Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Küresel bilgiyi kontrol savaşı
Teknoloji

Küresel bilgiyi kontrol savaşı

Son Güncelleme: 15 Ocak, 2019 - 03:44
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Küresel bilgiyi kontrol savaşı
Fotoğraf BaşlığıKüresel bilgiyi kontrol savasi

Huawei’nin sahibi Ren Zhengfei’in kızının Kanada’da tutuklanmasıyla başlayan kavga gelecekteki savaşın da fitilini ateşledi. ABD öncülüğünde Batı ülkeleri 5G ile bilgiyi kimin kontrol edeceğinin mücadelesini veriyor.

Kaydet
a- | +A

ÖMER TEMÜR

Huawei, casusluk iddialarına karşı geçtiğimiz günlerde Çin’deki merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. Malum Huawei’nin ağ ekipmanlarının Çin tarafından casusluk amacıyla kullanılabileceği iddiasıyla ABD başta olmak üzere Avrupa ülkeleri tarafından yasaklanmaya başlandı.
Toplantı sonrasında “Meşru kaygıları olanlarla diyaloğa açığız” mesajı veren Huawei önümüzdeki beş yıl boyunca siber güvenliğe 2 milyar dolar yatırım yapacağı sözü verdi.
Peki Huawei’nin yarım sözü yeterli mi?
Önce ne oldu, ona bakalım.
Hatırlayacaksınız, 1 Aralık’ta Huawei’nin kurucusun kızı Wanzhou Meng, ABD’nin isteğiyle Kanada’da tutuklanmıştı. Çin Devleti’nin Meng’in tutuklanmasını verdiği tepki çok sert oldu. Önce Kanada’nın Çin Büyükelçisi’ne nota verildi. Arkasından da iki Kanada vatandaşı, Çin’de casusluk faaliyetlerinde bulunduğu iddiası ile tutukladı. CFO Meng’in tutukluluğu bir süre sonra “ev hapsine” çevrildi. Olaylar yatıştı derken geçtiğimiz günlerde Huawei’nin Polonya’daki bir çalışanı casusluk suçlamasıyla göz altına alındı.

ASKER KÖKENLİ GİRİŞİMCİ
Yaşananları daha iyi anlayabilmek için Huawei’nin geçmişine bakalım. 1997’di. Eski Halk Kurtuluş Ordusu subayı Ren Zhengfei, 53 yaşındaydı ve Huawei kurulalı tam 10 sene olmuştu. İlk önce Çin’de dış telefon santralleri sattıktan sonra şirket yurt dışına açıldı. Bay Ren’in yolculuğu, mühendisliğin gücüne ve modern yönetim metotlarına hayret ettiği Bell Labs ve IBM’e ziyaretleri ve kumarhanelerde dolaşmak için Las Vegas’ta durmasını içeriyordu. Gizli parasını ABD gümrüklerinde fark etmeden taşımayı başarması en sevdiği fıkralardan biri olarak kaldı.
Ren, Amerikan topraklarına ilk ayak basarken, gelirleri 1 milyar dolardan az olan Huawei, bu yıl 100 milyar doları aştı. Ancak güzel hatıralar mazide kalıyor gibi görünüyor.
Asker kökenli bir girişimcinin hızlı yükselişi Batılı devletleri haklı olarak endişelendiriyor.

5G VE ÖTESİ
Endişenin kaynağında ise 5G yatıyor. Ayak sesleri iyiden iyiye hissedilmeye başlanan 5G ile kendi kendine süren arabalardan fabrika robotlarına, uzaktan ameliyatlara kadar bir çok yeni teknoloji hayatımıza girecek. Birbirleriyle konuşan makineler insanlardan daha çok veri üretecek. Verinin kontrolü ise ulusal güvenlik kaygısı olarak kendisini gösteriyor. Ayrıca patent hakkı ve telif ücretlerinden gelecek milyarlarca doları da unutmamak gerekiyor.
Trump’ın ABD’li şirketleri Huawei ve diğer Çinli tedarikçilerin ekipmanlarını kullanmalarını engellemek için hazırlık içinde olduğu biliniyor. Trump’ın imzaladığı Güvenlik Yetkilendirme Yasası kapsamında Çin merkezli Huawei ve ZTE markaları hükümet kurumlarında ve hükûmet kurumlarıyla çalışan şirketlerce satın alınamayacak ve kullanılamayacak. Bu, muhtemelen ticari sektörü içerecek şekilde genişletilecek.
Bazı Avrupa hükümetleri ve telekom şirketleri de, ABD’nin öncülüğünü takip ediyor. Şu an Avrupa, Orta Doğu ve Afrika pazarı, Huawei’nin Çin’den sonra en büyük ikinci pazarı durumda. Huawei 5G’nin ticari veya test kullanımı için 25 telekom operatörü ile sözleşme imzaladı ve 10.000’den fazla 5G baz istasyonu gönderdi.
Alman Deutsche Telekom, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, “ağ elemanlarının Çinli üreticilerden güvenliği konusunda küresel tartışmayı çok ciddiye aldığını” söyledi. Buna paralel olarak İngiltere de söylemi hızlandırdı. İngiltere Savunma Sekreteri Gavin Williamson, “İngiltere’de 5G ağını sağlayan Huawei ile ilgili çok ciddi endişeleri olduğunu” ifade etti. British Telecom da, 3G ve 4G ağlarının kilit parçalarından Huawei ekipmanını çıkardığını açıkladı. Bu çağrı üzerine Fransız Telekom şirketi Orange, yeni oluşturacağı 5G mobile network kurulumunda, Huawei ile çalışmayacağını duyurdu.
Avrupa’nın güçlü devletlerinin yanı sıra Belçika ve Çekya’nın Huawei’yi yasaklamayı düşündüğü biliniyor. Diğer yandan Avusturalya, Yeni Zelanda ise Huawei ürünlerinin ülkelerinde kullanılması konusunda sınırlamalar getirdi.

TÜRKİYE KAVGANIN NERESİNDE?
Huawei Türkiye’ye ciddi anlamda yatırım yapıyor. Ümrani’ye’de bir AR-Ge merkezleri bulunuyor. 5G konusunda aralık ayında İstanbul’da bir de laboratuvar açtı. Samsung’un ardından en çok akıllı telefon satışı yapan ikinci marka.
Türkiye’de demir yollarına özel çözümler sunan Huawei 5G konusunda da mahallî operatörlerle çalışıyor. Turkcell ve Vodafone Türkiye, Huawei ile 5G ağ teknolojileri ve ekipmanları konusunda iş birliği yapıyor. Akıllı şehirler konusunda da çalışmalar yürütülüyor.
Diğer taraftan da Türk Telekom ve Argela’nın yerli baz istasyonu çalışmaları devam ediyor.
5G alanında yerli patentlere yenileri ekleniyor. Türkiye bir yandan küresel oyuncularla yoluna devam ederken diğer yandan da kendi yolunu çizmeye çalışıyor.

KAPALI BİR ÜLKE VE KONTROL ARZUSU
Çin’in kapalı bir toplum olması ve veriyi kontrol etme çabası bir çok soru işaretini beraberinde getiriyor. Ülke içerisinde Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi dünyaca popüler uygulamalar yasak. Buna karşı Çin’de halk yerli uygulamaları kullanmaya zorlanıyor. Aynı şekilde internet üzerinde de büyük bir sansür uygulanıyor.
Çin’in kontrolü elinde tutma arzusunu gösteren uygulamalar bunlarla sınırlı değil. 2020 yılında tüm ülke genelinde uygulanması beklenen “sosyal skor” uygulaması ile insanlar, hem sanal dünya hem de gerçek hayattaki davranışlarına göre puanlandırılıyor. Düşük puan alanlar ise fiziki hayattan tecrit ediliyor. Uygulama ile suç oranlarının azalması beklenirken bu ülkenin yarı açık cezaevine dönüşmesi anlamına geliyor. Bu tür uygulamalar ile gelecekte özgürlüklere müdahale edilme ihtimali de ciddi anlamda korkutuyor. Benzer şekilde Huawei’nin de küresel dijital dönüşümün ve kontrol sisteminin bir parçası olduğunu düşünülüyor. Kişisel verileri kullanmakta mahir olan Batı ülkelerinin bu açıdan bakıldığında Huawei’ye temkinli yaklaşmasının haklı gerekçeleri var.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 15 Ocak, 2019 - 03:44
Haberle İlgili Daha Fazlası
Teknoloji
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Tel Aviv, Türkiye gerçeğini itiraf etti!
    Tel Aviv, Türkiye gerçeğini itiraf etti!
    Kaydet
  • 2
    Fas, Afrika Kupası'na galibiyetle başladı! En-Nesyri...
    Fas, Afrika Kupası'na galibiyetle başladı! En-Nesy...
    Kaydet
  • 3
    Galatasaraylı yıldıza beş kulüp talip oldu, Okan Buruk reddetti: Takımda kalıyor
    Galatasaraylı yıldıza beş kulüp talip oldu, Okan B...
    Kaydet
  • 4
    İstanbul'un yanı başında açılacak! 207 metrelik Türkiye'nin en uzun kaydırağında sona gelindi
    Türkiye'nin en uzun kaydırağında sona gelindi
    Kaydet
  • 5
    Afrika Kupası maçları hangi kanalda, nereden izlenir? Maç programı açıklandı
    Afrika Kupası maçları hangi kanalda yayınlanıyor?
    Kaydet
YAZARLAR
  • Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci
    Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci Basit ama kanlı bir darbe… Babıali baskını
    Kaydet
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Eyes Wide Shut hafif kalır!..
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş 2026'da memur ve emeklilerini ne bekliyor?
    Kaydet
  • Fatih Selek
    Fatih Selek Medya bağırsaklarını ne zaman temizleyecek?
    Kaydet
  • Akif Bülbül
    Akif Bülbül İnsan, sanat, ödül...
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • PSV'den Veerman'a 'Fenerbahçe' yasağı
    PSV'den Veerman'a 'Fenerbahçe' yasağı
    Kaydet
  • DEM Parti İmralı heyetinden peş peşe ziyaretler!
    DEM Parti İmralı heyetinden peş peşe ziyaretler!
    Kaydet
  • San Francisco'da dev elektrik kesintisi! Şehirde hayat felç oldu
    San Francisco'da dev elektrik kesintisi! Şehirde hayat felç oldu
    Kaydet
  • Yunus kariyerinde bir ilke imza attı
    Yunus kariyerinde bir ilke imza attı
    Kaydet
  • Gözünüzle görmeniz çok zor! Tek başına hareket eden dünyanın en küçük robotu tanıtıldı
    Gözünüzle görmeniz çok zor! Tek başına hareket eden dünyanın en küçük robotu tanıtıldı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
İkbal Uzuner'in mezarında uygunsuz hareketler yapanların 2 yıl 8 aya kadar hapsi istendi
İkbal Uzuner'in mezarında uygunsuz hareket! Hapisleri istendi
Kaydet
Sıra kavgası faciayla bitti! 43 yaşındaki adam hayat mücadelesini kaybetti, eşi böyle isyan etti
Sıra kavgası faciayla bitti! Genç adam can verdi, eşi isyan etti
Kaydet
Herkes ne olduğunu merak ediyordu! Varank, Meclis'te anlattı
Herkes ne olduğunu merak ediyordu! Meclis'te anlattı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası