Ürküten rapor yayımlandı: En yakınımızdaki süper kütleli kara delik uyandı

Düzenleyen:
- Güncelleme:

TEKNOLOJİ Haberleri

Bilim insanları, kara deliklere ilişkin ürkütücü bir keşif yaptı. Dünya'ya en yakın süper kütleli bir kara deliğin uyandığını açıkladılar.

Kara delikler vahşi bir canavar gibidir. Yaklaşan her şeyi, gaz bulutunu, asteroitleri veya yıldızları yutar. Neyse ki kendi galaksimizin merkezindeki süper kütleli kara delik Sagittarius A* (Sgr A*), hem 26 bin ışık yılı uzaklıkta hem de büyük ölçüde uykuda, ulaştığı her şeyi çoktan yutmuş durumda. Ancak uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekip, yaklaşık 200 yıl önce Sgr A*'nın kısa bir süre için 'aç' uyandığını ve bir yıla kadar etrafındaki tüm gazı ve tozu tükettiğini keşfetti. Madde, kara deliğin pençesine düşüp parçalanırken, parlak x-ışını patlamaları yaydı. 

Bu fenomen, Sgr A* etrafındaki ışık halkasının bugün olduğundan bir milyon kat daha parlak parlamasına yol açtı. Işık, gökbilimcilerin dikkatini çeken yakındaki galaktik moleküler bulutlar tarafından yansıtıldı.

Ürküten rapor yayımlandı: En yakınımızdaki süper kütleli kara delik uyandı

Galaksimizin merkezindeki süper kütleli kara delik Sagittarius A*'nın ilk görüntüsü (Görüntü: NASA)

Fransa'daki Strasbourg Üniversitesinden çalışmanın ortak yazarı Dr. Frederic Marin, "Karadelik uyku durumundan çıktığında x-ışını emisyonunun yoğunluğundaki artış, sanki bir ormanda gizlenmiş tek bir ateş böceğinin birdenbire Güneş kadar parlak hale gelmesi gibidir." sözleriyle tanımladı. 

Dr. Marin, sözlerinin devamında ise "Bu bulgular, Sgr A* yakınlarındaki galaktik moleküler bulutların neden normalden daha parlak parladığını açıklıyor. Bunun nedeni Sgr A* tarafından 200 yıl önce yayılan X-ışınlarını yansıtmalarıdır." diye ekledi. 

Ekip, x-ışınlarının kaynağını tam olarak belirlemek için uzay teleskobu IXPE ve Chandra X-ışını Gözlemevinden gelen verileri birleştirdi. İlgili makale Nature dergisinde yayımlandı. Çalışma hakkındaki bilgiler NASA'nın resmi internet sitesinden de yayınlandı. 

YANSIYAN SESİ KAYDEDİLDİ

Dr. Marin, "Güneş'ten dört milyon kat daha büyük olan bu devasa nesnenin geçmişteki uyanışını ortaya koyuyor" dedi. Daha da inanılmazı, araştırmacılar, yakındaki bulutlardan yansıyan sesleri de kaydetti. Ses dalgaları, gerçek frekansların 51 oktav altında bir ses spektrumuna dönüştürülerek insan kulağının duyacağı düzeye getirildi. 

Ortak yazar Dr. Marin, "Çalışmamız, dev moleküler bulutlardan gelen x-ışınlarının Sagittarius A*'da veya yakınında üretilen yoğun ancak kısa ömürlü bir parlamanın yansımasından kaynaklandığına dair eksik kanıt parçasını sunuyor" şeklinde konuştu. 

Ürküten rapor yayımlandı: En yakınımızdaki süper kütleli kara delik uyandı

NASA'nın IXPE ve Chandra X-ışını Gözlemevinden alınan görüntüler, Samanyolu galaksisinin çekirdeğindeki süper kütleli kara delik olan Sagittarius A* çevresindeki bölgenin X-ışını verilerini göstermek için birleştirildi. Alt panel, turuncu renkli IXPE verilerini mavi renkli Chandra verileriyle birleştirir. Üst panel, Samanyolu'nun merkezinin çok daha geniş bir görüş alanını gösteriyor. Üst panelde katmanlı ince beyaz çizgiler, vurgulanan alanı çerçeveler ve alt paneldeki perspektifin yaklaşık 45 derece sağa döndürüldüğünü gösterir. IXPE ve Chandra verilerinin birleşimi, araştırmacıların moleküler bulutlarda tanımlanan X-ışını ışığının yaklaşık 200 yıl önceki bir patlama sırasında Sagittarius A*'dan kaynaklandığını belirlemesine yardımcı oldu. (Görüntü: NASA)

Kara delikler, ölmekte olan bir yıldız kendi ağırlığının baskısı altında içe doğru çöktüğünde oluşur. Bu, bir yıldızın son derece güçlü patlaması olan bir süpernovaya yol açar. Geçtiğimiz yıl gökbilimciler, Event Horizon Telescope (EHT) Collaboration tarafından dünya çapındaki bir radyo teleskop ağını kullanarak Sagittarius A*'nın ilk görüntüsünü ortaya çıkardıklarını duyurmuştu.

(Kaynak: NASA, Metro UK) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...