Kapıkule'de 887 kilo ele geçirildi: Piyasa değeri 2 milyon TL

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Kapıkule'de 887 kilo ele geçirildi: Piyasa değeri 2 milyon TL

GÜNDEM Haberleri  / Anadolu Ajansı

Ticaret Bakanlığı, Kapıkule Gümrük Kapısı'nda bir tırda yapılan aramada, beyaz çuvallara istiflenmiş yaklaşık 887 kilo "damiana çayı" ele geçirildiğini duyurdu. Bakanlığın açıklamasında bu ürünlerin piyasa değerinin 2 milyon TL olduğu belirtildi.

Gümrük muhafaza ekipleri kaçak ürünlere geçit vermiyor. Ekiplerin sıkı çalışmaları titizlikle devam ederken Kapıkule'de piyasa değeri dudak uçuklatan çay çeşidi ele geçirildi. Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Gümrük Muhafaza ekipleri risk analizi ve hedefleme çalışmaları kapsamında Türkiye'ye giriş yapmak üzere gelen bir tırı şüpheli görerek mercek altına aldı.

İSTİFLENMİŞ ŞEKİLDE ELE GEÇİRİLDİ

X-Ray taramasına sevk edilen tırın dorsesinde şüpheli yoğunluk görülmesi üzerine araç arama hangarına çekildi. Yapılan detaylı aramada tırın dorsesinin muhtelif yerlerinde beyaz çuvallara istiflenmiş yaklaşık 887 kilo "damiana çayı" ele geçirildi.

AFRODİZYAK ETKİSİ VAR

Amerika kıtasında yetişen ve afrodizyak etkisinin yanında yatıştırıcı olarak kullanılan damiana çayına el konulurken ürünün piyasa değerinin 2 milyon 121 bin lira olduğu belirlendi. Edirne Nöbetçi Cumhuriyet Başsavcılığı olaya ilişkin soruşturma başlattı.

DAMİANA ÇAYI NEDİR?

Bilimsel adıyla 'turnera diffusa', damiana küçük ve sarı renkte aromatik çiçekler üreten nispeten küçük yeşil bir çalı bikisidir. Çoğunlukla güneybatı Texas, Orta ve Güney Amerika ve Karayipler’de yetişen Damiana bitkisi papatya benzeridir ve güçlü baharatlı bir kokuya sahiptir.

Damiana çayı, uçucu yağlar, flavonoidler, gonzalitosin, arbutin, tanin ve damianin (kahverengi acı bir madde), siyanojenik glikositleri, timol ve eser miktarda fosfor içermektedir. Yaprakları tıbbi amaçlar için kullanılır. Geleneksel tıpta damianadan bir afrodizyak olarak faydalanılmaktadır. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...