşan AK Parti Kocaeli Milletvekili Veysal Tipioğlu, Körfezray Metrosu’nun Kocaeli'nin ulaşım vizyonunda tarihi bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Kocaeli’nin yapılan yatırımın karşılığını fazlasıyla veren bir şehir olduğunu dile getiren Tipioğlu, cari açığın kapatılması noktasında Kocaeli gibi şehirlerin daha fazla üretmesi ve ihracat yapması gerektiğini kaydetti.

Tipioğlu, Kocaeli’nin sadece sanayinin değil aynı zamanda inovasyonun, bilginin, birikimin, bilimin de başkenti olduğunu vurgulayarak, "Savunma sanayisinden otomotive, yazılımdan, yapay zekaya kadar birçok alanda Kocaeli Türkiye Yüzyılı vizyonunun en stratejik şehirlerinden biridir" diye konuştu.

Bugün temeli atılan Körfezray’ın ekonomiye değer katacağını, trafiği rahatlatacağını anlatan Tipioğlu, projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli açısından tarihi bir güne şahitlik ettiklerini belirtti.

Limanlarıyla, sanayisiyle Türkiye’nin lokomotif şehirlerinden olan Kocaeli’nin bazı büyük problemleri olduğuna işaret eden Büyükakın, özellikle son dönemde yaşanan büyümeyle şehir içi trafiğin arttığını anlattı.

Büyükakın, Kocaeli için vizyon anlamında yapılması gerekenin toplu taşımanın teşvik edilmesi olduğunu vurgulayarak, "Toplu taşıma hali hazırda toplam yolcu hareketliliğinin yüzde 16 seviyesinde. Bunu yüzde 32’ye çıkarmamız gerekiyor. Raylı sistemin de payı toplu taşımanın içinde yüzde 7 seviyesinde. Bunu da yüzde 14’e çıkarmamız lazım" ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediyesi olarak bütün planlamalarını ve Bakanlıkla olan görüşmeleri bu doğrultuda yürüttüklerini anlatan Büyükakın, "Gebze Darıca metrosu ve şu anda TBM’lerini devreye alacağımız kuzey metro çalışmasıyla güney metro çalışmasının da ana proje çalışmalarını başlattık. Kocaeli toplu taşıma sistemi hem hızlı hem güvenli hem de entegre bir toplu taşıma sistemine doğru gidiyor" şeklinde konuştu.

BAKMADAN GEÇME
Başkent
HABER
Başkent'e büyük müjde! 60 kilometrelik havalimanı metrosu geliyor, tarih belli oldu

"4 TBM HAZIR HALE GELDİ"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün de projenin 28,5 kilometre uzunluğunda tamamen yer altında seyreden 18 istasyonlu bir metro projesi olduğunu aktardı.

Proje kapsamında kazacakları tünellerin uzunluğunun 52 kilometreyi aştığını anlatan Eyigün, tünelleri kazdıktan sonra montajlayacakları ray uzunluğunun da 58 kilometreyi bulduğunu ifade etti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca üstlenilen projenin 80 metro aracının teminini de içerdiğini vurgulayan Eyigün, "Bu araçlar tam otonom, tam otomatik, insansız kumanda edilen en modern şekilde tescil edilmiş sinyalizasyon sistemi altında hareket edecekler. Devam eden Gebze Darıca metro projemiz ve bu projenin tamamlanmasıyla Kocaeli kapsamında raylı sistem uzunluğu Büyükşehir Belediyemizce gerçekleştirilenler de dahil olmak üzere 61 kilometreyi bulacak" dedi.

Eyigün, projenin Türkiye'nin en zor zemin koşullarının bulunduğu bir arazide gerçekleştiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Deprem kuşağındayız. Bununla beraber yeraltı suyu baskısı altındayız. Anakaya yok ya da çok derinde. Bununla beraber bu organik içerikli zemin aynı zamanda gaz çıkışları da içerebiliyor. Tüm bunların kapsamında geliştirdiğimiz özel çözümle hareket edip başarıyla tamamlamış olacağız. Projemiz tamamlandığında diyebilirim ki deprem açısından en güvenli yer bizim metrolarımız, istasyonlarımız olacaktır. Özel teknikler kullanacağız. Nasıl ki Osmanlı tamamen dolgu alanında Dolmabahçe Sarayı'nı yaparken ahşap kazıklar kullanmıştı. Burada da zor zemin koşulları ama özel teknikler ve inşallah başaracağız."

Proje kapsamında yer alan en önemli işlerinin tünel açma makinelerinin girişi ve tünellerin kazılması olduğunu belirten Eyigün, "Bugün hemen yanımızda gördüğünüz kazı çukuru 255 metre uzunluğunda, 25 metre derinliğinde bir çukur. 4 TBM hazır hale geldi. İlk 2’sini inşallah bugün uğurluyoruz zemine. Bu ne demek? Otogar istikametinde birinci ve ikinci TBM’lerimiz bugün başlıyor. İki ay kadar zarfta İstanbul istikameti yani Körfez ve Derince istikametine seyredecek diğer 2 TBM başlıyor" diye konuştu.

Eyigün, daha sonra Derince Millet Bahçesi istasyonundan hat sonuna doğru 2 TBM’nin daha kazıya başlayacağını anlatarak, "Toplam 6 TBM, her birisi 7,5 kilometre, bir noktadan girdiğinde lojistik davranışı itibariyle, imkanlar itibariyle hareket ediyor. 7,5 kilometre sonra ferahlıyor. Sonra yeni bir etaba başlıyor. Dolayısıyla önümüzdeki üç dört yıl zarfında Kocaeli'yi bir baştan bir başa kat eden bu metro macerasına başlıyoruz aslında mühendislik olarak" ifadelerini kullandı.

Körfezray projesiyle Körfez, Derince, İzmit, Kartepe ilçelerinin birbirine bağlandığını anlatan Eyigün, "Bunun anlamı şu, aslında Türkiye'de bir projeyle merkezi nüfusun yaklaşık yarısını bağlayan bir metro yok. İlk defa böyle kapsayıcı bir metro oluyor. Gebze Darıca metromuzla körfezin kuzeyinde kapsanmamış bir ilçemiz kalmamış oluyor. Bununla beraber segmentlerin burada imal edileceğini, Türkiye’deki en büyük segment imalat fabrikasının da burada olduğunu söylemek istiyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından İl Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu tarafından dua edildi. Daha sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve protokol üyeleri butonlara basarak 2 tünel açma makinesinin ilk kazısını başlattı.

Törenin ardından şantiye alanındaki segment fabrikasını gezerek yetkililerden bilgi alan Uraloğlu, daha sonra kentten ayrıldı.

Törene, Ulaştırma Altyapı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz, Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, AK Parti milletvekilleri Mehmet Akif Yılmaz, Radiye Sezer Katırcıoğlu, AK Parti İl Başkanı Şahin Talus, MHP İl Başkanı Tuncay Batı ve vatandaşlar katıldı.

KÖRFEZRAY METRO PROJESİ

Toplam 28,5 kilometrelik çift hat, 18 istasyon ve 1 depo sahasından oluşacak proje, Kocaeli'nin en yoğun akslarından biri olan Körfez-Derince-İzmit-Kartepe hattında hizmet verecek.

Projenin ilk etabı Tüpraş Petkim'den başlayarak Derince ilçesi üzerinden geçecek ve ardından Millet Bahçesi ve Seka Park'ın yeşil alanlarını kat ederek kent merkezine ulaşacak. Hat, kent merkezine ulaştıktan sonra Kocaeli Otogarı'na uğrayarak İzmit Doğu İstasyonu'nda sonlanacak.

İlk yılında günde yaklaşık 300 bin yolcuya hizmet verecek metro projesinde dev kazı makineleri kullanılacak. Toplam 58,2 kilometrelik tünel kazısı için 6 TBM sahaya getirildi. Seka Devlet Hastanesi İstasyonu’nda montajı tamamlanan ilk 2 TBM, Seka Devlet Hastanesi istasyonundan Otogar yönünde kazılara başladı.

Derince Eğitim Araştırma Hastanesi ile Otogar arası TBM kazılarının Nisan 2027'de, tüm kazıların ise Nisan 2028'de tamamlanması hedefleniyor.

Editör : SEZER DOĞRU
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 07 Eylül, 2025 - 00:15
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Nehir yatağında ortaya çıktı: Gelen altını kovayla topluyor
    Nehir yatağında ortaya çıktı: Gelen altını kovayla...
    Kaydet
  • 2
    Kentin trafiğine ilaç gibi formül! 3. Çevre Yolu Projesi'nde çalışmalar başladı
    Kentin trafiğine ilaç gibi formül! 3. Çevre Yolu i...
    Kaydet
  • 3
    Çiftçiye can suyu! 11 il için 11 milyar lira kaynak, yüzde 90'ı hibe
    Çiftçiye can suyu! 11 il için 11 milyar lira kayna...
    Kaydet
  • 4
    10 TL’lik madeni para sosyal medyayı karıştırdı! Resmi açıklama geldi
    10 TL’lik madeni para sosyal medyayı karıştırdı! R...
    Kaydet
  • 5
    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın masasındaki son anket! İşte AK Parti İstanbul oy oranı
    Erdoğan'ın masasındaki son anket!
    Kaydet
YAZARLAR
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Ahlakı dert etmediğiniz de ortaya çıktı!..
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Afganistan’da neler oluyor?
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş Emeklilikte "kök"ten çözüm: Maaş değil, ihtiyaç dönemi başlıyor!
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan 'Scrubs’lı milletvekilimiz kim?
    Kaydet
  • Öcal Uluç
    Öcal Uluç Bir Candemir vardı…
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • En-Nesyri yıldızlaştı, Al Ittihad 7 golle şov yaptı
    En-Nesyri yıldızlaştı, Al Ittihad 7 golle şov yaptı
    Kaydet
  • Ana muhalefetten bir skandal daha! CHP’li başkan cinsel tacizden tutuklandı
    Ana muhalefetten bir skandal daha! CHP’li başkan cinsel tacizden tutuklandı
    Kaydet
  • Nehir yatağında ortaya çıktı: Gelen altını kovayla topluyor
    Nehir yatağında ortaya çıktı: Gelen altını kovayla topluyor
    Kaydet
  • Mourinho'nun hayali gerçekleşiyor: İşte yeni adresi
    Mourinho'nun hayali gerçekleşiyor: İşte yeni adresi
    Kaydet
  • Küçükçekmece'de polis memuru ve eşine sokak ortasında darp! O anlar kamerada
    Küçükçekmece'de polis memuru ve eşine sokak ortasında darp! O anlar kamerada
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Alzaymır derdi tiyatro sahnesinde
Alzaymır derdi tiyatro sahnesinde
Kaydet
Muñoz’un Göbeklitepe fotoğrafları Almanya’da
Muñoz’un Göbeklitepe fotoğrafları Almanya’da
Kaydet
Galatasaray'da Cenk Ergün rahatsızlığı
Galatasaray'da Cenk Ergün rahatsızlığı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası