Satürn'ün uydusu Enceladus'ta tarihi keşif: Canlılar için hayati öneme sahip

Düzenleyen: / Kaynak: Independent News
Satürn'ün uydusu Enceladus'ta tarihi keşif: Canlılar için hayati öneme sahip

TEKNOLOJİ Haberleri  / Independent News

Bilim insanları, yeni bir çalışmada Satürn'ün uydusu Enceladus'un canlıların gelişip hayatta kalabilmesi için gereken materyallerin bolca bulunduğu okyanuslara sahip olduğunu açıkladı. Güneybatı Araştırma Enstitüsünden dünya dışı okyanus bilimi araştırmacısı Dr. Christopher Glein, "Enceladus, insanlığın güneş sistemimizde hayat arayışındaki başlıca hedeflerden biri" şeklinde konuştu.

Dr. Christopher Glein, "NASA'nın Cassini uzay aracının Satürn sistemini ziyaret etmesinden beri geçen yıllar içinde, toplanan verilerle mümkün kılınan keşifler defalarca aklımızı başımızdan aldı. Uzay aracı, buz taneleri ve su buharı bulutlarının uydunun yüzeyini delip geçmesini inceledi ve DNA'yla RNA gelişimi için gerekli olan çözünmüş fosfordan (element henüz doğrudan tespit edilmedi) devasa miktarda bulunmasının muhtemel olduğunu tespit etti." dedi. 

Yüzey okyanuslarına sahip Dünya gibi gezegenlerin aşırı ısınma veya donmadan kaçınması için yörüngesinde döndüğü yıldıza belirli bir mesafede olması gerekir. Bu mesafeye 'Goldilock Bölgesi' adı veriliyor. Yeraltı okyanuslarına sahip gezegenler daha büyük seviyede canlı gelişimini desteklerken, bu da diğer gezegenlerde hayatı keşfetme ihtimalimizi artırıyor.

Dr. Glein, "Güneş sisteminde dünya dışı yaşanabilirlik arayışının odak noktası değişti. Artık organik moleküller, amonyak, kükürt içeren bileşikler ve yaşamı desteklemek için gereken kimyasal enerji de dahil yaşamın yapıtaşlarını arıyoruz" diyerek çalışmalarına açıklık getirdi.

Daha önceki çalışmalara göre, Enceladus okyanusunda fosforun az bulunabileceği ve bunun da canlıların oluşumunu olumsuz yönde etliyeceği ileri sürülmüştü. Yeni çalışmada ekip, okyanusu incelemek için Enceladus'a yeni bir keşif aracı gönderilmesini önerdi. Dr. Glein, "Altta yatan jeokimya, çözünmüş fosforun varlığını kaçınılmaz kılan zarif bir sadeliğe sahip ve modern Dünya'nın deniz suyundakilere yakın, hatta onlardan daha yüksek seviyelere ulaşıyor. Bunun astrobiyoloji için anlamı, Enceladus okyanusunun yaşanabilir olduğundan öncesine göre daha emin olabileceğimizdir." diyerek açıklıyor. 

Araştırma, Ulusal Bilimler Akademisi'nin PNAS dergisinde yayımlandı.

 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Independent News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...