ABD, Basra Körfezi'nde 3 petrol gemisini bombaladı!
Dünya enerji koridorunun kalbi Basra Körfezi'nde ABD, İran'a ait olduğu ve petrol taşıdığı değerlendirilen üç gemiyi hedef aldı.
İran'ın güneydoğusundaki stratejik Bandar Abbas limanı yakınlarında, ABD ve İsrail’in ortak operasyonu olduğu değerlendirilen ağır saldırılar sonucunda İran’a ait dev bir gemi isabet alarak alevlere teslim oldu.
Bölgeden gelen ilk görüntülerde, liman semalarını devasa bir duman kütlesinin kapladığı ve gemide art arda ikincil patlamaların yaşandığı görülüyor.
UYDU GÖRÜNTÜLERİ ASKERİ ÜSLERDEKİ HASARI ORTAYA ÇIKARDI
ABD ve İsrail’in "Epic Fury" operasyonu sonrası İran’daki askeri yıkım, uydu görüntüleriyle ilk kez bu kadar net görüldü.
Sadece gemiler değil, rejimin kalbi sayılan Buşehr Limanı’ndaki tesisler ve Buşehr Hava Üssü de ağır bombardımanın hedefi oldu. Hava üssündeki bir sığınağın tam isabetle patlatıldığı ve bölgede dev bir krater oluştuğu açıklandı.
KOORDİNELİ SALDIRI: RADAR SİSTEMLERİ VE DRONE TESİSLERİ VURULDU
Öte yandan İran’ın batısındaki Choqa Balk drone tesisi ile Pakistan sınırına yakın Zahedan Hava Üssü’ndeki radar sistemleri de imha edildi.
BÖLGEDE SON DURUM
BAE, hava sahasında 12 balistik füze ve 17 İHA'yı imha ettiğini duyurdu
BAE Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, hava savunma sistemi tarafından tespit edilen 15 balistik füzeden 12'sinin düşürülerek imha edildiği, 3 füzenin ise denize düştüğü kaydedildi.
Ülkenin hava sahasında ayrıca 18 İHA'nın tespit edildiği bunlardan 17'sinin engellenerek imha edildiği aktarılan açıklamada, bir İHA'nın da ülke topraklarına düştüğü ifade edildi.
İran'ın BAE'ye yönelik saldırıları başladığından beri 253 balistik füzenin tespit edildiğine işaret edilen açıklamada, 233 füzenin hava savunma sistemleri tarafından imha edildiği, 18 tanesinin denize düştüğü ve 2 füzenin de BAE topraklarına düştüğü bilgisine yer verildi.
TÜRK HAVA SAHASINA GİREN BALİSTİK MÜHİMMAT ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ
Milli Savunma Bakanlığından, Türk hava sahasında etkisiz hale getirilen balistik mühimmat ile ilgili açıklama yapıldı.
Açıklamada, İran'dan ateşlenip Türk hava sahasına giren bir balistik mühimmatın, Doğu Akdeniz'de konuşlu NATO hava ve füze savunma unsurları tarafından etkisiz hale getirildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:
"Bazı mühimmat parçaları Gaziantep'te boş arazilere düşmüştür. Olayda herhangi bir can kaybı veya yaralanma söz konusu değildir.
Türkiye, iyi komşuluk ilişkilerine ve bölgesel istikrara büyük önem vermektedir. Ancak ülkemizin topraklarına ve hava sahasına yönelen her türlü tehdide karşı gerekli tüm adımların kararlılıkla ve tereddütsüz atılacağını bir kez daha vurguluyoruz. Türkiye'nin bu yöndeki uyarılarına riayet edilmesinin herkesin menfaatine olduğunu hatırlatıyoruz."
