Yavuz Sondaj Gemisi Karadeniz’deki ilk seferine çıkıyor!

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Yavuz Sondaj Gemisi Karadeniz’deki ilk seferine çıkıyor!

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Karadeniz’de gaz arama çalışmaları yürütmek amacıyla yola çıkan Yavuz Sondaj Gemisi, ilk seferi için gün sayıyor. Geçen yıl 7 Ekim’de Filyos Limanı’na demirlenen Yavuz Sondaj Gemisi, kule montajı için hazırlık çalışmalarına başlamıştı.

Kendi özgü özellikleriyle dikkat çeken Yavuz Sondaj Gemisi, geçen yıl 7 Ekim tarihinde Türkiye’nin en büyük üçüncü limanı olan Filyos’a demirlendi ve burada kule montajı için hazırlık çalışmaları başlatılmıştı. 

ÜSTÜN ÖZELLİKLERİYLE DİKKAT ÇEKİYOR 

Üstün özelliklere sahip olan Yavuz Sondaj Gemisi, 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabiliyor. Geminin boyu 229.6 olurken metre genişliği ise 36’yı buluyor. Aynı zamanda 104 metre kule yüksekliğine sahip olan Yavuz Sondaj Gemisi, Türkiye’nin Fatih Sondaj Gemisi’nden sonra envantere dahil edilen ikinci derin deniz sondaj gemisi olma özelliğini taşıyor.

Yavuz Sondaj Gemisi Karadeniz’deki ilk seferine çıkıyor!

KARADENİZ’E İLK SEFERİNİ DÜZENLEYECEK 

Kule montajı tamamlanan Yavuz Sondaj Gemisi’nin Şubat ayının ikinci yarısında Karadeniz’e ilk seferini düzenlenmesi bekleniyor. Fatih ve Kanuni Sondaj Gemileri'nin Karadeniz'deki çalışmaları sürerken Yavuz Sondaj Gemisi de bu çalışmalara dahil olacak.

SONSUZ SONDAJ YAPABİLME KABİLİYETİNE SAHİP 

Yavuz Sondaj Gemisi, daha önce Tanzanya, Kenya, Malezya ve Vietnam gibi ülkelerde de görev yaptı. Aynı zamanda 2018 yılının Ekim ayında TPAO envanterine dahil edilen Yavuz Sondaj Gemisi, 2019 yılında Akdeniz’de yürütülen arama çalışmaları kapsamında sondaj faaliyetlerine de katıldı. Dinamik konumlandırma sistemine sahip olan Yavuz Sondaj Gemisi, 6 metreye kadar olan dalgalar da bile sorunsuz sondaj yapabilme kabiliyetine sahip.

Yavuz Sondaj Gemisi Karadeniz’deki ilk seferine çıkıyor!

HEDEF İLK GAZI KARAYA ULAŞTIRMAK 

Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi; açık denizde inşa edilecek doğal gaz üretim tesisi, Filyos Endüstri Bölgesi'nde yer alacak gaz alım ve işleme tesisi ile her ikisini birbirine bağlayacak boru hattından oluşuyor. Deniz tabanındaki doğal gaz üretim sistemi, Karadeniz'de Filyos kıyısından kuş uçuşu 155 kilometre uzaklıkta ve yaklaşık 2 bin 200 metre derinlikte inşa edilecek. Deniz tabanında yaklaşık 2 bin 200 kilometrekarelik bir alan içinde yaklaşık 40 adet üretim kuyusundan gelen doğal gazın toplanmasını ve boru hattına aktarılmasını sağlayacak bir şebeke kurulacak. Projenin ilk fazında açık denizde açılacak kuyulardan üretilen doğal gaz yaklaşık 40 santim çapındaki çelik boru hattı ile karaya taşınacak.

Yavuz Sondaj Gemisi Karadeniz’deki ilk seferine çıkıyor!

405 MİLYAR METREKÜP DOĞAL GAZ KEŞFETTİ 

TPAO, 2020 yılında Karadeniz'de Fatih Sondaj Gemisi ile yürüttüğü arama çalışmaları kapsamında Sakarya Gaz Sahası'nda yer alan Tuna-1 Kuyusu'nda 405 milyar metreküp doğal gaz keşfetti. 2020 yılındaki bu keşfe ek olarak 2021 yılında Amasra-1 kuyusunda keşfedilen 135 milyar metreküp doğal gazla, Sakarya Sahası'nda bulunan rezerv 540 milyar metreküpe ulaştı.

DÜNYA ÇAPINDA AÇIK DENİZDE GERÇKELEŞTİRİLEN EN BÜYÜK KEŞİF 

Bu keşif hem Türkiye'nin karada ve denizde gerçekleştirdiği, hem de Karadeniz'de herhangi bir ülke tarafından bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük doğal gaz keşfi niteliği taşıyor. Sakarya Gaz Sahası ayrıca 2020 yılında dünya çapında açık denizde gerçekleştirilen en büyük keşif oldu. Öte yandan, Fatih Sondaj Gemisi ve Kanuni Sondaj Gemisi'nin Karadeniz'deki keşfe ilişkin sondaj faaliyetleri sürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yeni yıla Yavuz Sondaj Gemisi'nde girerek gemi personeli ve ailesiyle buluşmuştu.

Yavuz Sondaj Gemisi Karadeniz’deki ilk seferine çıkıyor!

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...