Nereden baksan kaos! Altılı Masa yeni krizlere gebe: HDP'ye kapıları açtılar

- Güncelleme:
Nereden baksan kaos! Altılı Masa yeni krizlere gebe: HDP'ye kapıları açtılar

Politika Haberleri

Meral Akşener ikna edildi ancak İyi Parti tabanı rahatsız. CHP bir de HDP’ye yeşil ışık yaktı. Mutabakat metninin anayasada bir karşılığı yok. Stratejistlere göre cumhurbaşkanı yardımcılığı romantizmden başka bir şey değil! Asıl tartışma vekillik listesinde yaşanacak.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ  - Altılı Masa’da İyi Parti lideri Meral Akşener’in kalkmasıyla başlayan deprem, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olduğunun duyurulmasıyla bitti. Ancak krizin artçı sarsıntıları sürüyor. İyi Parti içinde bir grubun Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı çıktığı dillendiriliyor. Masaya kerhen dönen Akşener’in sert tartışmalar sonrası ikna edildiği öğrenildi.

YETER ARTIK!

Kulislerde konuşulanlara göre Akşener ile masadaki liderler arasında yeni restleşmeler yaşandı. DEVA Partisi lideri Ali Babacan’a “Yeter! Senin özelleştirmelerin yüzünden ekonomi battı” diye çıkışan Akşener, Kılıçdaroğlu’na “Seçimi  kazanamayacağını CHP’li belediye başkanları bana bile söylediler” dedi. Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’a da oyun kadar konuş imasında bulunup  “Senin oyun bile yok” diye tepki gösterdi. Araya Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu girdi. İyi Parti lideri masayı yine terk etmeyi düşündü. Davutoğlu, salondan çıkmasını engellediği Akşener’le mescitte 15 dakika konuştu. Mutabakat metnine konan Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı yardımcısı olma teklifi, Davutoğlu tarafından eklendi. Kılıçdaroğlu, Akşener’e “cumhurbaşkanı yardımcılığını” önerdi. Akşener ona da karşı çıktı ancak masayı deviren taraf olmamak için kabul etmek mecburiyetinde kaldı.

Nereden baksan kaos! Altılı Masa yeni krizlere gebe: HDP'ye kapıları açtılar

YA SORUMLULUK ALANI?

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, krizin, gürültülü ve gelgitli bir sürecin ardından çözüldüğünü söyledi. İmamoğlu ve Yavaş teklifinin pazar günü dolaşıma sokulduğunu aktaran Babacan “Gece yoğun bir telefon trafiği yaşadık. Gece en son 02.30 civarıydı telefon görüşmem. Sabahtan toplantının olacağı saate kadar görüşme trafiği devam etti. Çok gürültülü ve gelgitli oldu. Vatandaşın gönlünden geçen herkes takımda oldu” dedi. Babacan seçimi kazanmaları hâlinde ileride kriz konusu olacağı tahmin edilen “sorumluluk alanlarının dağılımı” meselesini konuşmadıklarını ifade etti, herkesin her şeye karışabileceğini söyledi.

PROTOKOL HİKÂYE

Stratejist Onur Erim’e göre süreç yeni krizlere gebe. Erim “5’e 1 kalındığında bile neredeyse masa dağılıyordu. 3’e 3 kaldıklarında ne olacak? Bunun cevabı yok. Bugün bütün kargaşaya, anlaşmazlığa rağmen Kemal Kılıçdaroğlu’nun dediği oldu. Cumhurbaşkanı seçilirse de aynısı olacak. Beş değil 36 cumhurbaşkanı yardımcısı olsa da hiçbir şey fark etmeyecek. Siz istediğiniz kadar protokol yapabilirsiniz ama sonuç itibarıyla devlette evrak konuşur. Evrak da nettir; anayasadır. Eski parlamenter sistemde liderler bir araya gelmediklerinde hükûmet düşüyordu. Burada öyle bir durum da yok. Her şey cumhurbaşkanın istediğine bağlı. Nitekim Kılıçdaroğlu toplantıda ‘Biz bunu 5’li imzalarız’ demiş açıkça. Bunun dışındakiler romantik yaklaşımlar olur. Bu türbülansın devamı önümüzdeki günlerde gelecektir” dedi.

ASIL KAVGA YOLDA

Masadaki kriz şimdilik yatışmış görünüyor. Ancak bir başka kriz yolda. Kılıçdaroğlu isminden memnun kalmayan İyi Parti içindeki muhafazakâr kanat bu sefer, HDP’ye yapılan teklifle karşı karşıya kaldı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar “Kılıçdaroğlu bizi ziyaret etsin” şeklindeki çağrı yaptı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da “Önümüzdeki günlerde cumhurbaşkanı adayı çıkarma politikamızı gelişmelere göre bir kez daha değerlendireceğiz” diyerek yeşil ışık yaktı. Teklif CHP’den karşılık buldu. CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel “Bir cumhurbaşkanı adayı tüm siyasi partileri ziyaret edebilir. Bu son derece normal. Ziyaret olasıdır. HDP’yi saymak, ötekileştirmek olmaz” açıklamasında bulundu.

Küçük partiler, milletvekili adaylarını CHP’den gösterecek. Saadet Partisi, DEVA, Demokrat Parti ve Gelecek Partisi’ne 54 milletvekili verileceği belirtiliyor. Davutoğlu ve Babacan’ın ilk hedefi grup kurmak. Bu, CHP’de tartışmaya yol açtı. 
Küçük partilerin önemli şehirlerde listenin üst sıralarına talip olduğu endişelenen CHP’nin mevcut milletvekilleri rahatsızlığını ilettiği konuşuluyor. Akşener ise kendi listesiyle girecek. Bu süreçte de tartışmalar yaşanabileceği değerlendiriliyor.

CHP, HDP İLE GÖRÜŞEBİLİR AMA BİZE GETİREMEZ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, katıldığı canlı yayında Millet İttifakı ve gündeme ilişkin merak edilenleri cevaplandırdı. Akşener, ‘masadan neden kalktığı’ sorusuna “Herkes bana masadan kalktı diyor ama, masa kalktı” cevabını verdi. Akşener, ‘adayın açıklandığı gün yüz ifadesinin neden asık olduğu’ sorusunu da “İmza koymuşum ben. Öyle şey olur mu? Tuhaf bir ışık gelmiş, bir tarafım yok gibi görünüyor. Bu dünyada eşim dahil, oğlum hariç, hiç kimse zorla bir şey yaptıramaz.” diye cevap verdi. 

HDP’YE BAKANLIK OLAMAZ 

Akşener, Kılıçdaroğlu’nun HDP ile görüşme ihtimali hakkında ise şunları söyledi; Türkiye’de siyasi partilerin birbirleri ile ilişkilerine her bir siyasi parti saygı duymak zorundadır. Biz bugüne kadar buna saygı duyduk. Bu sağduyunun devam etmesi ve derinleşmesi gerekiyor. Bakanlık gibi alışveriş olması mümkün değil. Diyalog başka bir şeydir. Defalarca iddia edildiği gibi, o masada HDP yok. Alengirli işe karşıyım, dürüstlük ve açıklıktan yanayım. CHP, HDP ile görüşebilir bu net. Ama bizim olduğumuz masaya asla getiremez.

Nereden baksan kaos! Altılı Masa yeni krizlere gebe: HDP'ye kapıları açtılar

Akşener masadan kalktıktan sonra yaptığı açıklamadaki üslubunun sert olduğu şeklindeki eleştirilere de, “O metni kendim yazdım. Evet sertti, sert olmalıydı. Sert olarak algılanabilir; ama aslında net olmasına dikkat ettim. Aşırı netlikler genel olarak sinir bozar. Bu ‘hayır biz beşimiz böyle düşünüyoruz, senin önerilerin herhangi bir takdire uygun değil’ gibi tutum alınırsa, o zaman net olursunuz” diye cevap verdi.

MİLLETVEKİLİ ADAYI DEĞİLİM

Akşener, Kılıçdaroğlu’nun kazanması için çalışacaklarını kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü;
Sayın Kılıçdaroğlu ve iki belediye başkanı aynı tartıda koşu partneri olarak öncelikleri Cumhurbaşkanlığı meselesi olacak. Şu anda biz, beş genel başkan Cumhurbaşkanı yardımcısı olacağımızı söyledik, dolayısıyla milletvekili olmayacağız. Ben kendi adıma söyleyeyim, milletvekili adayı olmaya kalksam bu işe inanmıyorum demektir. Sayın Mansur Yavaş ve Sayın Ekrem İmamoğlu’nun yaptığı iş bizden biraz daha farklı. Başkan yardımcılığını Sayın Kılıçdaroğlu atayacak. Burada iddialı olduğumuzu ileri sürmenin yolu biz milletvekili adayı değiliz.

ERDOĞAN’LA GÖRÜŞTÜĞÜ İDDİASI

İyi Parti lideri Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğü iddialarını yalanladı. Akşener, “Tayyip Bey’le gizli saklı hiçbir görüşmem olmadı. Bugünün dijital dünyasında gizli bir şey olabilir mi? Olsa söylerim. Tayyip Bey’e de ayıp. Sanki ben göz kırpıyorum, Tayyip Bey koşuyor, böyle bir durum yok. Hatta en sert kavgayı ikimiz yapıyoruz” diye konuştu. Akşener, 4 gün boyunca depremzedelerden bahsedilmediğini de hatırlatarak, “ Depremzedelerden özür diliyorum” dedi.

KILIÇDAROĞLU: MERAL HANIM MERTTİR, ARADA ÜLKÜCÜ DAMARI TUTAR

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda veda konuşması yaptı. “Grup kürsümüze, bu kürsüye veda etmek için bugün buradayım” diyen Kılıçdaroğlu, masadaki tartışmaları “Bay Kemal’in yol arkadaşı olmak kolay değil, zordur. Tartışma doğal, önemli olan sonuca bağlamak” şeklinde değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, adaylığı konusunda kriz yaşadıkları İyi Parti lideri Meral Akşener’e teşekkür ederek “Meral Hanım merttir, büyük mücadeleler veriyor. Ana kucağını da çok iyi bilir, yeri geldiğinde masaya yumruk vurmasını da çok iyi bilir. Gerekirse yumruğunu masaya vurur diyorum ya arada bir ülkücü damarı tutar. Bunu da gayet iyi biliyorum” diye konuştu.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun bilge ve cesur olduğunu ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce “Türkiye’nin en çapsız dışişleri bakanı” dediği Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu için de “Güçlü bir entelektüel birikimi var. O, bu süreci toparlayanların başında gelir” dedi.

Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi lideri Babacan gibi genç bir lider olarak tanımlarken Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ı Menderes ve Demirel’e benzetti. Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu’ndan söz ederken ‘evladım’, Mansur Yavaş için ise ‘dostum’ ifadelerini kullandı.

AVRUPA BASINI 'UMUTLUYUZ' DEDİ

Büyük krizlerin ardından Millet ittifakının CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu, cumhurbaşkanı adayı olarak ilan etmesi Avrupa basınında geniş yer buldu. Alman, Avusturya, İsviçre medyası “Erdoğan’ın rakibi belli oldu” başlıklarını attılar. Aday açıklanmadan önce Millet İttifakı içinde yaşanan tartışmalara yer veren gazeteler, ancak iyi düşünüldüğünde en doğru adayın da Kılıçdaroğlu olduğunu öne çıkardı. ‘Umutluyuz’ başlıkları atan gazetelerden Frankfurter Rundschau “Türk muhalefeti birleşti, adayı netleştirdi“ diyerek “CHP’nin lideri Erdoğan’a karşı kazanabilir“ yorumunu yaptı. Rundschau “Kılıçdaroğlu, önceki hatalara rağmen cumhurbaşkanlığı seçimleri için en iyi aday gibi görünüyor. Umut veren birine ihtiyacı var. Umut veren biri” dediler.
Die Zeit, Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’a karşı aday olduğunu yazarken mayısta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığının oldukça çekişmeli bir süreçten sonra netleştiğini yazdı.

ERDOĞAN KAZANARAK ÇIKIYOR

Bu arada Türkiye ve Doğu Akdeniz üzerine çalışmalar yürüten David Lepeska, BAE merkezli gazete The National News için kaleme aldığı “Erdoğan bu defa nasıl toparlanacak?” başlıklı yazıda, 20. yılına giren AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir kriz fırtınası içinde olduğunu söyleyerek “Ama o bunu daha önce de yaşadı” dedi. Erdoğan’ın siyasi hayatını ve kariyerinde yaşadığı, karşılaştığı sıkıntıları, zorlukları uzun uzun anlatan Lepeska, Cumhurbaşkanı’nın krizlerden her seferinde kazanarak çıktığını söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...