Afetzedeleri nefesinden bile tespit edebiliyor… Deprem arama kurtarma çalışmalarında kullanılan hassas sismik akustik dinleme cihazı ne işe yarar?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Afetzedeleri nefesinden bile tespit edebiliyor… Deprem arama kurtarma çalışmalarında kullanılan hassas sismik akustik dinleme cihazı ne işe yarar?

Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Depremlerin ardından arama kurtarma ekipleri enkaz altında kalan canlıları tespit ederek çıkarmak için farklı yöntemler kullanır. Bunlardan biri de hassas sismik akustik dinleme cihazıdır. Peki, canlıları nefes sesinden bile tespit edebilen bu cihaz ne işe yarar, depremlerde nasıl kullanılır?

2020 yılında meydana gelen Ege Denizi Depremi’nde de kullanılan ve o dönemde medyada geniş yankı uyandıran hassas sismik akustik cihaz, bu defa Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından göçük altında kalan canlıları kurtarmak için devrede. Uzmanlar, adından da anlaşılacağı üzere cihazın oldukça ‘hassas’ olduğunu ve en küçük bir ses titreşimini bile algılayabildiğini söylüyor. Bu özelliğiyle hassas sismik akustik cihaz, depremlerin ardından enkaz altındaki canlıları nefesinden bile tespit edebiliyor. 

SİSMİK AKUSTİK CİHAZ BİRÇOK KİŞİNİN HAYATINI KURTARDI

Şu anda Kahramanmaraş’ta arama kurtarma ekipleri göçük altında kalan insanları ve hayvanları kurtarmak için gece gündüz demeden yoğun şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Gerek Türkiye’nin farklı noktalarından gerek çeşitli ülkelerden gelen itfaiye erleri, gönüllüler ve arama kurtarma ekipleri soğuk ve yağışlı olan hava şartlarına rağmen Kahramanmaraş, Hatay ve Gaziantep başta olmak üzere depremden etkilenen 10 ilde enkazları kaldırmaya çalışıyor.

Ekiplere, arama kurtarma köpekleri de yardımcı oluyor. Köpeklerin yanı sıra arama kurtarma çalışmalarında hassas sismik akustik dinleme cihazı da kullanılıyor. Hassas sismik akustik dinleme cihazıyla enkazdaki boşluklarda, şaftlarda ve aralıklarda sıkışıp kalan kişilerin ürettiği sinyaller görüntülü ve sesli olarak algılanabiliyor. 

GÖÇÜK ALTINDA KALANLARI TESPİT EDEBİLİYOR

Peki, hassas sismik akustik cihaz nasıl çalışır? Uzmanlar, katı madde ile iletilen sesin sensörler aracılığıyla alındığını ve bu sensörlerin de duvar, tavan, taban, kriş gibi katı yerlere yerleştirildiğini söylüyor. Bu noktada, özellikle sıhhi tesisat borularının sesi çok uzağa bile iletebildiğini belirtelim.

Yüksek bir teknolojiyle geliştirilen sensörler, enkaz altında kalan canlıların dokunma, tırmalama, vurma seslerini ve hatta nefes alıp verme sesini bile algılayabilmektedir. Bununla birlikte, ortamın gürültülü olması cihazın afetzedeleri tespit etmesini zorlaştırır. 

Öte yandan, hassas sismik akustik cihazlar uzayabilen kameraları sayesinde enkaz altından veri de sağlayabilmekte. Zaman zaman toz ve dumanlar nedeniyle görüş alanı kısıtlansa da cihazdaki küçük kameralar boşluklardan enkaz altına ulaşır ve veri toplar. 

(Haber Merkezi)

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE İL İL SON DURUM…

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Katibe 9 Şubat 2023 02:38

Bir hayata vesile olmak

Sonraki Haber Yükleniyor...