Altılı Masa düşük profilli cumhurbaşkanı arıyor

- Güncelleme:
Altılı Masa düşük profilli cumhurbaşkanı arıyor

Politika Haberleri

Davutoğlu’nun “genel başkanların imzası olmayan cumhurbaşkanının karar alamayacağı”nı söylemesi tepki çekti. Memleket Partisi lideri İnce “Kendilerine sekreter arıyorlar” derken AK Partili Dağ “Oligarşik yapı hayal ediliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Haber Merkezi ANKARA

Altılı Masa’nın önceki gün gerçekleştirdiği ve 10 saat süren toplantıda, Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı konusundaki muğlaklık yine giderilmezken, ev sahibi Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’nun dün yaptığı açıklamalar gündemi sarstı. Davutoğlu’nun katıldığı bir TV programında, “Genel başkanlar, cumhurbaşkanı gibi stratejik kararlarda imza yetkisine sahip olacak” sözleri büyük tepki çekti. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’yle birlikte geçmişte krizlere sebep olan koalisyon dönemleri son bulurken, Altılı Masa’nın, ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçişin Yol Haritası’ adı altında yaptığı çalışmanın, aslında koalisyon dönemlerini bile aratacak bir çalışma olduğu değerlendirmeleri yapılıyor.

YETKİ MİLLETTEN AMA...

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, halk cumhurbaşkanını yüzde 50+1 oyla seçecek ve ülkenin en az yarısı cumhurbaşkanına yetki verecek. Ancak Altılı Masa’nın planına göre, seçilecek olan cumhurbaşkanı, kendisine verilen yetkiyi kullanmak için masayı oluşturan liderden de tek tek onay almak zorunda kalacak. Siyasi kulislerde, masanın arzuladığı bu yönetim şeklinin âdeta “Eş cumhurbaşkanlığı sistemi” olduğu konuşuluyor.

NASIL KARAR ALACAKLAR?

Davutoğlu’nun açıklamaları sonrası, Mehmetçiğe sınır ötesinde operasyon yetkisi veren tezkereler, Suriye politikası, İstanbul Sözleşmesi, Rusya ile ilişkiler başta olmak üzere hem iç hem dış politikada zıt görüşlere sahip olan altı genel başkanın kritik süreçlerde nasıl karar alacağı sorusu akıllara geldi. Masanın vadettiği bu sistemin birçok stratejik konuda krizi beraberinde getireceği ifade ediliyor.

BAŞBAKANKEN FARKLIYDI 

Öte yandan, Davutoğlu’nun son açıklamaları ile Başbakanlık döneminde yaptığı açıklamaların birbirine tezat olduğu yorumları da yapılıyor. Daha önce, “Bana ‘Sen başbakan gibi görün ama başbakan olma, başbakanlık yetkini kullanma’ deniyordu. Düşük profilli başbakan olmam isteniyordu. Benden her şey olur ama düşük profilli başbakan olmaz” sözlerini kullanan Davutoğlu’nun, şimdi yüzde 1’leri bile bulmadığı ifade edilen oy oranı olmasına rağmen en az 50+1 oyla seçilecek cumhurbaşkanı ile aynı yetkiye sahip olmak istemesi çelişki olarak değerlendiriliyor. 

SEKRETER ARIYORLAR

Davutoğlu’nun açıklamalarına siyasilerden tepki yağdı. Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, açıklamanın bir komedi olduğunu söyledi. İnce, “Sayın Davutoğlu’nu izliyorum. İmza atacakmış genel başkanına, kendilerine sekreter arıyorlar. Böyle cumhurbaşkanı olur mu? Yüzde 50+1 ile seçilen adam gelecek, yüzde 0,5 almış partinin genel başkanına soracak; şuraya genel müdür kimi yapacağım? Buraya yönetim kurulu üyesi kimi yapacağım? O imza atacak, o da kabul edecek. Böyle devlet yönetimi olur mu? Bu bir komedi” dedi.

VESAYET VADEDİYORLAR

AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç da altı genel başkanın cumhurbaşkanı yetkisine ortak olması fikrinin demokrasi ile bağdaşmadığını söyledi. Tunç, “Tam bir vesayet sistemi vadediyorlar. Şu anlatılanın demokrasi ile bağdaşır bir yanı mı var? Yüzde 50’den fazla oy alan Cumhurbaşkanı millet iradesi yerine 0,1 oy alan parti başkanının emrinde olacakmış! Akıl, izan bunun neresinde?” diye konuştu.

OLİGARŞİK YAPI HAYALİ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ise “Belli ki Altılı Masa’nın genel başkanları demokrasiden muaf bir oligarşik yapı hayal ediyor. Yüzde 50+1 ile seçilmiş Cumhurbaşkanımızın meşruiyetini sorgulayanlar, Türkiye’yi yüzde 0,1’in iki dudağı arasına mahkûm etmek istiyor. Bu açıklama aynı zamanda anayasanın ihlal edileceğinin ve bir ‘Sivil darbe hazırlığının’ itirafıdır” açıklamasını yaptı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...