Türkiye Gazetesi E-Gazete
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete 17:48
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Anasayfa
  2. Gündem
  3. Bakan Kurum açıkladı! İstanbul için tarihi karar
Gündem

Bakan Kurum açıkladı! İstanbul için tarihi karar

Son Güncelleme: 21 Şubat, 2020 - 13:03
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Bakan Kurum açıkladı! İstanbul için tarihi karar
Fotoğraf BaşlığıBakan Kurum açikladi! Istanbul için tarihi karar

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, İstanbul'da Valilik, Büyükşehir ve 39 belediye başkanlığıyla birlikte tek bir duruş sergileyerek, riskli ve ağır hasarlı binaların yıkım sürecini hızlı bir şekilde başlattıklarını belirtti.

Kaydet
a- | +A

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm kapsamında bugüne kadar 1 milyon 350 bin konutun dönüşümünün sağlandığını belirterek, "Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile 1 milyon sosyal konut yapımını yaptık ve dönüştürülmesi gereken birçok alanda projeler başlattık. Bakanlığımız bünyesinde 2019 yılında 65 bin konutluk kentsel dönüşüm projesi başlattık ve bunun 25 bini İstanbul'da." dedi.

Bakan Kurum, Haliç Kongre Merkezi'nde İstanbul'daki belediye başkanlarıyla Kentsel Dönüşüm İstişare Toplantısı'nda bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Kurum, gelinen süreçte birçok proje gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"1 milyon 350 bin konutun dönüşümünü sağladık. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile 1 milyon sosyal konut yaptık ve dönüştürülmesi gereken birçok alanda projeler başlattık. Bakanlığımız bünyesinde 2019 yılında 65 bin konutluk kentsel dönüşüm projesi başlattık ve bunun 25 bini İstanbul'da. İstanbul'daki projelerimiz içerisinde Başakşehir'de, Üsküdar'da, Fatih'te, Ataşehir'de, Bahçelievler'de, Güngören'de, Bağcılar'da birçok ilçemizde projelerimizi başlattık. Gaziosmanpaşa'da projelerimiz devam ediyor, Kağıthane'de yine aynı şekilde projelerimiz devam ediyor, Bayrampaşa'da alanlarda çalışmalarımız var."

Bakan Kurum, Beyoğlu'nda hem Sütlüce hem Okmeydanı hem de Hacıhüsrev Mahallesi'nde dönüşüm projeleri başlattıklarını ve kararlı bir şekilde bu projelerin üzerine gideceklerini ifade etti.

Esenler'de 60 bin konutluk örnek bir proje başlattıklarını belirten Kurum, "Bu proje çerçevesinde 2021 yılına kadar 15 bin konutun yapımını tamamlıyoruz. 5 bin konutu Esenler ilçesinde Sayın Başkanımız 2021 yılına kadar yıkıp bu sağlam, güvenli konutlara taşıyacak. 10 bin rezerv konutu da yine çeperdeki ilçelerimize dağıtacağız ve ihtiyacı olan kentsel dönüşümde anlaşmış, projelerini başlatmış tüm ilçelerimize rezerv konut olarak sunacağız ve bu süreci hep birlikte gönül birliği içerisinde yürüteceğiz." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Haliç Kongre Merkezi'nde İstanbul'daki belediye başkanlarıyla Kentsel Dönüşüm İstişare Toplantısı'nda bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Kurum, yaşanan depremlerin kentsel dönüşüm sürecini bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi.

"12 ilçemizden kentsel dönüşüm strateji belgesi geldi"
Toplantıda, kentsel dönüşümde İstanbul'da 2012 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde başlatılan çalışmaları, gelinen noktayı ve önlerindeki süreçte İstanbul'da yapacakları kentsel dönüşüm çalışmalarını istişare edip değerlendirme fırsatı bulduklarını ifade eden Kurum, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Valiliğimiz, Büyükşehir ve 39 belediye başkanlığımızla hep birlikte tek bir duruş sergileyerek, riskli ve ağır hasarlı binaların yıkım sürecini hızlı bir şekilde başlatmış oluyoruz. Başkanlarımızla Elazığ ve Malatya'da yapmış olduğumuz çalışmaları hepimize yol göstermesi açısından paylaştık. Oradaki enkaz kaldırma, hasar tespit ve yeni konutların yapım çalışmalarını ve tecrübelerimizle belediyelerimizle paylaşma fırsatı bulduk. İstanbul'da da daha iyisini, güzelini ve daha hızlısını yapacak irade ve kararlılığı ortaya koymuş olduk."

Kartal'daki Yeşilyurt Apartmanı'nın yıkılması sonrası 81 il valiliğine gönderdikleri genelgeyle şehirlerdeki acil dönüştürülmesi gereken alanların tespitinin yapılarak bakanlığa bildirilmesini istediklerini hatırlatan Kurum, "Belediyelerimizin strateji belgesi çalışmalarının bir kısmı tamamlandı, bir kısmı da devam ediyor. 12 ilçemizden strateji belgesi geldi. Diğer belediye başkanlarımız da süratli bir şekilde bu belgeleri tamamlayarak, İstanbul'un bütününde kentsel dönüşüm sürecini yürütecek adımları ve hamleleri atmış olacağız." diye konuştu.

Bakanlık bünyesinde komisyon kurulacak
Toplantıda alınan kararla bakanlık bünyesinde bir komisyon kuracaklarını belirten Bakan Kurum, komisyonda sivil toplum örgütleri, odalar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve ilçe belediye başkanlıklarından temsilciler ile Valiliğin yer alacağını bildirdi.

Komisyonun görevlerine de değinen Kurum, şunları kaydetti:

"Hep birlikte bir koordinasyon içerisinde tek bir duruş sergileyerek, İstanbul'un dönüşümü, vatandaşlarımızın riskli binalardan çıkarılarak sağlam, güvenli konutlarda oturma sürecini yönetecek bir komisyon, bir irade oluşturarak ve o komisyonun alacağı kararlara da hep birlikte uymak suretiyle dönüşüm sürecini daha da hızlı hale getirecek adımı atmış oluyoruz. Bu komisyon kendi içinde kentsel dönüşüm sürecinde yerinde, hızlı, gönüllü dönüşüm prensipleriyle vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek, hızlı bir şekilde dönüşüm sürecini yürütecek, dönüşüm sürecinde kira yardımı, taşınma yardımı, arsa kamulaştırma gibi tüm düzenlemeleri yapacak. Birçok kanun ve düzenleme yaptık ancak bu düzenlemelerde bir eksiklik varsa, gördüğümüz eksiklikleri yapacağımız yeni kanuni düzenlemelerle kontrol altına alacak ve sürecin önünü açacağız."

Fatih'teki surlar restore edilip millet bahçesine çevrilecek
Fatih'te tarihi surların üzerine yapılan otel konusuna da değinen Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla yıkım ve tarihi değeri ortaya çıkaracak adımları attıklarını dile getirerek, surların Fatih Belediyesi tarafından restore edilip millet bahçesine çevrileceğini kaydetti.

Bir taraftan tarihsel dönüşümü de yapmak zorunda olduklarını belirten Kurum, "Yine bu komisyonumuz bünyesinde tarihsel dönüşümü, riskli binaların dönüşümü, afet riskine karşı dönüşümü yönlendirecek ve bu anlamda bir irade ortaya koyacak çalışmayı yapacaklar. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak maddi-manevi ve teknik desteği vereceğiz." dedi.

Komisyonla bir bütün halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da desteğiyle çalışmaları gerçekleştireceklerini ifade eden Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2012'de "Bedeli ne olursa olsun biz bu kentsel dönüşüm sürecini yapacağız, tamamlayacağız." dediğini de hatırlattı.

"Siyaset üstü bir bakış açısıyla bunu başaracağız"
Çalışmaları yürütürken el ele vereceklerini ve siyasi düşüncelerle hareket etmeyeceklerini vurgulayan Kurum, şöyle devam etti:

"Burada siyasi bir kaygı gözetmeyeceğiz. Ben, Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak, ne kadar bakanlık yaptığım, ne kadar uzun süre bu koltukta oturduğum önemli değil. Benim bu koltukta otururken İstanbul için, ülkemiz için, kentsel dönüşüm için, vatandaşımızın sağlığı için doğru bir adım atıp atmadığım önemlidir. Bunu da net bir şekilde söylemek istiyorum. Eğer ben bu işleri yapabiliyorsam Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devam edeyim. Belediye başkanlarımız bu işleri yapabiliyorsa eğer başkanlıklarına devam etsinler. Ama biz bu işleri yapamıyorsak, bu görevlerde olmayalım istiyoruz. Ortak bir dille, ortak bir eylemle, siyaset üstü bir bakış açısıyla bunu inşallah başaracağız. Valimizle, belediye başkanlarımızla el ele vererek, vatandaşlarımızla bu kentsel dönüşüm sürecini tamamlayacağız."

Vatandaşlardan binaları için risk tespiti talebinde bulunmasını isteyen Kurum, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bir kez daha analarımız ağlamasın, ocaklarımıza ateş düşsün istemiyoruz. Bir kez daha Yeşilyurt Apartmanı gibi binaların altında çocuklar, anneler, babalar kalsın istemiyoruz. Vatandaşlarımızdan da özellikle şunu rica ediyorum: Gelin riskli binalarımız için risk tespiti talebinde bulunalım. Biz bu birlikteliğe destek vereceğiz. Belediyelerimizle birlikte el ele verelim. Enkaz altında hayat aramak yerine hayatı yapacağımız kentsel dönüşümle birlikte sağlıklı, güvenli, sosyal altyapısı olan konutlarımızda arayalım diyorum."

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 21 Şubat, 2020 - 13:03
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Afyonkarahisar'da yolcu otobüsü kaza yaptı! 2 ölü, çok sayıda yaralı var
    Afyonkarahisar'da yolcu otobüsü kaza yaptı!
    Kaydet
  • 2
    Cezaevinde feci ölüm! Oğlundan ayrılan gelinini öldürmüştü
    Cezaevinde korkunç son! Yaşlı adam gelinini katlet...
    Kaydet
  • 3
    Togg yılın son kampanyasını duyurdu! Sıfır faizle 1 milyon liralık kredi desteği
    Togg faizsiz yılın son kampanyasını duyurdu!
    Kaydet
  • 4
    Tel Aviv ve Avrupa basını aynı başlıkta buluştu: Türkiye KIZILELMA'yla yeni çağ başlattı
    Dünya basını 'Türkiye yeni bir çağ açtı' dedi! KIZ...
    Kaydet
  • 5
    Mehmet Şimşek'ten memur ve emekli için kritik ipucu! İşte milyonları bekleyen zam
    Mehmet Şimşek'ten memur ve emekli için kritik ipuc...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Prof. Dr. Ramazan Ayvallı
    Prof. Dr. Ramazan Ayvallı Hindistân, süper güç olabilirdi!..
    Kaydet
  • Osman Ünlü
    Osman Ünlü İbâdet, Allah için yapılır
    Kaydet
  • Abdüllatif Uyan
    Abdüllatif Uyan "Onu sultâna şikâyet edeceğim!"
    Kaydet
  • Vehbi Tülek
    Vehbi Tülek İslâmiyete uyuldukça, nefsin istekleri azalır!
    Kaydet
  • Ragıp Karadayı
    Ragıp Karadayı Her zaman temiz ve uyumlu giyinmeye dikkat ederdim...
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Lübnan, Rumlar'ı yanına alıp Türkiye ve KKTC’nin haklarını yok saydı
    Lübnan, Rumlar'ı yanına alıp Türkiye ve KKTC’nin haklarını yok saydı
    Kaydet
  • Ukrayna'dan Rusya'ya geniş çaplı saldırı
    Ukrayna'dan Rusya'ya geniş çaplı saldırı
    Kaydet
  • Afyonkarahisar'da yolcu otobüsü kaza yaptı!
    Afyonkarahisar'da yolcu otobüsü kaza yaptı!
    Kaydet
  • Hem çalışıp hem de emekli maaşı alma dönemi sona eriyor!
    Hem çalışıp hem de emekli maaşı alma dönemi sona eriyor!
    Kaydet
  • Dünyanın en yaşanılabilir 20 şehri açıklandı: Türkiye'den bir şehir listede
    Dünyanın en yaşanılabilir 20 şehri açıklandı: Türkiye'den bir şehir listede
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Fenerbahçe - Galatasaray derbisi hangi kanalda? FB-GS maçı canlı yayın bilgileri
Fenerbahçe - Galatasaray derbisi hangi kanalda?
Kaydet
2026 EKKPSS ne zaman? ÖSYM takvimi açıkladı
2026 EKKPSS ne zaman? ÖSYM takvimi açıkladı
Kaydet
Galatasaray, UEFA'ya şikayet etti
Galatasaray, UEFA'ya şikayet etti
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası