Büyük ödül 5 milyon lira! Bilal Erdoğan duyurdu, İlim Yayma Ödülleri başvuruları başladı

İlim Yayma Vakfı tarafından gelenek haline gelen akademi ödülleri için başvuru süreci başladı. İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı N. Bilal Erdoğan, vakıf başkanı Yusuf Tülün ve İlim Yayma Ödülleri heyet başkanı Prof. Dr. İdris Sarısoy basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk kategoride büyük ödülün 5 milyon TL, diğer kategorilerin ikişer milyon TL olduğu duyuruldu. İşte detaylar...
Türkiye'de bilimsel çalışmaların desteklenmesi, araştırmaların teşvik edilmesi, başarının ülke ve insanlık hizmetine sunulması hedefiyle verilen, ‘Türkiye'nin Akademi Ödülleri’ sloganıyla belirlenen ödüllerin bu yıl 4’üncüsü veriliyor.
"TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK AKADEMİK ÖDÜLÜ"
Toplantıda konuşan Necmeddin Bilal Erdoğan, "İlim Yayma Ödülleri Türkiye'nin en büyük akademik ödülü. Dünyanın da veriliş şekli itibarıyla, başvuru alması itibarıyla, değerlendirme süreçlerinin detaylı olması incelikleri itibarıyla dünyanın sayılı akademik ödüllerinden bir tanesi. İstiyoruz ki günün sonunda, yani aralık ya da kasım ayında yapacağımız toplantıda gerçekten çok güzel çalışmalar için ödülleri verelim. İnşallah onların çalışmaları topluma katkı sağlayan bir birikime dönüşmüş olsun. Başkanımız da bazı başlıklardan bahsetti." dedi.
67 ÜNİVERSİTE İLE TEMAS KURULDU
Önceki yıllarda ödül alan hocaların da katıldığı programda ödül sonrası akademik çalışmaların topluma ulaştırılması, hem ülke hem de dünya çapında çözümlere yol açılması için yapılanlar anlatıldı.
Şimdiye kadar 67 üniversiteyle rektörler üzerinden temas kurulduğu, 100’ün üzerinde üniversiteyle görüşüleceği belirtilirken, akademisyenlere özel mektuplar gönderileceği kaydedildi.
"GENÇ NESİLLERİ BU TÜR AKADEMİK ÇALIŞMALARA TEŞVİK ETMEK İSTİYORUZ.'
Erdoğan, gençlerin bilime teşvik edilmesi için çabaladıklarının altını çizdi. “İlim Yayma Ödülleri’nde hedefimiz teşvik ve takdir. Bir yandan Türkiye’de yapılan topluma faydası da olan ciddi akademik çalışmaları ödüllendirerek genç nesilleri de bu tür akademik çalışmalara teşvik etmek istiyoruz. Bir ülkenin geleceğinin en önemli teminatının bu tür üst düzey akademik çalışmalar olduğunu düşündüğümüz için böyle yapıyoruz.” dedi.
Erdoğan, inanç ve geleneklerimizde öğretmenliğin peygamber mesleği olarak nitelendirildiğini vurguladı. “Toplum olarak da ilimle hemhal olanı daha itibarlı görmemizin çok önemli olduğuna inanıyoruz, ümit ediyoruz ki İlim Yayma Ödülleri yıllarca buna da hizmet eder” ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE'NİN ÖNÜNÜN ÇOK DAHA FAZLA AÇILACAĞINA İNANIYORUM"
Basın toplantısında konuşan İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı Yusuf Tülün, yola çıkış mottolarının "güzel insan yetiştirmek" olarak belirlendiğini dile getirdi. Tülün, bilimsel çalışmaları hep desteklediklerine değindi.
Tülün, “İnşallah bir çok yönde kuşatılmış olan zihinlerimiz gerçek özgürlüğe kavuşurlarsa ve araştırmacılarımızın, akademisyenlerimizin ve ilim adamlarımızın önü açılır onlara destek olunursa Türkiye’nin önünün çok daha fazla açılacağına inanıyorum. Bağımlılığımızın çok daha azalacağını ve özgürlüğümüzün sınırlarını aşacağına inanıyorum” dedi.
SON BAŞVURU 31 TEMMUZ'DA
16 Mayıs itibarıyla ilimyaymaodulleri.org sayfasından başlayan başvuru süreci 31 Temmuz'a kadar devam edecek. Ödüllere akademisyenler bizzat başvurabildiği gibi “aday gösterme” suretiyle başkaları da değerli gördüğü akademik çalışmaları ulaştırabilecek.
BÜYÜK ÖDÜL 5 MİLYON LİRA
Verilen akademi ödülleri üç farklı kategoride yer alıyor.
"Büyük Ödül" olarak verilen 5 milyon liralık ödül için akademisyen olma mecburiyeti bulunuyor. İlme katkı sağlayan herkes aday gösterilebiliyor.
"Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimleri Ödülü" kategorisindeki ikinci ödül 2 milyon değerinde ve Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimleri alanında çalışmalarda bulunan akademisyenler arasından seçiliyor.
"Sosyal Bilimler" alanında çalışmalar için de 2 milyon lira ödül veriliyor.
Böylece 3 isme toplamda 9 milyon lira ödül verilirken, ilgili akademisyenin çalışması da sponsorlara sunuluyor. Ulusal ya da evrensel bir probleme çözüm olabilecek bu çalışmanın topluma katkı sağlaması da sağlanıyor.