Merdivenlerden çıkabilen ilk robot süpürge tanıtıldı

Düzenleyen:
- Güncelleme:

TEKNOLOJİ Haberleri

Robot süpürgelerin en büyük eksikliklerinden biri merdivenleri inip çıkamamasıdır. Ancak bir grup mühendis bunun üstesinden geldi. Merdivenleri inip çıkabilen ilk robot süpürge tasarlandı.

Temizliği kolaylaştırdığı iddia edilse de elektrikli robot süpürgeler genellikle yürümeye başlayan çocuklar kadar dikkat ve özen gerektirir. Çünkü merdivenlerden düşmesi ev aletinin sonunu getirebilecek büyük bir kazadır. Ancak Migo Robotics isimli şirket geliştirdiği Ascender adını taşıyan robot süpürgeyle bunu değiştirmek istiyor. Mühendisler, çoğu robot süpürge için ölüm tuzağı olan merdivenlerden inip çıkabilen ve aynı zamanda merdiveni temizleyebilen bir robot süpürge geliştirdi

İlk robot süpürgeler, süpürme işlemini tam olarak karşılayamıyordu, sınırlı pil ömrü ve daha düşük emiş gücü kapsamlı bir süpürme işini engelliyordu. Yıllar içinde elektrikli robot süpürgeler gelişti ve artık engellerden ustaca kaçınarak bir evin odalarında akıllıca gezinmenin yanı sıra, şarjları azaldığında kendi başlarına şarj yerine gitmeye de başladı. Hatta bazı yeni robot süpürgeler çöp kutularını kendileri boşaltabiliyor ve paspas yapabilen türleri bile var. 

Bununla birlikte, robot süpürgelerin şimdiye kadar yapamadığı tek şey bir evin birden çok katı arasında gezinmek, yani bir kat merdivenden aşağı feci bir düşüş olmadan inebilmek ya da merdivenleri tırmanabilmekti. Pek çok robot süpürge, merdivenlerden kaçınmasına yönelik özellikleri bulunmasına rağmen basamaklardan düşerek arızalandı. Ancak işler değişiyor...

MERDİVEN ÇIKABİLEN İLK ROBOT SÜPÜRGE

Migo Robotics mühendislerinin geliştirdiği yeni robot süpürge modeli Ascender, bu teknolojide adeta devrim yaptı. Gizmodo'nun haberien göre, Google, Boston Dynamics, Dyson ve Ecovacs gibi büyük firmalarda çalışmış seçkin bir ekibe sahip olduğunu belirten şirket, hem kiri temizleyebilen hem yerleri paspaslayabilen hem de merdivenleri inip çıkabilen bir robot süpürge tasarladı. 

Merdivene yaklaştığında kaçan robot süpürgelerin aksine Ascender, gövdesini basamağa taşımak için bacak görünümündeki aletlerini kullanıyor. Basamağa çıktıktan sonra robot süpürge, dönmek zorunda kalmadan bir yandan diğer yana manevra yapmasını sağlayan çok yönlü tekerlekleri kullanarak temizliği yapıyor.

Robot süpürgenin aynı işlemi muhtemelen merdivenden aşağıya inerken de sürdüreceği tahmin edilmekte. Öte yandan, Migo Robotics, Ascender'ın yetenekleri hakkında daha fazla ayrıntı paylaşmadı. Robot süpürgenin, odaların haritasını çıkarmak için LiDAR tarayıcılarını kullanacağı biliniyor. 

Ascender henüz satışa çıkmadı ancak fiyatının 1000 dolar civarı olabileceği konuşuluyor. Cihazın, Ağustos ayında piyasaya sürülmesi bekleniyor. 

(Kaynak: Gizmodo)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...