Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yargıtay da darbe dedi, TSK içinde ayrı ekip kurulmuş
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Gündem

Yargıtay da darbe dedi, TSK içinde ayrı ekip kurulmuş

Son Güncelleme: 10 Ekim, 2013 - 07:38
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yargıtay da darbe dedi, TSK içinde ayrı ekip kurulmuş
Fotoğraf Başlığı Yargitay da darbe dedi, TSK içinde ayri ekip kurulmus

Yüksek yargı ilk defa darbe teşebbüsünü cezalandırdı. Oy birliği ile alınan karar diğer darbe davaları için de emsal olabilir.

Kaydet
a- | +A
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan "Balyoz Planı" soruşturması, 3 yıl 8 ay 19 gün sonra Yargıtay 9. Ceza Dairesinin kararını açıklamasıyla sona erdi. Tarihinde ilk defa "darbe" suçunu görüşen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, yine tarihinin en uzun duruşmasını yaptı. Bir ay süren 17 oturumda, 96 sanık avukatının savunmasını dinleyen Daire, 237 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararı ile 36 sanık hakkında verilen beraat kararını onarken 88 sanık hakkındaki kararı bozarak tahliyelerine karar verdi. Oybirliğiyle alınan kararlar 20 dakika süren duruşmada Daire Başkanı Ekrem Ertuğrul tarafından okundu. Başkan Ertuğrul, aralarında eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, Ahmet Feyyaz Öğütçü, Dursun Çiçek, Ahmet Zeki Üçok, Bilgin Balanlı, Ergin Saygun, Nejat Bek, Süha Tanyeri, Şükrü Sarıışık, Mehmet Otuzbiroğlu'nun da aralarında bulunduğu 237 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararlarını, "sanıklara vekalet ücreti yükletilmesi" ve sanık Berna Dönmez hakkında Türk Ceza Kanununun, "babalık hakkında men edilme" hükmünün uygulanmasındaki hata sebebiyle düzelterek onanmasına karar verildiğini bildirdi.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına ve Özden Örnek'i 20 yıl, Ergin Saygun, Şükrü Sarıışık'ı, Bilgin Balanlı ve Engin Alan'ı ise 18 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. 9. Ceza Dairesi, 63 sanık hakkındaki mahkumiyet kararlarını "sanıkların eylemlerinin suç için anlaşma suçu" kapsamında kalması sebebiyle karar verilmesine yer olmadığına hükmedilmesi gerekçesiyle bozdu. Yargıtay kararında, hükmün "darbeye eksik teşebbüs"ten değil, örgüt üyeliğinden verilmesi gerektiği ifade edildi. 25 sanık hakkındaki mahkumiyet kararı da yeterli delil bulunmaması sebebiyle bozuldu. Böylece 88 sanığın tutuklu olanların tahliye edilmesini isteyen Yargıtay, sanıklar haklarındaki yakalama kararlarının da geri alınmasına karar verdi.


Yargıtay da darbe dedi, TSK içinde ayrı ekip kurulmuş
Başlık ResmiYargıtay da darbe dedi, TSK içinde ayrı ekip kurulmuş
MÜEBBETTEN 20 YILA İNDİRİLMİŞTİ
10. Ağır Ceza Mahkemesi, Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına ve Özden Örnek'e "Türkiye Cumhuriyeti İcra vekili heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs" gerekçeleriyle ağırlaştırılmış müebbet cezası vermiş, bu ceza daha sonra 20 yıla indirilmişti. Yine, Ergin Saygun, Engin Alan ve Bilgin Balanlı'ya 18 yıl, Dursun Çiçek'e ise 16 yıl hapis cezası verilmişti.

RÜTBELER GİDECEK VEKİLLİK BİTECEK

Hüküm giyen sanıkların madalyaları alınarak rütbeleri sökülecek. MHP'li Engin Alan'ın vekilliği de düşecek.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından mahkumiyet kararları onanan sanıkların rütbeleri sökülecek. Bu isimler 'er' statüsünde olacak. Muvazzaf olanlar ise TSK'dan çıkarılacak. Aldıkları devlet üstün hizmet madalyaları, nişanları ve altın kaplı kılıçları da geri alınacak. Kendilerinin yanı sıra eş ve yakın akrabalarına verilen askeri kimlikler de alınacak. Askeri tesislerin hiçbirinden yararlanamayacaklar. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un ceza alması durumunda rütbesinin sökülüp sökülmeyeceği tartışmaları sırasında Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Eğer mahkum olursa o mahkumiyetin neticesi rütbelerinin alınacağı hükmü vardır. Bu hüküm mevcut olduğu sürece uygulanacaktır" demişti. Hakkındaki 18 yıl mahkumiyet kararı onanan MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan'ın milletvekilliği, bu kararın TBMM Genel Kurulu'nda okunmasının ardından düşecek. Yargıtay, onama kararını, cezayı veren İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderecek. Mahkeme de MHP İstanbul milletvekili olması sebebiyle Engin Alan hakkında verilen bu kararı TBMM Başkanlığı'na iletecek. TBMM Başkanlığı da onama kararını TBMM Genel Kurulu'nda okutarak milletvekillerinin bilgisine sunacak. Hakkındaki mahkumiyet kararının Genel Kurul'da okunmasıyla da Alan'ın milletvekilliği düşecek. Bu arada kararı değerlendiren emekli Org. Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, müvekkiliyle ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru haklarını kullanacaklarını belirtti. Ersöz, "Bu başvurudan da olumlu bir cevap alamadığımız takdirde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi mercilerin kapısını, adil yargılanma hakkı çerçevesinde çalmaya devam edeceğiz" dedi.

Yargıtay da darbe dedi, TSK içinde ayrı ekip kurulmuş
Başlık ResmiYargıtay da darbe dedi, TSK içinde ayrı ekip kurulmuş
ÇİKOLATA DAĞITTI
Tahliye olan sanıklardan Hasan Basri Aslan'ın eşi Nefise Aslan, Genelkurmay Başkanlığı tarafından bayram için ailelere gönderilen çikolatayı basın mensuplarına dağıttı.

İLGİNÇ AYRINTI
Darbe teşebbüsünden vazgeçenler kurtuldu!
Yargıtay 9. Dairesi, 88 kişi hakkındaki verilen mahkumiyeti kararını bozdu. Bunlardan 25'ini delil yetersizliğinden, 63'ünü ise darbe planından kendi rızaları ile vazgeçtikleri için bozulduğu açıklandı. 9. Daire, 25 kişiyle ilgili bozma kararını da, "Sanıkların cezalandırılmasına yeterli, her türlü kuşkudan uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından beraat kararı verilmesi gerektiği" şeklinde gerekçelendirdi. Söz konusu 25 kişi arasında Güllü Salkaya gibi sivil memurlar ile suç eylemlerinin işlendiği tarihte yurtdışında veya başka yerde olduğunu kanıtlayan isimler var. Bu arada, Balyoz darbe planını ilk defa gündeme getiren gazeteci Mehmet Baransu, Yargıtay'ın onama kararını değerlendirdi. Bu onamaları olumlu bulduğunu belirten Baransu, "Delilleriyle çok net olan bir dava. Avukatlar, kamuoyunu yanıltmaya çalışıyor. Karar, Ergenekon davası için de emsal olacak" dedi. Öte yandan, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ndeki karar duruşmasına bazı CHP milletvekilleri de katıldı.

HAKİM DİKEN: YARGITAY HAKLILIĞIMIZI TASDİK ETTİ
Balyoz davasını karara bağlayan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken, "Yargıtay haklılığımızı tasdik etti. Yargılamanın uzatılmasına yönelik çabalara karşın mahkemenin tavrının ne kadar haklı olduğu ortaya çıktı" dedi.


YARGITAY'IN GEREKÇELİ KARARI:
Dijital deliller hukuka uygun

"Sanık avukatlarının dijital verilerin sahteliği iddiası gerçek dışı. Çetin Doğan, TSK'da illegal bir oluşuma gitmiş."

Balyoz yargılaması boyunca avukatların en çok gündeme getirdikleri konu dijital delillerin sahteliği oldu. Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin gerekçeli kararında dijital delillerin elde ediliş ve muhafaza şekillerinin usule uygun olduğu ve hukuka uygun deliller olarak hükme alınmalarının isabetli olduğu neticesine varıldığı belirtildi. 65 sayfalık gerekçeden satır başları şöyle...
gt; Sanıklar, 28 Şubat'ın kazanımlarını kaybetme endişesiyle darbe planlamış.
gt; Sanıklar, iktidarı hükümetten uzaklaştırma ve bu amaç doğrultusunda eylem planlarını gerçekleştirebilmek için TSK'nın yasal hiyerarşik yapısı dışında ayrı bir hiyerarjik yapılanma gitme kararı almıştır.
gt; Dijitallerin ele geçirilmesinden sonra kolluk veya adli makamlar elinde değiştirilmiş olduğuna ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığının açıkça anlaşılmıştır.
gt; Dijital delillerin elde ediliş ve muhafaza şekillerinin usule uygun olduğu ve hukuka uygun delil olarak hükme alınmalarının neticesine varılmıştır.
gt; Genelkurmay eski başkanı Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri eski Komutanı Org. Aytaç Yalman'ın tanıklığı sonucu etkilemezdi.
gt; 20 bin kişiye ait bilgilerin kurgulanması mümkün değildir.
gt; Sanıkların sorgularında süre sınırlaması olmadan delilleri tartışarak savunma yaptıkları birçok uzman mütalaasını alıp dosyaya sundukları dikkate alınarak itirazın yerinde olmadığı anlaşılmıştır.
gt; Askerin son aşamaya kadar gelmesi de cebir ve şiddettir.
gt; Sanıklar hükümeti vazifeden men etmeye çalışmıştır.
gt; Darbe için binlerce belgeyi bulan çalışmalar tamamlandığı, geriye sadece artık karşı koymanın mümkün olmadığı "sokağa çıkma" diye tabir edilen hareketlerin kaldığı anlaşılmaktadır.
gt; Sanıkların meydana getirdikleri oluşumun icra hareketleri başlamadan önce amaç suçun işlenmesine ilişkin bir ittifakı içerdiği açıkça görülmektedir.
gt; Balyoz, Suga, Oraj Harekat planları ve icrası ile ilgisi olmayan ancak TSK'nın görev ve yetkisi ile ilgisiz aynı mahiyetteki çok sayıdaki belgenin saklanmakta olduğu anlaşılmıştır. Bu durumda yapılan bu tür yasa dışı çalışmaların daha sonra yapılacak benzer faaliyetlerde kullanılmak gibi sebeplerle saklanmakta olduğu sonucuna varılmaktadır.Dilek GEDİK - ANKARA

-------------------


BUNDAN SONRA NE OLACAK?
1 ay itiraz hakkı var AİHM yolu da açık
Balyoz darbe planı ilk olarak Taraf gazetesinin 20 Ocak 2010 tarihinde manşetten verdiği 2003 tarihli "Balyoz Harekât Planı" başlıklı belgeler ile gündeme geldi. Plana göre; hükümete yönelik Oraj, Suga, Döküm, Sakal, Tırpan ve Testere eylem planlarının uygulanması hedeflenmişti. 5000 sayfalık belgelerde Fatih ve Bayezid Camiileri'nde bomba patlatılması, Yunanistan hava sahası üzerinde bir Türk jetinin düşürülmesi, darbe sonrası gazetecilerin tutuklanması gibi planlar vardı. Peki şimdi ne olacak? Yargıtay 9. Daire'nin kararına, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı resen veya sanık avukatlarının talebi üzerine itiraz edebilir. 30 gün içinde itiraz olmaması halinde karar kesinleşmiş olacak. 88 sanık hakkında verilen bozma kararı ise, yeniden İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gelecek. Mahkeme, Yargıtay'ın kararına direnebilir veya uyabilir. Yüksek mahkemenin kararı iç hukuk açısından kesin hükmünde ancak mahkumiyet alan şahısların avukatlarının Anayasa Mahkemesi'ne veya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitme hakkı bulunuyor.



HADIMKÖY ASKERİ CEZAEVİ'NDEKİ TUTUKLULAR: VATAN SAĞ OLSUN

Yargıtay'ın Balyoz Planı davası kararıyla ilgili, Hadımköy Askeri Cezaevi'ndeki 85 tutuklu sanık avukatları aracılığıyla yazılı açıklama yaptı. Sanıklar açıklamada, Yargıtay'ın davanın kararına ilişkin, vatanın ve Türk milletinin hiçbir değerine ihanet etmediklerini, görevlerini yerine getirirken anayasa ve yasaların çizdiği yoldan asla ayrılmadıklarını belirtti. Sanıklar, "Vatan sağ olsun" ifadelerini kullandı.
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 10 Ekim, 2013 - 07:38
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 2
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 3
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yü...
    Kaydet
  • 4
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor: Görüşmeleri bizzat yürütüyor
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor
    Kaydet
  • 5
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Sahada ve kulübede önemli değişiklikler
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Önemli değişikl...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail, barışı hep sabote ediyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Mutabakat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ankara-Moskova hattı ve ilkeler
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD-İran mutabakatı ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yeşil vilayetin lezzetleri
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Kaydet
  • Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Kaydet
  • Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Kaydet
  • Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Kaydet
  • Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Günlerdir aranıyordu! İsa Özkul'dan acı haber geldi
Günlerdir aranıyordu! Cansız bedeni bulundu
Kaydet
Osman Bektaş'tan Marmara depremi senaryosu! Büyüklüğü 7'yi geçmeyebilir
Osman Bektaş'tan Marmara depremi senaryosu!
Kaydet
4 yaşındaki Halil'in feci ölümü! Kamyonet çarptı, minibüs ezdi
4 yaşındaki Halil'in feci ölümü!
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası