Milli Muharip Uçak KAAN’a güç verecek yerli motorun tasarımı ortaya çıktı

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Savunma Sanayii Başkanlığı, koordinasyonunda Millî Muharip Uçak KAAN’ın ihtiyaç duyduğu 35 bin lbf itki üretecek milli turbofan motoru TF35000’in tasarımı ortaya çıktı.

YEŞİM ERASLAN ANKARA - Türkiye’nin nefesini tutarak beklediği KAAN’da kullanılacak yerli motor görücüye çıktı. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) düzenlenen TEKNOFEST etkinliğinde, Türkiye’nin beşinci nesil savaş uçağı KAAN’ın yerli motor projesi TF35000 hakkında dikkat çekici bilgiler aktaran TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit, TF35000’in tahmin edilenden daha hızlı tamamlanacağı müjdesini vermişti.

Bu müjdenin ardından, KAAN’ın ihtiyaç duyduğu 35 bin lbf itki üretecek olan TF35000’in ilk fotoğrafı dün TEI’nin internet sitesinde yer aldı.

Milli Muharip Uçak KAAN’a güç verecek yerli motorun tasarımı ortaya çıktı - 1. Resim

Sadece Türkiye için değil, küresel havacılık endüstrisi açısından da yeni bir dönemin habercisi olarak yorumlanan TF35000, Türkiye’nin havacılık motorlarındaki en büyük atılımlarından biri olacak. Gaz türbinli motor teknolojileri alanında gerçekleştirdiği çalışmalarla motor komponentleri, ileri malzeme teknolojileri, test altyapıları ve üretim kabiliyetleri alanlarında önemli kazanımlar elde eden TEI, TF35000, Türkiye’nin en yüksek itki gücüne sahip yerli ve millî turbofan motoru olma hedefiyle tasarladı.

Milli Muharip Uçak KAAN’a güç verecek yerli motorun tasarımı ortaya çıktı - 2. Resim

TEI tarafından motorun tanıtımına ilişkin yapılan değerlendirmede, motorun 5’inci nesil savaş uçaklarının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde geliştirildiği vurgulandı.  TF35000’in Türkiye’nin savunma sanayisinde dışa bağımlılığı ortadan kaldırmaya yönelik stratejisine vereceği önemli desteğin yanı sıra, küresel havacılık pazarındaki yerini de perçinleyeceği ifade edildi.

2030'DA ENVANTERE GİRECEK

Öte yandan, Milli Muharip Uçak KAAN’ın ilk uçuşunu 2023 yılında gerçekleştirmesinin ardından, 2030’lu yılların başında envantere girmesi planlanıyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...