Bir sonraki aşama 'çöl iklimi' olabilir! Uzmandan net uyarı
Prof. Dr. Sinan Şahin, 2050 sonrası Türkiye’de sıcak ve kurak bozkır ikliminin yaygınlaşacağı uyarısında bulundu. Şahin, yağışların azalmasıyla birlikte içme suyu kalitesinin de ciddi risk altına girebileceğini belirtti.
- Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz havzasında, en kötü senaryoya göre sıcaklıklar 6-7 derece artabilir.
- Yıllık yağış miktarında ortalama 100 milimetre azalma beklenmektedir.
- 2050'den sonra kuraklık daha belirgin hissedilecek ve içme suyu bulmakta zorlanma yaşanabilecektir.
- Yaz mevsiminin etkisi uzayarak 4-5 aya kadar çıkmaktadır.
- Önlem alınmazsa çölleşme riski artacak ve çöl ikliminden söz edilmeye başlanabilecektir.
- İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için yoğun ve plansız şehirleşmeden kaçınılmalı, ormanlar korunmalı ve artırılmalıdır.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Şahin, 2050 yılından itibaren Türkiye genelinde sıcak ve kurak bozkır ikliminin yaygınlaşacağını öngörerek, su kaynakları ve içme suyu kalitesine yönelik ciddi risklere dikkati çekti.
Almanya’daki Justus Liebig Üniversitesi Coğrafya Bölümünde de konuk araştırmacı olan Şahin, dokuz ay boyunca Türkiye ile Avrupa-Akdeniz Bölgesi’nde iklim değişikliğinin etkilerini inceledi. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz havzası ile Kuzey Afrika ve Avrupa’nın kuzeyini kapsayan geniş bir alanda yürütülen araştırmada, en kötü senaryoya göre Akdeniz havzasında sıcaklıkların 6-7 derece artabileceği ifade edildi.
Yıllık yağış miktarında ortalama 100 milimetre azalma beklendiğini belirten Şahin, “Kuraklık 2050’den sonra daha belirgin hissedilecek. Tarım için gerekli suyu bir kenara bırakırsak, içmek için bile kaliteli su bulmakta zorlanacağız” diye konuştu.
Türkiye yedi bölge dört mevsim: Bir yanda bahar diğer yanda kar
BİR SONRAKİ AŞAMA ÇÖL İKLİMİ
Şahin, yaz mevsiminin etkisinin uzadığını belirterek, geçmişte 3 ay hissedilen yaz sıcaklarının son dönemde 4-5 aya kadar çıktığını ifade etti. İklim değişikliği sürecinde Avrupa'nın yalnızca kuzey kesimlerinin mevcut iklim koşullarını büyük ölçüde koruyabileceğini belirten Şahin, güney ve iç bölgelerde kuraklık baskısının artacağını söyledi.
"Köppen-Geiger iklim sınıflandırmasına göre bir sonraki aşamada çöl ikliminden söz etmeye başlayabiliriz" diyen Şahin, çölleşme riskine karşı önlem alınmaması halinde sürecin hızlanacağını dile getirdi.
Şahin, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması için yoğun ve plansız şehirleşmeden kaçınılması gerektiğini belirterek, ormanların korunması ve artırılmasına yönelik kapsamlı projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
