Estetik ameliyatlar ne kadar masum?

Estetik ameliyatlar ne kadar masum?

SAĞLIK Haberleri

Estetik ve plastik operasyonlar beraberinde sağlık problemlerini de gündeme getiriyor. Merdiven altı merkezlerde yeterli itinayı göstermeden yapılan ameliyatlar, güzelleşmek isteyenlerin hayatına mal oluyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Daha genç, daha güzel, daha yakışıklı ve daha fit görünmek herkesin hedefinde… Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de estetik dışı uygulamalar büyük bir hızla artarken cerrahi de paralel olarak artış gösteriyor. Öyle ki, Türkiye 2 milyar doları aşan estetik pazarı ile dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girmiş durumda. Giderek büyüyen bu pasta, estetikten para kazanmak isteyenlerin iştahını kabartıyor. Peki estetik operasyonlar tamamen risksiz mi? Elbette hayır. Nadir de olsa her ameliyatta olduğu gibi plastik cerrahinin de komplikasyonları bulunduğunu söyleyen Opr. Dr. Alper Mete Uğurlu, özellikle merdiven altı uygulamaların büyük risk taşıdığını anlattı. Opr. Dr. Uğurlu, daha iyi görünmek uğruna ölümle sonuçlanabilecek durumlarla ilgili bilgi verdi.  

ANESTEZİ TECRÜBELİ ELLERDE YAPILMALI
Her türlü operasyonda anestezi çok önemlidir ve tecrübeli uzmanlar tarafından hastanın yandaş hastalıkları bilinerek yapılmalıdır. Tecrübeli uzmanlar ve yeterli donanım olmadan gerçekleştirilirse akciğer enfeksiyonları, felç, kalp krizi veya ölüm gibi komplikasyonlara sebep olabilir. Anestezi farkındalığı veya ameliyatın ortasında uyanma çok nadir görülür, ancak mümkündür. Plastik cerrahi operasyonlarda meydana gelen ölümlerin çoğu anestezi hataları yüzündendir.

HEMATOM
Operasyon bölgesinde kan toplanması anlamına gelen hematom, büyük, ağrılı, morluk şeklinde görünen kan dolu bir hava boşluğudur. Göğüs büyütme ve yüz gerdirmeden sonra meydana gelebilir. Kanı boşaltmak için ek işlemler yapılması gerekebilir.

PIHTILAŞMA
Toplardamar pıhtılaşması ve akciğer embolisi: Ölümle sonuçlanabilecek en riskli durumdur. Ameliyat sonrasındaki hareketsizlik sebebiyle genellikle bacaklardaki derin toplardamarlarda kan pıhtıları oluşur. Bu pıhtılar ayrılıp akciğerlere gittiğinde ise akciğer embolisine yol açar. Geç fark edilen bir durum olduğu için ölümle sonuçlanır. 

SİNİR HASARI
Operasyon sırasında sinirler hasar görebilir. Uyuşma ve karıncalanma sinir hasarının belirtileri olabilir. Çoğu zaman geçicidir ancak kalıcı durumlar da olabilir. Özellikle göğüs estetiği sonrasında görülebilir.  

KANAMA
Operasyon sırasında ve operasyondan sonra kanama meydana gelebilir. Kontrol altına alınamayan kan kaybı, kan basıncında düşmeye bağlı olarak potansiyel olarak ölümle sonuçlanan kötü durumlara yol açabilir.

ENFEKSİYON
En sık görülen komplikasyonlardan biridir. Daha çok göğüs  büyütme ve selülit operasyonundan sonra ortaya çıkar. Bazı durumlarda, enfeksiyonlar şiddetli
olabilir ve antibiyotik tedavisi gerektirebilir.

ORGAN HASARI
En sık yapılan ve herkes tarafından yaptırılan işlemlerden biri de liposuction yani yağ aldırmadır. Yağ aldırma işlemi iç organlara zarar verebilir. Cerrahi sonda iç organlarla temas ettiğinde, bu organlarda delinme ve sonrasında patlak oluşabilir. Açılan bu delikler ölümle sonuçlanan durumlara yol açabilir.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...