Bakan Fidan 'Durum iyi değil' diyerek duyurdu: ABD-İran çatışması bölgeye yayılabilir

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Bakan Fidan 'Durum iyi değil' diyerek duyurdu: ABD-İran çatışması bölgeye yayılabilir

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsveç'in NATO'ya üyelik süreci, ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışı ve F- ve Orta Doğu'daki durumu değerlendirdi. ABD-İran çatışmasıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 'Durum iyi değil' diyen Bakan Fidan "Bölgesel yayılmadan kaçınmak lazım. Daha büyük bir yayılmayla karşı karşıya kalabiliriz" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasına da değinen Bakan Fidan bununla ilgili bir tazmin süreci de başlattıklarını belirtti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan katıldığı bir canlı yayında gündeme ilişkin merak edilen soruları cevapladı.

Gazze için diplomasi trafiğini sürdüren Bakan Fidan, bölgede giderek artan çatışmalara da dikkat çekti.

"Gazze savaşının başından itibaren bölgesel yayılma riskini hep gündeme getirmiştik. Aslında bir sürpriz olarak gelmedi." diyen Bakan Fidan, ABD ve İran'ın bölgede kontrollü bir gerginlik politikası yürüttüğünü söyledi. 

"ATEŞLE OYNAMAK..."

Bakan Fidan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"'Ateşle oynamak' dediğimiz tabir tam da burada devre giriyor. Yani ateşle oynadığınız zaman o ateş her an yangına dönüşebilir. Kontrol altına alınamayabilir. Burada bir riskle karşı karşıyayız.

Bu kontrol altına alınmamazlık meselesi bir tehdit olarak karşımızda duruyor.

"DURUM İYİ DEĞİL"

Türkiye olarak bölgesel ortaklarla sürekli görüşüyor. Amerikalılarla da görüşüyor. Bölgesel yayılmadan kaçınmak lazım. Ama şu an itibariyle durum iyi değil. Yani daha büyük bir yayılmayla karşı karşıya kalabiliriz."

İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ

Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım sürecine aşamalandırma yöntemiyle yaklaştı. Terör endişesi ilk Madrid'de belirtildi. PKK-YPG FETÖ'ye destek verilmemesini taahhüde bağladık. Terörle mücadele yanında yaptırımların kalkması konuşuldu. Sessiz bir diplomasi ortaya kondu. 

BIDEN'IN KONGRE'YE F-16 MEKTUBU

Biz İsveç'le ilgili yasayı Meclis'ten geçirir geçirmez Biden Kongre'ye bir mektup yazdı. Teknik olarak normalde ABD idaresi kongreyle anlaşmadan, ön anlaşma yapmadan bunları göndermiyor. Bu mümkün olsaydı bu zamana kadar gönderirlerdi. Kongrenin bir takım hassasiyetleri şartları vardı. Bu yönde bir anlaşma olduğunu, İsveç'in üyeliği karşısında adım atılacağı yönünde bir ön mutabakatımız oldu.

Şu anda da önümüzdeki cumartesi inanıyorum bu iki haftalık süreç tamamlanacak.

F-35 SATIŞINDA TAZMİN SÜRECİ BAŞLADI

Biliyorsunuz F-35 ile ilgili problem ve bizim programdan çıkarılmamız. F-35'in biz sadece müşterisi değil, aynı zamanda üretici ortaklarından biriydik.

Türkiye'nin maddi kaybının yanı sıra ortaya koyduğu kapasiteyle de bir zararı söz konusu. Şimdi bunu elimine etmek için çalışmalarımız devam ediyor.

Özelikle maddi zararın tazmini açısından, ilgili makamlarımızın ciddi yoğun çalışmaları var. 

Bakan Fidan 'Durum iyi değil' diyerek duyurdu: ABD-İran çatışması bölgeye yayılabilir

"O ZAMANA KADAR DENGELER DEĞİŞİR"

F-35'in Yunanistan'a verilmesi meselesi; Yunanistan da biliyorsunuz özellikle NATO üyesi olduğu için ABD'nin ürettikten sonra bir grup dağıtacağı ülkeler listesindeydi. Burada 2030'dan sonra bazı konuların F-35'lerin teslimi öngörülüyor. O zamana kadar ne olur? Dengeler nasıl değişir? Tabi bunu takip etmek lazım.

PUTİN'İN TÜRKİYE ZİYARETİ

Kendisinin ziyareti ile bazı konuları konuşma imkanı olacak. Başta enerji konusu olmak üzere, Suriye'yi merkeze alan güvenlik konuları dahil birçok konu masada olacak. Gazze meselesinde Rusya bize daha yakın bir pozisyon içerisinde. Tahıl Koridoru da her zaman gündemimizde yer alan bir konu. Cumhurbaşkanımız Tahıl Koridoruna çok önem veriyor.

IKYB'YE PKK UYARISI

IKYB Süleymaniye'de PKK ile iş birliği içinde. Bundan vazgeçmeleri gerekiyor. Bu böyle devam ederse daha ileri adım atmak zorunda kalacağız.

ANKARA-ŞAM HATTINDA SON DURUM

Rejimin Türkiye'ye şart olarak hamle yapması yanlış. Biz terörle mücadele edilmesini istiyoruz. Suriye'den bize terör tehdidi gelmesin, Suriye'deki iç savaştan kaynaklı daha fazla mülteci kardeşimiz gelmesin istiyoruz.

İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ KATLİAMLARI

Bir an önce bu katliamın durması meselesine yoğunlaşmamız gerekiyor. Adalet Divanı'nın kararı son derece önemli. İnsanların yaşadığı altyapıyı yok ediyorsunuz. Suya, elektriğe, iletişme muhtaç bırakıyorsunuz. Bunun adı rehin almaktır. Dördüncü bir Gazze savaşını istemiyorsak iki devletli kalıcı barışı sağlamamız gerekiyor.

İsrail yalan söylemeyi bıraktığı zaman kendini güvende hissedecek. İsrail güvenlik değil toprak peşinde. İsrail, Filistinlilere kendi topraklarını verince güvenli olur.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN MISIR ZİYARETİ

İlişkileri normalleştirme süreci büyük oranda tamamlandı. Bölgesel güvenlik ve ticaret açısında ilişkiler önemli. İnsansız hava araçları sağlanacak, mutabakatımız var. Akdeniz güvenliği konusunda da Mısır'la ciddi ilişkilerimiz olması gerekiyor.

 

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...