Son 10 gün: Veterinerlerde çip ve 'pasaport' izdihamı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Son 10 gün: Veterinerlerde çip ve 'pasaport' izdihamı

Gündem Haberleri

Evde beslenen kedi, köpek ve gelincikler için getirilen 'çip takma' zorunluluğunda son 10 gün. 2022 sonuna kadar mikroçiplerle kimliklendirilmeyen evcil hayvanlar için sahiplerine 10 bin TL para cezası uygulanabilecek. Evcil hayvanların sadece yüzde 15’inin kimliklendirildiğini söyleyen Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Baydın, "Süre dolduktan sonra ceza yememek için mutlaka tutanak tuttursunlar" dedi.

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ

Kedi, köpek ve gelinciklerin mikroçiplerle kimliklendirilmesi için verilen süre yılsonunda doluyor. Sürenin bitmesine 10 gün kalmasına rağmen evinde kedi, köpek ve gelincik besleyenlerin büyük bir çoğunluğu hayvanlarını henüz kimliklendirmemiş durumda. Veterinerler ile Tarım ve Orman il ve ilçe müdürlüklerinde yoğunluk yaşanıyor.

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Baydın, veterinerler ile Tarım ve Orman müdürlüklerinde çip ve pasaport sorunu yaşandığını söyledi. Baydın, “Tarım müdürlüklerinin de hemen hemen hepsi aynı sıkıntıyı yaşıyor. Onlarda da çip ve karne yok. Karnemiz yani pasaportumuz kalmadı. Biz de bunları birlikten aldığımız için matbaa bizim verdiğimiz siparişleri karşılayamıyor. Bize haftalık bin ya da iki bin tane pasaport geliyor ama bizim siparişimiz yaklaşık bunun 5 katı” dedi.

SIKINTI TÜRKİYE GENELİNDE YAŞANIYOR

Baydın, mikroçip ve pasaport sıkıntısının Türkiye genelinde yaşandığını dile getirerek, “Biz aylar öncesinden taleplerimizi verdik ama siparişlerimiz tek seferde gelmediği için sıkıntı büyüyerek devam ediyor. Karne yani pasaport sıkıntısı Türkiye genelinde yaşanıyor. Çiplere daha rahat ulaşılıyor ama onlar da peyderpey geliyor. Asıl sıkıntımız karnede. Yılsonu olduğu için de yoğunluk yaşanıyor ama bunun planlanması gerekiyordu. Sonuçta hayvan sayısı belli. Ona göre önlem alınması gerekiyordu” diye konuştu.

EVCİL HAYVANLARIN SADECE YÜZDE 15’İ KİMLİKLENDİRİLDİ

Hayvan sahiplerinin kimliklendirilmesi işlemlerini son güne bıraktığı için yoğunluk yaşandığını aktaran Baydın, “Hayvan sahipleri ‘Nasıl olsa süre uzatılır’ diye son ana bırakınca, son bir ayda yüklenme oldu. Şu ana kadar 800 bine yakın evcil hayvan kimliklendirildi. Bunların yaklaşık 430 bin civarı kedi, 350 bin civarı köpek ve 14 tanesi gelincik. Bizim sahipli hayvan olarak düşündüğümüz sayı ise 5 milyon civarı. Yani bakıldığında evcil hayvanların sadece yüzde 15-16’sı kimliklendirildi şu ana kadar. Yıl sonundaki rakamla bu en fazla yüzde 18 olur” ifadelerini kullandı.

SÜRENİN UZATILMASI GEREKİYOR

Baydın, yeni yılda kimliksiz hayvan sahibine para cezası kesileceğini hatırlatarak sürenin uzatılması gerektiğini belirtti. Birlik olarak başka matbaalarla da görüştüklerini ve çözüm aradıklarını aktaran Baydın, “Bakanlığın bu yasal süreyi uzatması gerekiyor. Veteriner Hekimleri Birliği de bununla ilgili çalışıyor. Başka matbaalarla anlaşmak istiyorlar, eğer 3-4 matbaa ile anlaşılırsa sorun aşılabilir. Bunlarla ilgili gerekli hekimler tutanak tutarsa, hasta sahibinin başvurduğunu ancak çip ve karne olmadığı için kimliklendirilemediğini eklenirse hayvan sahiplerinin ceza yemeyeceğini düşünüyorum. Hayvan sahipleri mutlaka tutanak tuttursunlar” dedi.

10 BİN TL'YE KADAR CEZA KESİLEBİLİYOR

Kimliklendirilmeyen hayvanların sahiplerine, Kabahatler Kanunu’na göre 10 bin TL para cezası uygulanabiliyor. Çip taktırmayan hayvan sahipleri, hayvanlarının kaybolması halinde sahiplik iddiasında bulunamayacak, yurt içi ve yurt dışı resmi işlemlerden mahrum olacak. Kimliklendirme sonrası hayvanlarını sokağa bırakanlara ise hayvan başına 2 bin TL para cezası verilecek. Bu rakamlar, yeni yıldaki güncelleme ile daha da artacak.

Bu videolar da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mevlüde Berberler22 Aralık 2022 13:09

Liva çinsi köpeğe çip ne kadara takılır

Sonraki Haber Yükleniyor...