Kerkük Kalesi yıkımın eşiğinde

Kerkük Kalesi yıkımın eşiğinde

DÜNYA Haberleri

Irak Kerkük’te bulunan Kerkük Kalesi, milattan önce 884’te inşa edildi. Kale, Selçuk ve Osmanlı olmak üzere pek çok medeniyete eşlik etti. Tarihî yapı, Osmanlı döneminde yapılan eklemeler ile genişletildi. Ancak bir kısmı 1990’da Saddam rejimi tarafından yıkıldı, bölgenin ilk sakinleri olan Türkmen aileler zorla göç ettirildi.

Hazreti Danyal, Huneyin ile Üzeyir Peygamberlere ait kabirlerin olduğu söylenen kale, yıllardır süren ihmal ve bakımsızlık sebebiyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Böyle önemli bir yerin göz göre göre yok olmasının herkesi derinden üzdüğünü belirten araştırmacı ve yazar Aydın Kerkük “Irak'ta yıllardır yaşanan savaş, çatışma, terör olayları ve ekonomik sıkıntılar sebebiyle bu tür ecdat miraslarına sahip çıkılmadı” dedi. Kerküklü tarihçi, araştırmacı ve yazar Necat Kevseroğlu da "En çok Osmanlı dönemine ait eserlerin yer aldığı Kerkük Kalesi'ni yıkılmaktan kurtarmak için Cumhurbaşkanı’mız Erdoğan'a çağrıda bulunuyoruz. Bu ata yadigârının yok almasına izin verilmeyeceğine inanıyorum" dedi. İlde bir turizm şirketi sahibi Abdulkadir Şahin, kalenin restore edilerek turizme kazandırılmasını istediklerini söyledi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...