Zayıflamada glüten efsanesi

- Güncelleme:
Zayıflamada glüten efsanesi

Türkiye Cumartesi Haberleri

Uzmanlar glüten hassasiyeti olmadığı hâlde, zayıflamak amacıyla glütensiz beslenenlerin daha fazla kilo alabileceklerini ve metabolik hastalıklara yakalanma risklerinin artabileceğini söylüyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Glütensiz diyet, glüten hassasiyeti olan kişiler ve Çölyak hastaları için hayati önem taşıyan bir beslenme şekli. Ancak son yıllarda kendi kendine hızlı kilo vermek isteyen kişilerin de başvurduğu bir zayıflama metodu hâline geldi. Uzmanlar glüten içeren gıdaların zayıflamak için bilinçsiz şekilde tüketilmesinin sağlıksız bir beslenme şekli olduğu uyarısında bulunuyor.

TİCARİ KAYGI ÖN PLANDA

Basitçe tanımlayacak olursak ‘glüten buğdayın proteinidir’ diyebiliriz. Buğday, buğday ürünleri, arpa ve özellikle de ekmek, Türk insanının vazgeçilmezidir. Fakat buna rağmen, son zamanlarda giderek popüler hâle gelen glütensiz beslenme şekline de birçok kişi ilgi duyuyor.Glütensiz ürünlerin pazar büyüklüğü hem Türkiye’de hem de dünyada hızla genişliyor. Bunun en önemli sebeplerinin başında tabii ki reklamlar ve sağlıklı beslenme adı altında piyasaya sürülen ürünler de bulunuyor. 

Zayıflamada glüten efsanesi

DAHA YÜKSEK ENERJİ

Glütensiz diyetin sağlıklı beslenme anlamına gelmediğini söyleyen Özel Göztepe Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Pelin Ceceli “İnsanlar yanlış bilgilere dayanarak glütensiz ürünlerin diğer ürünlere göre daha sağlıklı ve kilo kaybı için etkili olduğunu düşünüyor. Oysa glütensiz diyet, düşük enerji anlamına gelmez. Tam tersine kalori değeri daha yüksektir. Glütensiz diyette sıklıkla tüketilen besinlerin glisemik yükü genel olarak yüksektir. Buna bağlı olarak da bu tür diyet uygulayanlarda obezite ve metabolik sendrom riski artar. Çünkü daha az glüten; daha fazla şeker, daha fazla yağ ve daha fazla kalori demektir. Ayrıca glütensiz besinlerin yağ içeriği yüksek olduğundan kardiyovasküler risk faktörleri açısından da dikkatli olunmalıdır.  Bilinçsiz glüten diyeti kilo vermek yerine kilo aldırabilir!” dedi.

SAĞLIKLI KİŞİLER UYGULAMASIN

Glütensiz diyeti, çölyak hastalığı veya glüten duyarlılığı olmayan kişilerin uygulaması sonucu bağırsak sağlığının olumsuz etkilenebileceğine işaret eden Ceceli, “Glüten hassasiyetinin tedavisinde özellikle çölyak hastalığında glütensiz diyet uygulanırken, sağlıklı kişilerin glütensiz diyet uygulamasına gerek yoktur. Glütensiz diyet bir eliminasyon diyetidir. İki temel basamakta uygulanabilir. İlk olarak buğday, arpa, çavdar gibi tahılları içeren bütün besinlerin, ikincil olarak da bu tahılların işlenmesiyle oluşan bütün ürünlerin (ekmek, pasta, kurabiye, bisküvi gibi), içeceklerin ve ilaç türevlerinin beslenmeden çıkarılması gerekir” diye konuştu. 

GLÜTENSİZ DİYETLE KİLO VERİLEBİLİR Mİ?

Glütensiz beslenmenin görüntüde kilo vermeye yardımcı olabileceğini ancak genel olarak bu durumun makarna, poğaça, simit, börek ve hamur işleri gibi rafine karbonhidratlardan uzak durulması sonucu geliştiğine işaret eden Ceceli  “Oysa, bütün bu besinleri tüketmekten kaçınmak ve onların yerine sebzeleri, kinoa ve karabuğday gibi sağlıklı ve glütensiz tam tahılları koymak karbonhidratı fazla almamızın önüne geçecektir. Lif ve besleyici gıdaların alımı ile enerji ihtiyacı karşılanacaktır. Ancak, glütensiz beslenmek bilinçli yapılmadığında yani diğer kompleks karbonhidratları da bilinçsiz bir şekilde fazla tükettiğimizde kilo alınmasına sebep olabilir” dedi.

KİMLER YAPMALI?

Glütensiz diyetler, başlıca çölyak hastalığı olmak üzere irritabl bağırsak sendromu, otizm, romatoid artrit, şizofreni, atopi, fibromiyalji, endometriozis ve kronik pelvik ağrı, atletik performans ve vücut ağırlık kaybı diyetlerinde kullanılmaktadır.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...