Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Nargileye de sigara yasakları geliyor
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Sağlık

Nargileye de sigara yasakları geliyor

Son Güncelleme: 01 Ağustos, 2014 - 12:06
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Nargileye de sigara yasakları geliyor
Fotoğraf Başlığı Nargileye de sigara yasaklari geliyor

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, bir nargilenin en az 50 sigaraya bedel olduğunu belirterek "Tütünle ilgili tüm yasaklar nargile için de geçerli" dedi.

Kaydet
a- | +A
Tütün kontrolünde dünya ülkelerine örnek olan Türkiye, tütün ürünü olarak kabul edilen ve sigara ile benzer olumsuz etkilere sahip nargile konusunda başta farkındalık artırıcı kamu spotları, eğitim faaliyetleri olmak üzere gerekli yasal düzenlemelerle insan sağlığını korumak için mücadele ediyor. "Ucunda Ölüm Var" sloganıyla, nargilenin zararlarına ilişkin farkındalık artırmaya yönelik kamu spotları televizyonlarda yayımlanırken; bir yandan da konunun tüm paydaşları her türlü seminer, oturum ve konferans gibi etkinliklerle halkı bilgilendirmeye çalışıyor. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, nargile ile mücadele kapsamında AA muhabirine yaptığı açıklamada, nargilenin de tütünle mücadele içinde yer aldığını vurgulayarak, " Nargile için de önümüzdeki dönemde aynı kararlılıkla mücadele edilecek. Kesinlikle tütünle ilgili tüm yasaklarnargile için de geçerli olacak" dedi. Bir nargilenin en az 50 sigaraya bedel olduğunun altını çizen Müezzinoğlu, nargilenin de sigara ile benzer sağlık sorunlarından sorumlu olduğunu; başta kanser olmak üzere kalp damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açtığını söyledi. Tütünle mücadele kapsamında sigarada olduğu gibi nargilede de mücadelenin devam edeceğini, ilgili işletmelere kararlılıkla denetimlerin yapılacağını vurgulayan Bakan Müezzinoğlu, sağlıklı bir gelecek ve güçlü yarınlar için sigaradan, alkolden, nargileden uzak gençlerin yetişmesi için çalışacaklarını bildirdi. Bir ülkenin en önemli gücünün sağlıklı genç nüfus olduğuna işaret eden Müezzinoğlu, tütünle mücadele sonrasında yeni kuşakların sigaraya karşı tepkili olduğunu, aynı tepkinin nargile için de geçerli olabilmesi için toplumsal bilincin artırılmasının önemine dikkat çekti. "Mücadele kapsamında hiçbir şeyden kaçınmayacaklarını" dile getiren Müezzinoğlu, "gerektiğinde her türlü yasal düzenlemeye hazır olduklarını" vurguladı. Müezzinoğlu, sigara ile mücadele kapsamında yasakların genişleyeceğini; bu kapsamda hastaneler, alışveriş merkezleri, çocuk parkları ve yetişkin parklarına yönelik yeni düzenlemelerin hazırlandığını belirtti. Çocuk parklarında kesinlikle sigare içilmesine izin verilmeyeceğinin altını çizen Müezzinoğlu, açık alandaki restoranların açık alanın bir köşesinde sigara içme alanı yapılacağını bildirdi. Her türlü yasal düzenlemenin nargile için de geçerli olacağını vurgulayan Müezzinoğlu, "Sigara kullanımını en aza indirmeyi, mümkün olduğunca sıfırlamayı hedefliyoruz. Nargile de bir tütün ürünüdür ve bu nedenle tütünle ilgili tüm yasaklar nargile için de geçerli olacaktır. Kararlılığımız kesindir" diye konuştu.


Yasakları ihlal eden işletmelere para cezası ve kapatma
Mevcut uygulamaya göre, nargile içilen işyerlerinde uyulması gerekli hususlara aykırı davranışlara uygulanacak yaptırımlardan öne çıkanlar şöyle:
-Nargilelik tütün mamulü içimi yapılan işyerlerinin,Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (TAPDK) uygunluk belgesi alması zorunlu tutuluyor. Bu belge bulunmayanlara 7 bin 612 TL idari para cezası veriliyor ve tekrarı halinde bir önceki cezanın iki katı idari para cezası uygulanıyor.
-Nargilelik tütün mamulü içilen işyerine ait alanların, örgün eğitim kurumları, dershaneler ve öğrenci yurtlarına kapıdan kapıya en az 100 metre mesafede bulunması, okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk, orta, lise ve yükseköğretim kurumlarının; kültür ve sosyal hizmet binalarının; bu binaların müstakil yapıları ile bunların eklentileri ve bahçelerinin, yerleşke sınırları içinde faaliyet gösteriliyor ise buraların, kapalı ve açık alanlarında yer almaması, sağlık, kültür, sosyal hizmet ve spor hizmeti verilen yerlerin hizmetin ifa edildiği alanların müstakil yapıları ile bunların eklentileri ve bahçelerinin yerleşke sınırları içinde faaliyet gösteriliyor ise buraların, kapalı ve açık alanlarında bulunmaması gerekiyor. Başbakanlık Genelgesinde belirtilen "kapalı alan" tanımına girmeyen alana sahip olması, zorunlu tutuluyor. İhlal halinde ise uyarı yapılarak gerekli düzeltmelerin yapılması için süre veriliyor. Süre sonunda aykırılığın devam etmesi halinde veya aykırılığın giderilmesinin mümkün olmadığı hallerde süre verilmeksizin Kurumca verilen belgeler iptal ediliyor.


18 yaş altına nargile verilmesi yasak
-Nargile, 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamıyor ve tüketimlerine sunulamıyor. Nargilelik tütün mamülü, dumanı direkt, nargile dışında başka araçlarla veya suyun dışındaki başka bir madde içerisinden geçirilerek tüketime sunulamıyor. Nargilelik tütün mamülü içiminde kullanılan nargileler, her kullanımdan sonra içerisinde bulunan suyun değiştirilerek temizlenmesi, üzerinde bulunan ve insan ağzıyla temas eden parçasının (sipsi) her kullanımda yenilenmesi, bu parçanın tek kullanımlık, kullanım sonrası atılan (disposable) cinsinden olması gerekiyor. Uygun davranmayan iş yerlerine 3 bin 43 TL'den 7 bin 612 TL'ye kadar idari para cezası veriliyor.
-İçimin yapıldığı alan/alanlarda herkes tarafından görülebilecek şekilde; tütün ürünleri kullanımının tehlikelerini anlatan sağlık ve yasal uyarı yazılarının bulunması gerekiyor. Bunun dışında hareket edenler, mahalli mülki amir tarafından bin 520 TL para cezası ile cezalandırılıyor. Bu maddedeki cezaları gerektiren fiillerin bir yıllık dönemde tekerrürü halinde idari para cezası bir kat; ikinci tekerrürü halinde iki kat artırılarak verilir. Aynı dönemdeki üçüncü tekerrürde de iş yeri on günden bir aya kadar kapatılıyor.
-Nargilenin sunulduğu iş yerine ait alanlarda, bu mamullerin tüketimini özendirici ve teşvik edici reklam, tanıtım, kampanya, promosyon veya herhangi bir etkinlik yapılamıyor. Buna aykırı davranılması halinde TAPDK tarafından 76 bin 142 TL'den 380 bin 715 TL'ye kadar para cezası verilebiliyor. Bu cezaları gerektiren fiillerin bir yıllık dönemde tekrarlanması halinde idari para cezası bir kat; ikinci tekerrürü halinde iki kat artırılarak verilirken, aynı dönemdeki üçüncü tekerrürde de iş yeri on günden bir aya kadar kapatılıyor.
-Nargile şişeleri üzerinde, usul ve esasları Kurumca belirlenen sağlık uyarılarının da bulunması gerekiyor. Aykırı hareket eden üretici firmalar, TAPDK bu yükümlülüklere aykırı olarak piyasaya sürülen malların piyasa değeri kadar idari para cezası ile cezalandırılıyor. Cezaları gerektiren fiillerin bir yıllık dönemde tekerrürü halinde idari para cezası bir kat; ikinci tekerrürü halinde iki kat artırılarak veriliyor. Aynı dönemdeki üçüncü tekerrürde de iş yeri on günden bir aya kadar kapatılıyor.
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 01 Ağustos, 2014 - 12:06
Haberle İlgili Daha Fazlası
Sağlık
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 2
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 3
    Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gençlerde alarm veriyor! Riski artıran 4 büyük faktör
    Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gen...
    Kaydet
  • 4
    Brisa, Goodyear, Petlas, Michelin… Lastik firmalarına rekor ceza
    Brisa, Goodyear, Petlas, Michelin… Lastik firmalar...
    Kaydet
  • 5
    6 haftanın dibine geriledi! Konut ve taşıtta yeni indirim yolda
    6 haftanın dibine geriledi! Konut ve taşıtta yeni ...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail, barışı hep sabote ediyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Mutabakat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ankara-Moskova hattı ve ilkeler
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD-İran mutabakatı ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yeşil vilayetin lezzetleri
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Dünya Kupası'nda 'vize' krizi! Turnuvaya veda edebilir
    Dünya Kupası'nda 'vize' krizi! Turnuvaya veda edebilir
    Kaydet
  • Yağışlar rekor kırdı ama göl bir damla bile su tutmadı!
    Yağışlar rekor kırdı ama göl bir damla bile su tutmadı!
    Kaydet
  • Panter Emel'den acı haber! Hayatını kaybetti
    Panter Emel'den acı haber! Hayatını kaybetti
    Kaydet
  • Dünyayı bekleyen kriz! Petrolden daha değerli olacak
    Dünyayı bekleyen kriz! Petrolden daha değerli olacak
    Kaydet
  • Kısa sürede gündem oldu! Dünya Kupası'na damga vuran Türk'ün kim olduğu ortaya çıktı
    Kısa sürede gündem oldu! Dünya Kupası'na damga vuran Türk'ün kim olduğu ortaya çıktı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Mülki İdari Amirleri Atama Kararnamesi yayımlandı
Mülki İdari Amirleri Atama Kararnamesi yayımlandı
Kaydet
T.C. İSTANBUL 46. ASLİYE CEZA MAHKEMESİNDEN /BAŞKANLIĞINDAN
İSTANBUL 46. ASLİYE CEZA MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ
Kaydet
T.C. İSTANBUL 46. ASLİYE CEZA MAHKEMESİNDEN / BAŞKANLIĞINDAN
İSTANBUL 46. ASLİYE CEZA MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası