Aşure günü oruç tutulur mu? Muharrem ayı orucu ve ibadetleri araştırılıyor

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Aşure günü oruç tutulur mu? Muharrem ayı orucu ve ibadetleri araştırılıyor
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Hicri takvime göre yılın ilk ayı olan Muharrem, dört haram aydan biridir. Muharrem ayının birinci gecesi, hicri yılbaşını simgeler ve tüm Müslümanlar bu mübarek geceyi ibadetle, dualarla, tebrikleşmelerle, sadakalarla ve güzel dileklerle karşılar. Aşure günü oruç tutulur mu, Muharrem ayı orucu ne zaman tutulur soruları ise cevap arıyor.

Muharrem ayının birinci gecesi Müslümanların kameri yılbaşı gecesidir. Müslümanların şemsi yılbaşı gecesi ise efrenci Eylül ayının yirminci gecesidir. Aşure günü ise Muharrem ayının onuncu gecesine denk gelir. Peki, Aşure günü oruç tutulur mu, Muharrem ayı orucu ne zaman tutulur?


Aşure günü oruç tutulur mu? Muharrem ayı orucu ve ibadetleri araştırılıyor - 1. Resim

AŞURE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?

Aşure Günü Muharrem ayının 10. gününe denk gelir.

Sadece Muharrem’in 10. günü oruç tutmak mekruh sayıldığından, bir gün öncesi veya sonrasıyla birlikte tutulması daha faziletli görülür. Aşure Günü oruç tutmak sünnettir, 9 ve 10 veya 10 ve 11. günleri birlikte oruç ile geçirmek tavsiye edilir.


Aşure günü oruç tutulur mu? Muharrem ayı orucu ve ibadetleri araştırılıyor - 2. Resim

MUHARREM AYI ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Muharrem ayında oruç tutmak sünnettir. Oruç tutmak isteyenler Muharremin dokuzuncu ve onuncu günleri oruç tutarak ibadetlerini gerçekleştirebilirler. 


Aşure günü oruç tutulur mu? Muharrem ayı orucu ve ibadetleri araştırılıyor - 3. Resim

AŞURE GÜNÜ VE MUHARREM AYININ FAZİLETLERİ

Muharrem gecesi Muharrem ayının birinci gecesi, müslümânların kamerî yılbaşı gecesidir. Müslümânların şemsî yılbaşı gecesi ise, efrencî Eylül ayının yirminci gecesidir. Muharrem ayı, İslâm kamerî senesinin birinci ayıdır.

Muharrem ayının birinci günü müslümânların kamerî senesinin, birinci günüdür. Kâfirler, kendi yılbaşları olan ocak ayının birinci gecesinde, noel baba yapıyorlar. Güyâ Hıristiyan dîninin emrettiği küfürleri işliyorlar. Bu gecede tapınıyorlar. Müslümânlar da, kendi sene başı gecelerinde ve günlerinde müsâfeha ederek, mektûplaşarak tebrîkleşir.

Birbirlerini ziyâret eder, hediye verirler. Sene başını mecmûa ve gazetelerle kutlarlar. Yeni senenin, birbirlerine ve bütün müslümânlara hayırlı ve bereketli olması için duâ ederler. Büyükleri, akrabâyı, âlimleri evinde ziyâret edip duâlarını alırlar. O gün, bayram gibi temiz giyinirler. Fakîrlere sadaka verirler.


Aşure günü oruç tutulur mu? Muharrem ayı orucu ve ibadetleri araştırılıyor - 4. Resim

Aşure günü Muharrem ayının onuncu gecesidir. Muharrem ayı, Kur’ân-ı kerîmde kıymet verilen dört aydan biridir. Aşûre, bu ayın en kıymetli gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duâları Aşûre günü kabûl buyurdu.

Âdem aleyhisselâmın tövbesinin kabûl olması, Nûh aleyhisselâmın gemisinin tûfândan kurtulması, Yûnüs aleyhisselâmın balığın karnından çıkması, İbrâhîm aleyhisselâmın Nemrûdun ateşinde yanmaması, İdrîs aleyhisselâmın diri olarak göğe çıkarılması, Yakûb aleyhisselâmın, oğlu Yûsuf aleyhisselâma kavuşması ve gözlerindeki perdenin kalkması, Yûsuf aleyhisselâmın kuyudan çıkması, Eyyûb aleyhisselâmın hastalıktan kurtulması, Mûsâ aleyhisselâmın Kızıldeniz’den geçip, Firavun’un boğulması ve Îsâ aleyhisselâmın vilâdeti ve Yahûdîlerin öldürmesinden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması hep Aşûre günü oldu.

Nûh “aleyhisselâm” gemide aşûre tatlısı pişirdiği için müslümânların Muharremin onuncu günü aşûre pişirmesi ibâdet olmaz.


Aşure günü oruç tutulur mu? Muharrem ayı orucu ve ibadetleri araştırılıyor - 5. Resim

Muhammed “aleyhisselâm” ve Eshâb-ı kirâm “radıyallahü anhüm ecma’în” böyle yapmadı. Bugün aşûre pişirmeyi ibâdet sanmak, bidattir, günâhtır. Muhammed aleyhisselâmın yaptığı veyâ emrettiği şeyleri yapmak ibâdet olur.

Din kitâplarının yazmadığı, Ehl-i sünnet âlimlerinin bildirmediği şeyleri yapmak, sevâp olmaz. Günâh olur. O gün, herhangi bir tatlı yapmak, tanıdıklara ziyâfet, fakîrlere sadaka vermek sünnettir, ibâdettir. İbni Âbidîn, beşinci cild, iki yüz yetmiş altıncı sahîfede diyor ki, (Kirpiklere sürme çekmek sünnettir. Fakat, bunu yalnız Aşûre günü yapmak harâmdır).


Aşure günü oruç tutulur mu? Muharrem ayı orucu ve ibadetleri araştırılıyor - 6. Resim

Hazret-i Hüseyn “radıyallahü anh” o gün şehît oldu diyerek, mâtem tutmak, dövünmek de bidattir. Günâhtır. Şîîler, hazret-i Hüseyn için mâtem tutuyorlar. Hazret-i Hüseyin’i, Hazret-i Alî’nin oğlu olduğu için, tapınırcasına övüyorlar. Ehl-i sünnet ise, onu Resûlullahın “sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem” torunu olduğu için çok seviyoruz.

İslâmiyette mâtem tutmak yoktur. Müslümânlar, yalnız Aşûre günü mâtem tutmaz. Kerbelâ fâciasını hâtırlayınca her zamân üzülür. Kalpleri sızlar. Gözleri kan ağlar. İslâmiyette mâtem tutmak olsaydı, Aşûre günü değil, Resûlullah’ın Tâif’de mübârek ayaklarının kana boyandığı ve Uhud’da mübârek dişinin kırılıp, mübârek yüzünün kanadığı ve vefât ettiği gün mâtem tutulurdu.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...