Başkanlık rolünü oynadı gerçekten başkan oldu

Başkanlık rolünü oynadı gerçekten başkan oldu

DÜNYA Haberleri

2015 yılında “Halkın Hizmetkârı” adlı dizide başkan rolünü oynayan komedyen Zelenskiy, Ukrayna’nın yeni lideri seçildi.

Ukrayna’da düzenlenen devlet başkanlığı seçimini komedyen Vladimir Zelenskiy kazandı. Oy sayımı devam ederken Zelenskiy, yüzde 73 civarında oy ile zaferini ilan etti. Yüzde 25 civarında oy alması beklenen mevcut Devlet Başkanı Petro Poroşenko mağlubiyeti kabul etti. İkinci turda büyük bir farkla seçimi kazanan Zelenskiy, 2015 yılında “Halkın Hizmetkârı” adlı dizide başbakan rolünü oynuyordu. “Halkın başkanı” yazan reklam afişleri de ilk defa 2015 yılında ortaya çıkmıştı. Zelenskiy, koruma ordusu olmadan, bisikletle başkent sokaklarında gezen, yolsuzluklara savaş açan “Devlet Başkanı Goloborodko” karakteri ile ülkede milyonların sevgilisi haline geldi. Televizyonda reytingi 20 milyona ulaşan diziyi, YouTube’da ise 100 milyona yakın kişi seyretti.

ADAYLIĞINI YILBAŞINDA AÇIKLADI
Yılbaşı gecesinde saatler 23:59’u gösterdiğinde devlet başkanlığı için adaylığını açıklayan Zelenskiy’e kimse şans tanımamıştı. Tek bir dönem başkanlık yapacağını söyleyen Zelenskiy’nin seçim vaatleri arasında milletvekillerinin ve yargıçların dokunulmazlıklarının kaldırılması, yolsuzluklara sıfır tolerans, rüşvet alanların ve verenlerin hapse atılması, önemli kararlar için referanduma gidilmesi bulunuyor. Rusya’yla ilgili keskin söylemlerden kaçınan Zelenskiy, Ukrayna’nın NATO üyeliği yolunda ilerlemesini desteklediğini ve AB’ye entegrasyon hedefini de sürdüreceğini söylüyor. Parlamenter-başkanlık sistemiyle yönetilen Ukrayna’da, ekim ayında yapılması beklenen parlamento seçimleri de büyük önem taşıyor. Kamuoyu araştırmaları, Zelenskiy’nin Halkın Hizmetkârı Partisinin parlamentoda çoğunluğu elde etme şansının bulunduğunu gösteriyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...