MS tedavisi bağışıklığı baskılamıyor

MS  tedavisi bağışıklığı baskılamıyor

SAĞLIK Haberleri

Covid-19 pandemisi sürecinde bazı MS hastalarının ilaçlarını aksattığını söyleyen Karadeniz Multipl Skleroz Derneği Başkanı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi, MS hastalarının ilaçlarını almamasının atak ve özürlülük riskini artırabileceği uyarısında bulundu.

ZİYNETİ KOCABIYIK

MS’in kronik bir nörolojik hastalık olduğunu ve hastalık sürecinde bağışıklık sistemi üzerinde etkisi olan bazı ilaçlar kullanıldığını hatırlatan Prof. Dr. Terzi “MS tedavisinde kullanılan ilaçların pek çoğu bağışıklık sistemini baskılamaz. Bu ilaçlar bağışıklık sistemini bir nevi düzenlemekte ve MS’e karşı koruyucu hâle getirmektedir. Bu nedenle hastalarımızın kullandıkları ilacı herhangi bir ihtiyaç olmadığı sürece kesmemesini öneriyoruz. Pandemi sürecinde bazı MS ilaçlarının dozlarında ayarlama düşünülebilir. Bu kararı hastanın takibini yapan nöroloji uzmanın vermesi gerekir. Uzman görüşü alınmadan ilaç kesildiği taktirde atak ve özürlülük riski artabilir” dedi.

VİRÜS STRESİ ATAK RİSKİNİ ARTIRABİLİR
Covid-19’un atak riskini artırdığına dair bir bilgi bulunmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Terzi “Bununla birlikte pandemi sürecinde yaşanan stres, belirsizlik, fiziksel kısıtlılık gibi durumlar atak riskini artırabilir” diye konuştu.

ONLINE MS OKULU
Hastaların evde kalmalarının önemli olduğu bu süreçte Samsun Karadeniz MS Derneği olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesindeki alanında deneyimli öğretim elemanlarının da desteği ile 23 Nisan -17 Mayıs 2020 tarihleri arasında online MS okulu gerçekleştirildiğini söyleyen Prof. Dr. Murat Terzi “Bu proje kapsamında MS’de en güncel bilgilere ulaşma imkânı sağlandı. Evde kalmanın oldukça önemli olduğu bu günlerde fizyoterapi, psikoterapi, beslenme, oyun ve müzik gibi farklı etkinliklerin yer alacağı canlı programlara yer verdik” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...