Sevginiz güvenli mi takıntılı mı?

Düzenleyen:
Sevginiz güvenli mi takıntılı mı?

YAŞAM Haberleri

Her ilişki kendine özeldir ama bunu belirleyen duyguların bile geçmişten geldiğini biliyor muydunuz?

Psikolojikmiş gibi görünen problemlerde artık bir espri konusu olacak kadar yaygındır “çocukluğunuza dönelim” tamlaması. O kadar doğru ki. Abartılı hareketler, çok yemek, telaşlı davranış, güvensizlik, aşırı güven, boş vermişlik ve daha birçok duygu ve davranışın temelinde geçmişte yaşanmış, yaşanamamış ya da yarım kalmışlıklar var. Tıpkı sevme biçimimizde olduğu gibi. Bazılarımız sevmekten, bazılarımız bağlanmaktan korkar. Kayıtsız bağlanan, korkulu bağlanan, güvenli ve saplantılı bağlananlar var. Bu konuda açıklamaları Reem Nöropsikiyatri Merkezi kurucusu Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz açıklıyor ve sevme tipimizde de geçmişin etkilerinin önemli rol oynadığını ifade ediyor:

bağlanma stilinizi biliyor musunuz?
Her ilişki kendi içinde farklı özelliklere sahiptir. Bu durum her ilişkiyi farklı ve özel kılar. Ancak olayların derinine inildiğinde temel meselenin güven ve güvensizlik duygusu olduğu anlaşılır. Bu aşamada ilişki tiplerini 4 ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; “güvenli bağlanma stili”, “kayıtsız bağlanma”, “saplantılı bağlanma”, “korkulu bağlanma” olarak ayrılır. Önce siz hangi tür bağlanma tipindesiniz görün, sonra hem kendiniz hem eşiniz, arkadaşınız, yakınınız ve sevme ihtimaliniz olan herkesle ilişkinizdeki doğruyu belirleyin. Yapamıyorsanız, bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin.

Korkulu bağlanma

Bu ilişki tipindeki en belirleyici unsur ise güvensizliktir, uzun sürmesi zordur. Çünkü kişi hem kendine hem de karşısındaki kişiye olumlu duygu besleyemez. İçindeki terk edilme korkusu o kadar ağır basar ki, bir türlü başka şeye odaklanamaz, yaşadığının tadını çıkaramaz. Bu hem kişinin kendisini hem partnerini hem de ilişkisini yıpratır. 

Güvenli bağlanma

Sevgisini kolayca gösterebilirler. Başkalarının onu nasıl gördüğünü değil, kendisini nasıl gördüğünü önemseyenlerin ilişki tipidir. Güvenmek ve güven vermek ister. Bunun için hem kendine hem karşısındaki kişiye olumlu duygularla yaklaşır. Sevgisini belli etmekten çekinmez ve bağlanmak onu mutlu eder. Hatta mutluluk kaynağıdır. Uzun ilişkilerde genel olarak bu ilişki tipinin etkileri görülür. Saygı ve güvenle sağlam bir sevgi zeminleri vardır.

Saplantılı bağlanma

Bu tip kişiler çok sever. Hatta kendinden çok karşısındakini sever ki, buna saplantılı bağlanma deniyor. Bu kişilerin en büyük endişesi terk edilmektir. Terk edilmemek için kendisinden ödün verir, karşısındakinin memnuniyeti için her şeyi yapar. Burada kendisine sevgisi azalır. Burada ana sebep kişinin kendisine olan güven eksikliğidir. Yalnızlığını yönetmez. Geçmişine bakıldığında endişeli ebeveyn tarafından yetiştirildiği görülür.

Kayıtsız bağlanma

Bu tipte kişilerin, korkular bataklığına saplandığını anlamak zor değildir. Kayıtsız bağlanırlar. Kendileriyle ilgili her zaman olumlu düşünceleri vardır. Ancak aynı duyguları karşısındaki kişiye beslemek gibi niyetleri yoktur. Korkuları ilişkilerine yön verir. Sırf terk edilme ihtimali olduğunu düşünerek çok iyi gidebilecek bir ilişkiye başlamazlar. Terk edileceklerini düşünürlerse istemedikleri hâlde bunu duymamak için kendileri ayrılırlar.

 

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...