Avrupa ülkesinde tepki çeken yasa tasarısı: WhatsApp yasaklanabilir

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Avrupa ülkesinde tepki çeken yasa tasarısı: WhatsApp yasaklanabilir

TEKNOLOJİ Haberleri

WhatsApp bir ülkede yasaklanabilir. Mesajlaşma platformu, İngiltere’de yakın bir tarihte onaylanması beklenen bir yasa nedeniyle kullanıcılarına veda edebilir. Öte yandan, WhatsApp’ın başkanı yasada belirtilen gereksinimlere uymayacaklarını ifade etti.

Teknoloji devi Meta’ya ait anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, İngiltere’de yasaklanabilir. Platformun başkanı, WhatsApp'ın uçtan uca şifreleme yöntemini yasaklamaya yönelik maddeler içeren Çevrim İçi Güvenlik Yasası’ndaki gereksinimlere uymayı reddedeceğini söyleyerek platformun Birleşik Krallık'taki geleceğini şüpheye düşürdü.

Meta'nın WhatsApp başkanı Will Cathcart, yasa koyucularla hükümetin amiral gemisi internet düzenlemesini görüşmek üzere bir araya geleceği İngiltere ziyareti sırasında, yasa tasarısını şu anda batı dünyasında tartışılan en endişe verici yasa olarak nitelendirdi.    

WHATSAPP KARARLI: GÜVENLİĞİ ZAYIFLATACAĞIMIZA ENGELLENİRİZ

Cathcart, “Bazı ülkeler bunu engellemeyi seçti. Örneğin, son zamanlarda İran'da engellendik. Ancak liberal bir demokrasinin bunu yaptığını hiç görmedik. Gerçek şu ki, dünyanın her yerindeki kullanıcılarımız güvenlik istiyor. Kullanıcılarımızın yüzde 98’i İngiltere dışında. Ürünün güvenliğini azaltmamızı istemiyorlar ve çok basit bir şekilde, ürünün güvenliğini kullanıcıların yüzde 98'ini etkileyecek şekilde azaltmayı seçmemiz tuhaf bir seçim olur.” diyerek yasa tasarısına tepki gösterdi.

Avrupa ülkesinde tepki çeken yasa tasarısı: WhatsApp yasaklanabilir

WHATSAPP'IN UÇTAN UCA ŞİFRELEMESİ TARTIŞMA BAŞLATTI

WhatsApp, uçtan uca şifreleme yöntemini kullanarak mesajların yalnızca alıcı ve gönderen kişi arasında kalmasını, diğer kişiler tarafından şifrelerin çözülmemesini sağlıyor. WhatsApp dahil kimse uygulama üzerinden gönderilen mesajları okuyamaz. İşte tartışmalara neden olan WhatsApp özelliği de bu. Çünkü zaman zaman çocuklara yönelik istismar ya da terörle mücadeleye yönelik davalarda mahkeme heyetleri WhatsApp'tan ilgili mesajları talep ediyor. Ancak uygulama, kişiler arasındaki mesajların uçtan uca şifreli olduğunu ve alıcı ve gönderen hariç kimsenin bu mesajlara ulaşamayacağını bildiriyor.

Cathcart, Birleşik Krallık hükümetinin 2016 tarihli soruşturma yetkileri yasası sayesinde şifrelemenin kaldırılmasını talep etme yetkisine zaten sahip olduğunu ancak WhatsApp'ın bunu yapmak için hiçbir zaman yasal bir talep almadığını söyledi. Çevrim İçi Güvenlik Yasa'sının 'gri alanları' nedeniyle bu gücün genişletilmesinden rahatsızlık duyduklarını ifade etti. 

META PARA CEZASIYLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİR

Tasarıya göre hükümet veya Ofcom (Birleşik Krallık İletişim Ofisi), WhatsApp'tan uçtan uca şifrelemeyi kaldırmadan uyması imkansız olan içerik denetleme politikaları uygulamasını zorunlu tutabilir. Şirket bunu yapmayı reddederse, Birleşik Krallık'tan tamamen çekilmediği takdirde, ana şirketi Meta'nın yıllık cirosunun yüzde 4'üne denk gelen para cezalarıyla karşı karşıya kalabilir.

Cathcart, Avrupa Birliği'nin dijital pazarlar yasası gibi diğer yargı alanlarındaki benzer mevzuatın, mesajlaşma hizmetleri için uçtan uca şifrelemeyi açıkça savunduğunu söyledi ve benzer bir dilin yasa geçmeden önce söz konusu tasarıya eklenmesi için çağrıda bulundu.

EN POPÜLER ANLIK MESAJLAŞMA AĞI: WHATSAPP

WhatsApp en yaygın ve kullanımı kolay mesajlaşma uygulaması olarak bilinmesine rağmen, aynı zamanda binden fazla kullanıcının grup sohbetlerinin Slack ve Discord'dakine benzer şekildegruplandırılmasını sağlayan 'topluluklar' sayesinde sosyal medya ağı tarzı özellikler de sunuyor.

Öte yandan, WhatsApp, İngiltere'de kullanıcıların 16 yaşından büyük olmasını şart koşuyor. Çevrim İçi Güvenlik Yasa tasarısının bu yaz parlamentonun onayına sunulması bekleniyor. Yasa kabul edilirse Ofcom'a internet düzenleyicisi olarak önemli yeni yetkiler verilecek. Ayrıca dijital platformları büyük para cezaları da bekliyor. 

(The Guardian)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...