Türkiye GazetesiTürkiye Gazetesi
 •      

Ham incir reçeli tarifi, ham incir reçeli nasıl yapılır? Evde ham incir reçeli yapılışı

Düzenleyen: /
- Güncelleme:
Ham incir reçeli tarifi, ham incir reçeli nasıl yapılır? Evde ham incir reçeli yapılışı
Ham İncir Reçeli, Evde İncir Reçeli, İncir Reçeli Tarifi, İncir Reçeli Yapılışı, Haber

YAŞAM Haberleri

İncir reçeli, taze veya kuru incirlerin şekerle kaynatılması ile yapılan tatlı bir reçel türüdür. Bu reçel genellikle Türk mutfağına özgüdür ve kahvaltı sofralarında sıklıkla tüketilir. Ham incir reçeli ise, daha olgunlaşmamış, sert ve yeşil incirlerin şekerle kaynatılması ile yapılan bir çeşittir. Ham incir reçeli, diğer reçellere göre daha az tatlı olabilir ve incirlerin kendine özgü lezzetini daha belirgin bir şekilde yansıtabilir. Ayrıca, ham incir reçeli, diğer meyvelerle yapılan reçellerden farklı bir kıvama sahip olabilir. Peki, Ham incir reçeli tarifi, ham incir reçeli nasıl yapılır? İşte, evde ham incir reçeli yapılışı...

Ham incir reçeli tarifi özellikle sonbahar aylarında yapılan lezzetli bir reçeldir. Hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde kullanılabilen bir aroma ve tada sahiptir. Ham incir reçeli yaparken kullanacağınız malzemelerin kalitesi de sonucu etkileyebilir. Bu nedenle en kaliteli malzemeleri seçmeye özen göstermelisiniz.

 

Ham incir reçeli tarifi, ham incir reçeli nasıl yapılır? Evde ham incir reçeli yapılışı

 

HAM İNCİR REÇELİ MALZEMELERİ NELERDİR?

Bu tarifin en önemli noktası incir seçimine özen göstermek olmalıdır. Çünkü ham incir reçeli malzemeleri temelinde tahmin edebileceğiniz üzere incir vardır. İncir seçimi noktasında dikkat etmeniz gerekenleri ise alt başlıklar üzerinden öğrenebilirsiniz. Yanı sıra incir reçeli malzemeleri ile ilgili ta listeye aşağıdaki maddeler üzerinden ulaşabilirsiniz:

  • 1 kg ham incir
  • 1 kg toz şeker
  • 2 adet limonun suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1,5 su bardağı su

HAM İNCİR REÇELİ NASIL YAPILIR? (HAM İNCİR REÇELİ TARİFİ)

Ham incir reçeli yapmak için öncelikle taze ve olgun ham incirleri seçmeniz gerekir. Ayrıca reçelin kıvamının doğru olması için reçel suyunu çekinceye kadar pişirmeniz de önemlidir. Öte yandan bu detaylar dışında ham incir reçelinin yapılışı ile ilgili aşamalara aşağıdaki liste üzerinden ulaşabilirsiniz.

  1. İncirleri yıkayın ve saplarını kesin.
  2. İncirlerin kabuklarını soyun ve ortadan ikiye bölün.
  3. Daha sonra derin bir tencereye incirleri dizin ve üzerine toz şekeri serpin.
  4. Limon suyunu da tencereye ekleyin ve karıştırın.
  5. Tencereyi kısık ateşe alın ve arada bir karıştırarak yaklaşık 1 saat kadar pişirin.
  6. Daha sonra 1,5 su bardağı suyu ekleyin ve tekrar karıştırın.
  7. Reçeli kısık ateşte yaklaşık 2 saat daha pişirin.
  8. Pişen reçeli ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  9. Soğuduktan sonra uygun kavanozlara boşaltın ve buzdolabında saklayın.

Afiyet olsun!

HAM İNCİR REÇELİ YAPILIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR? (PÜF NOKTALARI)

Ham incir reçeli yapılışının püf noktaları ile ilgili tam listeyi şu şekilde özetleyebilirsiniz:

  • İncirleri doğru şekilde hazırlayın: İncirlerin kabuklarını iyice yıkayın ve uç kısımlarını kesin. Ardından, her inciri dört eşit parçaya bölün.
  • Şeker oranına dikkat edin: Ham incir reçelinin lezzeti için şeker miktarı önemlidir. Ancak aşırı şeker kullanımı da reçelin tadını bozabilir. Genellikle, incir miktarının yarısı kadar şeker kullanılması önerilir.
  • Pişirme süresine dikkat edin: Reçelin kıvamının doğru olması için, reçel suyunu çekinceye kadar pişirmeniz gerekiyor. Yaklaşık 2-3 saat kısık ateşte pişirmek yeterli olacaktır.
  • Arada karıştırın: İncirleri tencereye ekledikten sonra ara sıra karıştırarak reçelin daha homojen bir şekilde pişmesini sağlayabilirsiniz.
  • Vanilya veya tarçın gibi tatlandırıcılar ekleyin: Reçele tarçın veya vanilya özütü eklemek, lezzetini zenginleştirecektir.
  • Kapakları sıkıca kapatın: Sıcakken sterilize edilmiş cam kavanozlara doldurduğunuz reçelin kapaklarını sıkıca kapatın. Bu, reçelin daha uzun süre dayanmasını sağlayacaktır.
  • Serin ve karanlık bir yerde saklayın: Reçelinizi serin ve karanlık bir yerde saklamalısınız. Buzdolabında muhafaza etmek en iyisidir.

HAM İNCİR REÇELİNİN BESİN DEĞERİ KAÇTIR?

Ham incir reçelinin besin değerleri kullanılan malzemelere ve oranlara göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak 100 gram ham incir reçeli şu oranlardaki besin değerlerine sahiptir:

  • Kalori: 257 kcal
  • Protein: 0,7 g
  • Yağ: 0,1 g
  • Karbonhidrat: 66,5 g
  • Lif: 2,6 g
  • Şeker: 63,4 g
  • Kalsiyum: 24 mg
  • Demir: 0,3 mg
  • Magnezyum: 10 mg
  • Fosfor: 18 mg
  • Potasyum: 103 mg
  • Sodyum: 4 mg
  • A vitamini: 4 IU
  • C vitamini: 0,7 mg
Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...