Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

DSÖ: Dünyada her 5 yetişkinden 1'i tütün bağımlısı

DSÖ: Dünyada her 5 yetişkinden 1'i tütün bağımlısı
Fotoğraf Başlığı DSÖ: Dünyada her 5 yetiskinden 1'i tütün bagimlisi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tütün kullanılan kişi sayısında yaşanan azalmaya rağmen dünya genelinde her 5 yetişkinden 1'inin tütün bağımlısı olmaya devam ettiğini belirtti. DSÖ raporunda ayrıca dünya genelinde 100 milyondan fazla insanın artık elektronik sigara kullandığı da bildirildi.

Kaydet
a- | +A

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), küresel olarak tütün kullanımıyla ilgili yeni raporunu açıkladı.

Dünya genelinde sigara tüketiminin azaldığı ancak tütün salgınının henüz bitmediği aktarılan raporda, 2000'de 1,38 milyar olan tütün kullanıcılarının sayısının 2024'te 1,2 milyara düştüğü kaydedildi.

DSÖ: Dünyada her 5 yetişkinden 1'i tütün bağımlısı - 1. Resim
Başlık ResmiDSÖ: Dünyada her 5 yetişkinden 1'i tütün bağımlısı - 1. Resim

HER 5 YETİŞKİNDEN 1'İ TÜTÜN BAĞIMLISI

Raporda, 2010'dan bu yana tütün kullanan kişi sayısının 120 milyon azaldığı, bunun da göreceli olarak yüzde 27'lik bir düşüşe denk geldiği ifade edildi. Milyonlarca insanın tütünü bırakması veya başlamamayı tercih etmesine rağmen dünya genelinde her 5 yetişkinden 1'inin tütün bağımlısı olmaya devam ettiği vurgulanan raporda, tütün kullanımının her yıl milyonlarca önlenebilir ölüme yol açmaya devam ettiği bilgileri paylaşıldı.

BAKMADAN GEÇME
8 saat oturmak sigara kadar zararlı! Bacakta başlayıp akciğeri vuruyor
HABER

8 saat oturmak sigara kadar zararlı! Bacakta başlayıp akciğeri vuruyor

"DÜNYA GENELİNDE 100 MİLYONDAN FAZLA İNSAN ARTIK ELEKTRONİK SİGARA KULLANIYOR"

Raporda, küresel elektronik sigara kullanımına ilişkin rakamların endişe verici olduğunun altı çizildi. "Dünya genelinde 100 milyondan fazla insan artık elektronik sigara kullanıyor." denilen raporda, bu 100 milyon kişiden çoğunluğu yüksek gelirli ülkelerde olmak üzere en az 86 milyonunu yetişkinlerin, en az 15 milyonunu ise 13-15 yaşında ergen çocukların oluşturduğu belirtildi.

DSÖ: Dünyada her 5 yetişkinden 1'i tütün bağımlısı - 2. Resim
Başlık ResmiDSÖ: Dünyada her 5 yetişkinden 1'i tütün bağımlısı - 2. Resim

Raporda görüşlerine yer verilen DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Dünya genelindeki ülkelerin tütün kontrol çabaları sayesinde milyonlarca insan tütün kullanımını bırakıyor veya tütün kullanmaya başlamıyor." ifadesini kullandı.

Tütün endüstrisinin, bu güçlü ilerlemeye, gençleri agresif bir şekilde hedef alan yeni nikotin ürünleriyle karşılık verdiğini vurgulayan Ghebreyesus, hükümetlere, kanıtlanmış tütün kontrol politikalarını uygulamada daha hızlı ve daha güçlü hareket etme çağrısında bulundu.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Sağlık
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.